Σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης πάνω από μια δεκαετία πριν κινούνται οι προσδοκίες των επενδυτών στην κυριότερη οικονομική δύναμη της Ευρωζώνης. Αιτία είναι η διογκούμενη ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει η ενεργειακή κρίση και η μείωση των ρωσικών ενεργειακών ροών στη γερμανική οικονομία ωθώντας την σε υφεσιακή τροχιά.

Συγκεκριμένα ο δείκτης επενδυτικών προσδοκιών του γερμανικού ZEW Institute «βούλιαξε» στο χαμηλότερο σημείο του από το 2011, από τις -53,8 μονάδες στις 55,3 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Κάνει πίσω για ελλείμματα και χρέος

«Η αύξηση στις καταναλωτικές τιμές και το προβλεπόμενο επιπλέον κόστος από τη θέρμανση και το ηλεκτρικό ρεύμα έχουν ένα ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο  στις προοπτικές των κλάδων της οικονομίας που συνδέονται με την κατανάλωση» σχολίασε ο Μίκαελ Σρέντερ, κορυφαίος ερευνητής του ινστιτούτου.

Μάλιστα, στους επιβαρυντικούς παράγοντες για το επενδυτικό κλίμα ήταν και η δυναμική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την άνοδο των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού στην περιοχή, στα ύψη.

Πρώτη ένδειξη

Αναλυτές σχολίασαν πως ο δείκτης του γερμανικού ινστιτούτου είναι μια πρώτη ένδειξη της ραγδαίας επιβάρυνσης του οικονομικού κλίματος, μετά τις δυσάρεστες εξελίξεις στο μέτωπο των ενεργειακών ροών από τη Ρωσία και το γεγονός πως η Ρωσία άνοιξε και πάλι τις στρόφιγγες του Nord Stream 1, αλλά με πολύ χαμηλή ροή, κρατώντας ζωντανό τον εκβιασμό της προς την γερμανική και ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά.

Η προοπτική, εξάλλου, ενός πολύ δύσκολου χειμώνα έχει οδηγήσει οικονομολόγους και διεθνείς οίκους να προχωρήσουν σε επί τα χείρω αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων τους για την πορεία του γερμανικού, αλλά και ευρωπαϊκού ΑΕΠ, καθώς είναι ζωντανός ο φόβος οι ελλείψεις να οδηγήσουν σε πτώση της παραγωγής και προγραμματισμένα μπλακάουτ για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή