H Consensus Economics τον Αύγουστο του 2022 αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για το ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα έτη. Έτσι για το 2022 ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ αναμένεται να είναι της τάξης του 4,2% για το 2022 (έναντι 4,4% που αναμενόταν πριν ένα μήνα), 2,8% για το 2023 (έναντι 2,7% που αναμενόταν πριν ένα μήνα).

Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι ο ρυθμός μεταβολή των τιμών στην οικονομία θα πρέπει να αναμένεται να είναι της τάξης του 8,2% για το 2022 και του 2,6% για το 2023, ενώ για τη βιομηχανική παραγωγή σημειώνει ότι θα πρέπει να αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,1% το 2022 και κατά 0,9% το 2023.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Consensus Economics σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις για το μήνα Αύγουστο, επιδεινώθηκαν για το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2023 στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με το ρυθμό μεγέθυνσης στη Γερμανία για το 2023 να πέφτει κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα (στο 0,7%) υπό την πίεση του υψηλού πληθωρισμού αλλά και τις απειλές της Ρωσίας σχετικά με την παροχή φυσικού αερίου. Ο ρυθμός μεγέθυνσης για τη Ηνωμένο Βασίλειο το 2023 αναμένεται να φτάσει στο 0,1%.

Πρόκειται για μια πρόβλεψη που είναι κοντά σε αυτή της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία μάλιστα εκτιμά ότι ο ρυθμός πληθωρισμού αναμένεται να φτάσει το 13%. Μάλιστα, η Τράπεζα της Αγγλίας φαίνεται να δείχνει και την πιθανότητα εμφάνισης ύφεσης για την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα την ΗΠΑ εκτιμά επίσης ότι οι πιθανότητες ύφεσης στο μέλλον δεν είναι μικρές, με τις πιέσεις στις αγορές εργασίας να είναι μεγάλες. Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να σχεδιάζει αυξήσεις επιτοκίων ώστε να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και τον κατακερματισμό της αγοράς ομολόγων, μέσω του Transmission Protection Instrument (TPI).

Πηγές:

Δείκτης Ανάκαμψης: Υπολογισμοί του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του ΕΚΠΑ.

Ημερήσιοι θάνατοι από covid-19: Our World in Data.

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας, Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Oxford Economics – Global Economic Model.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώσεις:

Δείκτης Ανάκαμψης: Αποτελείται από πέντε επιμέρους δείκτες ο καθένας από τους οποίους από επιμέρους μεταβλητές με βάση της εξής μεθοδολογία.

Ημερήσιοι θάνατοι από covid-19: Πρόκειται για το μέσο όρο των ημερήσιων θανάτων από covid-19 σε εβδομαδιαία βάση.

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.

Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.

Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.

Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.

* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ Π.Χ. Κωστή και Δρ Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia