Πολλές μεγάλες τράπεζες της Wall Street έχουν αρχίσει να παρέχουν διευκολύνσεις στις συναλλαγές ρωσικού χρέους τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τραπεζικά έγγραφα που αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, δίνοντας έτσι στους επενδυτές άλλη μια ευκαιρία να ξεφορτωθούν περιουσιακά στοιχεία, που ευρέως θεωρούνται τοξικά στη Δύση.

Οι περισσότερες αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν αποσυρθεί από την ρωσική αγορά τον Ιούνιο, αφού το Υπουργείο Οικονομικών απαγόρευσε στους επενδυτές των ΗΠΑ να αγοράσουν οποιοδήποτε ρωσικό χρεόγραφο, στο πλαίσιο των οικονομικών κυρώσεων που επεβλήθησαν μετά τη εισβολή στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης – To colpo grosso των τραπεζών: Πώς βγάζουν χρήματα από τα ρωσικά ομόλογα

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές

Σύμφωνα με τις πηγές τις οποίες επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, μετά από νέες κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών τον Ιούλιο, οι κάτοχοι ρωσικών ομολόγων στις ΗΠΑ μπορούν πλέον να κλείσουν τις θέσεις τους. Κι ως εκ τούτου οι μεγαλύτερες εταιρείες της Wall Street επέστρεψαν προσεκτικά στην αγορά ρωσικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων.

Διαβάστε επίσης – S&P: Σε «επιλεκτική χρεοκοπία» τα ρωσικά ομόλογα

Τα σχετικά έγγραφα αναφέρουν ότι οι τράπεζες που βρίσκονται τώρα στην αγορά περιλαμβάνουν τις JPMorgan Chase & Co , Bank of America Corp , Citigroup Inc , Deutsche Bank AG, Barclays Plc και Jefferies Financial Group Inc. Αποκαλύπτουν επίσης τις λεπτομέρειες των συναλλαγών που προσφέρουν οι τράπεζες για τη διευκόλυνση αυτή καθώς και τις προφυλάξεις που λαμβάνουν για να αποφύγουν την παραβίαση των κυρώσεων.

Οι Bank of America, Barclays, Citi και JPMorgan αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

«Διευκολύνσεις»

Ένας εκπρόσωπος της Jefferies είπε ότι «εργάζεται στο πλαίσιο των παγκόσμιων κατευθυντήριων γραμμών κυρώσεων για να διευκολύνει τις ανάγκες των πελατών να αντιμετωπίσουν αυτήν την περίπλοκη κατάσταση».

Πηγή κοντά στην Deutsche Bank είπε ότι η τράπεζα διαπραγματεύεται ομόλογα για πελάτες μόνο με αίτημα και κατά περίπτωση για να διαχειριστεί περαιτέρω την έκθεσή της στον κίνδυνο της Ρωσίας ή των πελατών της εκτός ΗΠΑ, αλλά δεν θα κάνει καμία νέα επιχείρηση έξω από αυτές τις δύο κατηγορίες.

Εγκλωβισμένοι επενδυτές

Περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια ρωσικών κρατικών ομολόγων ήταν σε κυκλοφορία πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Περίπου το ήμισυ κρατήθηκε από ξένα κεφάλαια. Πολλοί επενδυτές εγκλωβίστηκαν σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς η αξία τους έπεσε κατακόρυφα, οι αγοραστές εξαφανίστηκαν και οι κυρώσεις έκαναν τις συναλλαγές δύσκολες.

Τον Μάιο, δύο αμερικανοί νομοθέτες ζήτησαν από την JPMorgan και την Goldman Sachs Group Inc πληροφορίες σχετικά με τις συναλλαγές ρωσικού χρέους, λέγοντας ότι μπορεί να υπονομεύσουν τις κυρώσεις.

Τον επόμενο μήνα, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών απαγόρευσε στους διαχειριστές χρημάτων των ΗΠΑ να αγοράζουν οποιοδήποτε ρωσικό χρέος ή μετοχές σε δευτερογενείς αγορές, ωθώντας τις τράπεζες να υποχωρήσουν.

Έκτοτε, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν λάβει μέτρα για να μετριάσουν τις επιπτώσεις των επενδυτών.

Χαλάρωση σε ΗΠΑ και ΕΕ

Το Υπουργείο Οικονομικών παρείχε περαιτέρω οδηγίες στις 22 Ιουλίου για να βοηθήσει τον διακανονισμό των πληρωμών ασφάλισης αθέτησης των ρωσικών ομολόγων. Διευκρίνισε επίσης ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να διευκολύνουν, να εκκαθαρίσουν και να διακανονίσουν συναλλαγές ρωσικών τίτλων, εάν αυτό βοηθούσε τους κατόχους στις ΗΠΑ να κλείσουν τις θέσεις τους.

Ξεχωριστά, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν επίσης χαλαρώσει τους κανόνες που επιτρέπουν στους επενδυτές να συναλλάσσονται με ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, επιτρέποντάς τους να τα τοποθετούν στις λεγόμενες πλευρικές τσέπες κατά περίπτωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές