Άνοδο που έφτασε περίπου τα δύο δολάρια έφτασαν να καταγράφουν σήμερα οι πετρελαϊκές τιμές, που χθες είχαν υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο εδώ και έξι μήνες, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα που έδειξαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση λόγω της ισχυρής ζήτησης.

Τα στοιχεία της Energy Information Administration έδειξαν πως το αμερικανικό πετρελαϊκό στοκ υποχώρησε κατά 7,1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Αυγούστου, φτάνοντας στα 425 εκατ. βαρέλια. Οι αναλυτές περίμεναν κατά μέσο όρο μικρή πτώση κατά 275.000 βαρέλια.

Διαβάστε επίσης: Θησαυρίζει το Ριάντ χάρη στα πετρελαϊκά έσοδα 

Η ζήτηση σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκε σημαντικά με το μέσο όρο τεσσάρων εβδομάδων του δείκτη ζήτησης βενζίνης να ανεβαίνει πάνω από τα 9 εκατ. βαρέλια την ημέρα για πρώτη φορά από τις αρχές Ιουνίου, ενώ την ίδια ώρα οι εξαγωγές αμερικανικού αργού «έπιασαν» τα 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που είναι νούμερο ρεκόρ, σύμφωνα με την ΕΙΑ.

Το τελευταίο αποδίδεται και στο γεγονός ότι το πετρέλαιο WTI διαπραγματεύεται σε τιμή αρκετά χαμηλότερη από το Brent, κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, καθιστώντας το αμερικανικό αργό πιο ελκυστικό στους ξένους αγοραστές.

Οι τιμές 

Αυτή την ώρα οι τιμές του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές των commoties έχουν χάσει μέρος των κερδών τους. Το Brent κινείται στα 92,60 δολάρια με άνοδο 0,27% ενώ το αμερικανικό WTI βρίσκεται στα 86,92 δολάρια με αύξηση 0,51%.

Θυμίζουμε πως ο μαύρος χρυσός είχε «πιάσει» το ιστορικό υψηλό του τον Μάρτιο, με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, στα 147 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, το τελευταίο δίμηνο υποχωρεί αργά αλλά σταθερά.

Η αγορά ανησυχεί για τα επίπεδα ζήτησης δεδομένου πως οι περισσότερες οικονομίες έχουν εισέλθει σε υφεσιακή τροχιά λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Πιέσεις στις τιμές έχουν ασκήσει, τις τελευταίες ημέρες, και τα θετικά μηνύματα από τις διεθνείς διαπραγματεύσεις με το Ιράν, φέρνοντας πιο κοντά την επίτευξη συμφωνίας για την αναβίωση της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2015.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές