Σε μείωση των πραγματικών μισθών έχει οδηγήσει η αύξηση του κόστους ζωής στη Βρετανία, καθώς τα νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με αλλεπάλληλες ανατιμήσεις, κυρίως στην ενέργεια και στα τρόφιμα. Η κρίση του κόστους ζωής και η μείωση της αγοραστικής δύναμης  βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και αποτελούν κυρίαρχο πρόβλημα για τους εργαζόμενους.

Αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας (ONS), όσον αφορά την εξέλιξη των πραγματικών μισθών, που αντικατοπτρίζουν τη δυνατότητα κάλυψης αναγκών με τις αμοιβές των εργαζομένων σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τα επίσημα αυτά στοιχεία, οι πραγματικοί μισθοί των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 3% ετησίως το τελευταίο τρίμηνο.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Συντηρείται το υβριδικό μοντέλο της τηλεργασίας – Στο γραφείο μόνο 1,5 μέρα την εβδομάδα

Κυρίαρχο πρόβλημα η ακρίβεια

Έτσι, ενώ ο μέσος μισθός -εξαιρουμένων των μπόνους- αυξήθηκε κατά 4,7% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, το κόστος ζωής αυξάνεται με ακόμη ταχύτερο ρυθμό, υπερσκελίζοντας την αύξηση των μισθών.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Στο 9,4% ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούνιο

Σύμφωνα με το CNBC, ο επικεφαλής της ONS Ντάρεν Μόργκαν σχολίασε χαρακτηριστικά: «η πραγματική αξία των μισθών συνεχίζει να μειώνεται. Εξαιρουμένων των μπόνους, εξακολουθεί να πέφτει ταχύτερα από κάθε άλλη φορά από το 2001 που ξεκίνησε η συγκεκριμένη επεξεργασία».

Ας σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στη χώρα αυξήθηκε σε νέο ρεκόρ 40 ετών τον Ιούνιο, στο 9,4% και αναμένεται να ξεπεράσει το 13% μέχρι τον Οκτώβριο με τις αυξήσεις στις τιμές κάποιων τομέων της οικονομίας ξεπέρασαν ακόμη και τα καύσιμα, ιδίως στον τουρισμό. Οι τιμές σε εστιατόρια και καταλύματα αυξήθηκαν κατά 8,6% (σε ετήσια βάση) τον Ιούνιο του 2022, από 7,6% τον Μάιο.

Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 9,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αποτελώντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάρτιο του 2009.

Σταθερή η ανεργία – Τι εξετάζει η Τράπεζα της Αγγλίας

Ακόμη, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 3,8%, ενώ οι κενές θέσεις εργασίας καταγράφουν μείωση.

Ο Τζέιμς Σμιθ, οικονομολόγος στην ING, δήλωσε από την πλευρά του στο CNBC, ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή τόσο στην αύξηση των ονομαστικών μισθών όσο και στο ποσοστό ανεργίας και εκτίμησε ότι αναμένονται περαιτέρω μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων. Μιλά για νέα αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο, «ακόμα κι αν πλησιάζουμε στο τέλος του κύκλου σύσφιγξης».

Εκτοξεύτηκε ο λογαριασμός του σούπερ μάρκετ

Οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης έχουν εκτοξεύσει το κόστος των αγορών στα σούπερ μάρκετ για τους βρετανούς καταναλωτές κατά 533 λίρες τον χρόνο ή κατά περισσότερο από 10 λίρες την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Kantar, που δημοσιεύει ο Guardian, το κόστος για τις εβδομαδιαίες αγορές στο σούπερ μάρκετ αυξήθηκε τις τέσσερις εβδομάδες μέχρι τις 7 Αυγούστου κατά 11,6% έναντι του προηγούμενου αντίστοιχου διαστήματος.

Πρόκειται, επισημαίνεται, για τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και 14 χρόνια που η εταιρεία ερευνών λιανεμπορίου πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη έρευνα, ανεβάζοντας τον μέσο ετήσιο λογαριασμό παντοπωλείου στις 5.128 λίρες Αγγλίας. Μάλιστα, οι τιμές προϊόντων όπως το βούτυρο, το γάλα και τα πουλερικά σημειώνουν από τα μεγαλύτερα άλματα.

Από τις κορυφαίες αλυσίδες εκπτωτικών σούπερ μάρκετ, οι Aldi και Lidl, αύξησαν τις πωλήσεις τους σε διψήφιο ποσοστό τους τρεις μήνες έως τις 7 Αυγούστου, καθώς οι καταναλωτές στράφηκαν σε πιο οικονομικές αγορές. Μαζί οι δύο αλυσίδες έχουν κερδίσει 1,8 ποσοστιαίες μονάδες από τη συνολική πίτα των βρετανικών πωλήσεων ειδών παντοπωλείου κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου, που αντιστοιχεί σε περίπου 2,3 δισ. λίρες. Η εγχώρια εκπτωτική Iceland αύξησε επίσης τις πωλήσεις της κατά σχεδόν 3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή