Αναζωπυρώνονται οι ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας με την Τεχεράνη για την αναβίωση της διεθνούς συνθήκης του 2015 για τα πυρηνικά, γεγονός που συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου. Οι Βρυξέλλες, από την πλευρά τους, δήλωσαν πως έλαβαν και μελετούν την απάντηση της Τεχεράνης στο προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας που έχει διαμορφωθεί.

Αναλυτές και διπλωμάτες συμφωνούν πως υπάρχουν σημάδια προόδου στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη εμπόδια. Σε κάθε περίπτωση η ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση έχει βοηθήσει σημαντικά, ώστε να αρθούν τα προβλήματα που είχαν προκύψει διακόπτοντας τον διάλογο.

Διαβάστε επίσης: Η συμφωνία με το Ιράν θα ρίξει το πετρέλαιο κάτω από τα 80 δολάρια 

Ευρωπαϊκή πίεση

Είναι εύλογο πως η Ευρώπη έχει κάθε λόγο να πιέζει για την επίτευξη συμφωνίας, ελπίζοντας πως η άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης θα επιτρέψει την αύξηση των πετρελαϊκών εξαγωγών από το Ιράν σε ένα διάστημα κρίσιμο για την οικονομία της που μαστίζεται από την ενεργειακή κρίση.

Οι Αμερικανοί υπό τον Τζο Μπάιντεν είναι επίσης δεκτικοί στην αναβίωση της διεθνούς συνθήκης που υπεγράφη επί Μπάρακ Ομπάμα, όμως θέτουν πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις που μέχρι τώρα η Τεχεράνη δυσκολευόταν να δεχτεί. Αντιστοίχως, οι Ιρανοί επέμεναν σε πολύ αυστηρές οικονομικές εγγυήσεις από την πλευρά της Ουάσιγκτον –πως ουσιαστικά δεν θα κάνουν και πάλι πίσω από τη συμφωνία, όπως έγινε επί Τραμπ- που η αμερικανική κυβέρνηση επίσης δεν δεχόταν.

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα των Βρυξελλών προς όλες τις κατευθύνσεις είναι πως το συγκεκριμένο προσχέδιο, που προέκυψε από τις συνομιλίες της Βιέννης στις αρχές του μηνός, είναι «και το τελικό σχέδιο».

Που “σκοντάφτουν” οι συνομιλίες

Ποια ήταν η απάντηση της Τεχεράνης δεν έχει γίνει γνωστό. Ωστόσο διπλωματικές πληροφορίες αναφέρουν πως οι ΗΠΑ δέχτηκε, στο πλαίσιο των εγγυήσεων προς την Τεχεράνη, να διευρύνει σημαντικά το χρονικό περιθώριο που θα έχουν οι ξένες επιχειρήσεις που λειτουργούν στο Ιράν για να αποχωρήσουν από τη χώρα, αν τυχόν οι κυρώσεις τίθονταν και πάλι σε ισχύ.

Βήματα προόδου φαίνεται πως έχουν γίνει και στο εποπτικό σύστημα που θα εφαρμόζει η διεθνής κοινότητα μέσω της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για να ελέγχει την συμμόρφωση της Τεχεράνης, που οι Ιρανοί διαμαρτύρονταν πως ήταν υπερβολικά σκληρό.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, σε χθεσινές δηλώσεις του, υποστήριξε πως υπάρχουν τρία σημεία λογικής ανησυχίας από την πλευρά της Τεχεράνης, πριν δεχτεί να υπογράψει. Υποστήριξε δε, πως οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει προφορικά στα δύο από τα σημεία αυτά, τα οποία ωστόσο η ιρανική πλευρά επιμένει να αποτυπωθούν και στο χαρτί. Το τρίτο σημείο αφορά τις περίφημες εγγυήσεις. «Πριν να κάνουμε το τελευταίο βήμα, οι Αμερικανοί θα πρέπει να δείξουν ευελιξία» σχολίασε ο Χουσείν Αμιραμπντολαχιάν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης