
Μάλλον αιφνιδιάστηκε η διεθνής κοινή γνώμη στις 15 Αυγούστου του 2021, την ημέρα που οι Ταλιμπάν μπήκαν… περπατώντας στην Καμπούλ, ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Ασράφ Γκάνι και ανακατέλαβαν την εξουσία, χωρίς να συναντήσουν αντίσταση. Πολλοί αναλυτές είχαν προβλέψει ότι η πτώση της κυβέρνησης Γκάνι θα ήταν αναπόφευκτη μετά τη συμφωνία των Ταλιμπάν με τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2020 και την αποχώρηση των νατοϊκών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, αλλά κανείς δεν περίμενε ότι αυτό θα συμβεί τόσο γρήγορα.
Παρά την αμερικανική κριτική ήταν φανερό ότι με τον Χαμίντ Καρζάι και αργότερα, με τον Ασράφ Γκάνι στο «τιμόνι» της χώρας, είχε γίνει κάποια πρόοδος στο Αφγανιστάν. Εμφανίστηκαν ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, επικράτησε στοιχειώδης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όλο και περισσότερα κορίτσια πήγαιναν στο σχολείο, με προοπτική να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο πανεπιστήμιο, ενώ μία αναδυόμενη «μεσαία τάξη» άρχισε να απολαμβάνει σχετική ευημερία. Όλα αυτά φαίνεται να ανατρέπονται με την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.
Διαβάστε επίσης: Πως η CIA εντόπισε και σκότωσε τον Ζαουάχρι
Σκοταδισμός για τις γυναίκες
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το Αφγανιστάν είναι σήμερα η μοναδική χώρα στον κόσμο, στην οποία οι γυναίκες δεν …επιτρέπεται να φοιτήσουν σε πανεπιστήμιο. Μέσα σε λίγους μήνες οι Ταλιμπάν έδιωξαν τις περισσότερες γυναίκες που εργάζονταν στη δημόσια διοίκηση. Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι από τότε που εγκαθιδρύθηκε πάλι το ισλαμιστικό καθεστώς στην Καμπούλ, εκατομμύρια γυναίκες στερούνται στοιχειώδη ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα.
Η Ζολία Παρσί, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν, δηλώνει στην Deutsche Welle ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το μέλλον των παιδιών της. «Μία από τις κόρες μου έπρεπε να είναι ήδη στο πανεπιστήμιο και μία άλλη ετοιμαζόταν να τελειώσει το σχολείο», λέει. «Όταν βλέπω σε ποια ψυχολογική κατάσταση βρίσκονται τώρα, δεν έχω άλλη επιλογή παρά να διαμαρτυρηθώ. Και δεν θα σιωπήσω, αν δεν ανακτήσουμε τα δικαιώματά μας». Η περιθωριοποίηση των γυναικών δεν ήταν η μοναδική αθέτηση υποσχέσεων που έδωσαν οι Ταλιμπάν για να υπογράψουν τoν Φεβρουάριο του 2020 με τις ΗΠΑ τη «συμφωνία της Ντόχα», με την οποία δρομολογήθηκε η αποχώρηση των νατοϊκών στρατευμάτων. Μεταξύ άλλων οι Ταλιμπάν είχαν υποσχεθεί και μία κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί ευρύτερα στρώματα της αφγανικής κοινωνίας, κάτι που δεν έγινε ποτέ.
Διωγμός για τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης
Οπισθοδρόμηση και στην ελευθερία του τύπου. Τον τελευταίο χρόνο πολλά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης ανέστειλαν τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να παραμείνουν άνεργοι εκατοντάδες δημοσιογράφοι. Μιλώντας στην Deutsche Welle ο Μοχάμαντ Ζία Μπούμια, επικεφαλής της Ένωσης Ελεύθερων ΜΜΕ για το Αφγανιστάν, ο οποίος έχει διαφύγει στο γειτονικό Ιράν, λέει ότι η καταρράκωση της ελευθεροτυπίας οφείλεται στην καταστολή των Ταλιμπάν, αλλά και στη διαρκή συρρίκνωση της οικονομίας. «Οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλει αυστηρή λογοκρισία, όχι μόνο στην ενημέρωση, αλλά και στην ψυχαγωγία», τονίζει ο Αφγανός δημοσιογράφος. «Προσπάθησαν κι εμένα να με συλλάβουν. Ήρθαν στο σπίτι μας πολλές φορές. Όταν απείλησαν και την οικογένειά μου, δεν είχα άλλη επιλογή, παρά να φύγω από το Αφγανιστάν».
Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την ελεύθερη δημοσιογραφία στο Αφγανιστάν απευθύνει ο Χουτζατουλάχ Μουτζανίντι, επικεφαλής ανεξάρτητης δημοσιογραφικής ένωσης. Σύμφωνα με τους «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες έχει βάλει «λουκέτο» το 43% των μέσων ενημέρωσης που λειτουργούσαν προηγουμένως, ενώ και στη δημοσιογραφία οι Ταλιμπάν βάζουν στο στόχαστρο τις γυναίκες. Τον Δεκέμβριο του 2021 εργάζονταν στον κλάδο συνολικά 3.950 άνδρες και μόλις 410 γυναίκες.
Επανέρχεται ο κίνδυνος της τρομοκρατίας;
Καθώς οι Ταλιμπάν αθετούν τις υποσχέσεις που είχαν δώσει για να υπογραφεί η «συμφωνία της Ντόχα», το καθεστώς τους δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, κάτι που επιδεινώνει περαιτέρω την οικονομική δυσπραγία στη χώρα. Εκατομμύρια Αφγανοί είναι άνεργοι, οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί έχουν παγώσει. Τον Ιανουάριο τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση να συγκεντρωθούν 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ώστε αν αποφευχθεί «η μεγαλύτερη ανθρωπιστική τραγωδία». Είναι το υψηλότερο ποσό που έχει ζητήσει ποτέ ο διεθνής οργανισμός για μία μεμονωμένη χώρα. Όμως κανείς δεν θέλει να αποστείλει χρήματα απευθείας στους Ταλιμπάν.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η σημερινή κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι παρόμοια με εκείνη που επικρατούσε στα τέλη της δεκαετίας του ΄90, όταν η διεθνής κοινότητα είχε άλλες προτεραιότητες και δεν κατάφερε να εστιάσει εγκαίρως στη δικτύωση των Ταλιμπάν με τρομοκρατικές ομάδες. Ο Φαρίντ Αμίρι, πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος στην Καμπούλ, δηλώνει στην Deutsche Welle ότι «οι Ταλιμπάν διατηρούν δεσμούς με διεθνή τρομοκρατικά δίκτυα. Η επιστροφή τους στην εξουσία έχει ενδυναμώσει οργανώσεις των τζιχανιστών στην περιοχή. Καθώς θα εδραιώνουν την παρουσία τους, θα εντείνονται οι στρατηγικοί δεσμοί με υποστηρικτές και χρηματοδότες της τρομοκρατίας, κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα…»
Πηγή: Deutsche Welle, Αχμάντ Χακίμι
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια