Ένα «γενναίο» πακέτο μέτρων στήριξης ύψους πολλών δισεκατομμυρίων λιρών, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον μείωση των λογαριασμών ρεύματος στη Βρετανία κατά 400 λίρες, φέρεται να προωθεί το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Σύμφωνα με τους Times, το ΥΠΟΙΚ επεξεργάζεται μια πρόταση για προγράμματα δανεισμού των προμηθευτών με κυβερνητική στήριξη, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του ανώτατου ορίου τιμών ενέργειας από τον Ιανουάριο.

Η νέα πρόταση θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας Ofgem καθορίζει το επίπεδο στο οποίο θα πρέπει να καθοριστεί το ανώτατο όριο τιμών, καταργώντας ένα επίδομα που οι προμηθευτές χρεώνουν στους καταναλωτές, αναφέρει η εφημερίδα.

Το κόστος θα καλυφθεί από τη χρηματοδότηση που θα παράσχουν το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Αγγλίας, προσθέτουν οι Times.

Στα χέρια του επόμενου πρωθυπουργού

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει δηλώσει προηγουμένως ότι επεξεργάζεται τις επιλογές ενεργειακής στήριξης που θα πρέπει να εξετάσει ο νέος ηγέτης της χώρας. Ο σημερινός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο διάδοχος του οποίου θα οριστεί στις 5 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ότι δεν θα αναλάβει νέες δημοσιονομικές δεσμεύσεις πριν από την αποχώρησή του από το αξίωμα.

Τα νέα μέτρα βρίσκονται υπό επεξεργασία με στόχο να είναι έτοιμα όταν ανακοινωθεί ως νέος πρωθυπουργός, είτε η Λιζ Τρας είτε ο Ρίσι Σούνακ, ανέφεραν οι Times επικαλούμενοι ανώτερη κυβερνητική πηγή. Και οι δύο υποψήφιοι έχουν ανακοινώσει τα δικά τους σχέδια για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών καυσίμων.

Ο Σούνακ υποσχέθηκε να αυξήσει ένα υφιστάμενο πακέτο στήριξης ύψους 15 δισεκατομμυρίων λιρών με στόχο να βοηθήσει τους Βρετανούς να αντιμετωπίσουν το κόστος της ενέργειας, το οποίο προβλέπεται να αυξηθεί κατά 150% από τα σημερινά επίπεδα έως τον Απρίλιο του 2023. Αν και η Τρας δεν δεσμεύτηκε να αυξήσει τις άμεσες πληρωμές προς τους καταναλωτές, δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ότι οι πολίτες μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, συμπεριλαμβανομένης της άρσης ορισμένων περιβαλλοντικών προσαυξήσεων.

Το Σάββατο ο Σούνακ ανέπτυξε τα σχέδιά του για την ενέργεια, λέγοντας ότι θα απελευθερώσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων στη Βόρεια Θάλασσα, θα μειώσει την ενεργειακή σπατάλη με τη μόνωση περισσότερων σπιτιών και θα μεταρρυθμίσει την αδειοδότηση γύρω από την υπεράκτια αιολική, ηλιακή και πυρηνική παραγωγή ενέργειας. Η Τρας υποστήριξε ότι η μείωση των φόρων το συντομότερο δυνατό είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεφύγει η χώρα από τη σημερινή οικονομική στενότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή