
Μια πολύ σημαντική ενεργειακή συμφωνία έχει στα σκαριά το Βερολίνο, στην προσπάθεια του να βελτιώσει την ενεργειακή θωράκιση της χώρας, καθώς η τρέχουσα ενεργειακή κρίση αποκάλυψε την «αχίλλειο πτέρνα» της γερμανικής οικονομίας και της παραγωγικής της μηχανής.
Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα στον Καναδά, μαζί με πολυπληθή γερμανική αντιπροσωπεία και στην κορυφή της ατζέντας του έχει την υπογραφή μιας συμφωνίας με τον ομόλογο του, Τζάστιν Τριντό, που θα αφορά την ανάπτυξη του πράσινου υδρογόνου.
Διαβάστε επίσης: WSJ: Η Γερμανία παρατείνει τη λειτουργία των 3 τελευταίων πυρηνικών σταθμών
Οι δύο πλευρές συζητούν το project εδώ και μήνες, όμως το σχέδιο «κλείδωσε» κατά την συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της συνόδου του G7 στη Βαυαρία, τον Ιούνιο.
Πραγματικά, το κυριότερο ραντεβού στην περιοδεία του κ. Σολτς στο Καναδά έχει οριστεί για τις 23 Αυγούστου στο Στέπενβιλ. Εκεί, μαζί με τον Τζάστιν Τριντό, θα υπογράψουν την συμφωνία ανάπτυξης ενός project πράσινου υδρογόνου και αμμωνίας, μεγέθους 500 μεγαβατώρων. Μάλιστα, μακροπρόθεσμα η παραγωγή εκτιμάται πως θα μπορεί να τριπλασιαστεί.

Το έργο
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η εταιρεία World Energy GH2 κατέθεσε αίτημα για την κατασκευή και λειτουργία του project Nujio’qonik GH2 στα ανοιχτά των ακτών του Νιουφάουντλαντ, όπου ένα ενεργειακό εργοστάσιο μηδενικών ρύπων θα μετατρέπει την αιολική ενέργεια που θα συγκεντρώνεται από ένα μεγάλο παράκτιο αιολικό πάρκο τουλάχιστον 164 τουρμπίνων, σε πράσινο υδρογόνο και αμμωνία, που θα μπορούν να εξαχθούν, καταρχάς στη Γερμανία.
Αν και το project έχει σημαντική μακροπρόθεσμη προοπτική, αναλυτές επισημαίνουν πως δεν πρόκειται να δώσει γρήγορα λύσεις στο ενεργειακό πρόβλημα της Γερμανίας. Απαιτούνται, άλλωστε, σημαντικές (και ακριβές) υποδομές και στις δύο πλευρές για την μεταφορά του υδρογόνου σε υγροποιημένη μορφή και την εκ νέου μετατροπή του στο τόπο προορισμού.
Η κατασκευή του αιολικού πάρκου, που είναι το πρώτο βήμα, θα ξεκινήσει την επόμενη χρονιά.
Θυμίζουμε πως στον αγώνα δρόμου που κάνει η Γερμανία για την ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας έχει δρομολογήσει αρκετές συμφωνίες στον κλάδο του υδρογόνου, μεταξύ των οποίων με την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Σκωτία, το Μαρόκο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ναμίμπια.


Latest News

Υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση με κόστος για τους ιδιοκτήτες
Υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων νομοθετεί η ΕΕ - Εντονες οι αντιδράσεις καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων επωμίζονται υψηλό κόστος

Σε συμφωνία «άμεσα» για την πράσινη μετάβαση καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Τι αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων του συμβουλίου για το ζήτημα της ενέργειας

Στρατηγικό deal της Hyundai στο υδρογόνο με άρωμα... Ελλάδας
Συμφωνία από κοινού ανάπτυξης υπέγραψαν η Hyundai Motor Company και η Advent Technologies

Οι προκλήσεις της πράσινης οικονομίας για τις ΜμΕ - Τι δείχνει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ
Η χρηματοδότηση, οι οικονομίες κλίμακας και η τεχνολογία

Βήμα προς το μέλλον της ενεργειακής μετάβασης ο κανονισμός FuelEU Maritime
Μετά από μήνες έντονων συζητήσεων, οι διαπραγματεύσεις για το FuelEU Maritime ολοκληρώθηκαν

Οδηγός για τα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη»: Πώς θα πάρετε επιδότηση έως και 75% του κόστους
Ενεργειακή αυτονομία και χαμηλό κόστος ρεύματος για όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα

Η «συνταγή» για την πράσινη μετάβαση - Πώς θα φθάσει στο 80% η συμμετοχή των ΑΠΕ
Ο γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει πιο πλούσιο αιολικό δυναμικό σε σχέση με τις γειτονικές χώρες

Αποκάλυψη ΟΤ: Το ελληνικό σχέδιο για πράσινη ενέργεια σε όλη την Ευρώπη - Η πρόταση Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής
Πλέγμα τεσσάρων μέτρων για την ενίσχυση των δικτύων ηλεκτρισμού

Απαραίτητη η επεξεργασία επιπλέον 8,56 δισ. κυβικών μέτρων λυμάτων ετησίως
Ερευνα αποκαλύπτει την ανάγκη σε ετήσια βάση για επενδύσεις σε 469 νέες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων

Αφαλάτωση, η λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας
Μπορεί η αφαλάτωση να είναι μια ενεργοβόρα και περιβαλλοντικά τοξική διαδικασία, αλλά έχει ζωτική σημασία για την ανάκτηση πόσιμου νερού και την ανθρώπινη επιβίωση