
Ο ΟΠΕΚ δεν ευθύνεται για την εκτίναξη του πληθωρισμού, δήλωσε ο νέος Γενικός Γραμματέας του οργανισμού, Χάιθαμ Αλ Γκάις, υπογραμμίζοντας ότι για την αύξηση των τιμών φταίει η χρόνια υποεπένδυση στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Ο ΟΠΕΚ δεν βρίσκεται πίσω από αυτή την αύξηση των τιμών», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ Γκάις στο CNBC, τονίζοντας ότι «υπάρχουν άλλοι παράγοντες πέρα από τον ΟΠΕΚ που βρίσκονται πραγματικά πίσω από την άνοδο που έχουμε δει στο φυσικό αέριο [και] στο πετρέλαιο».
«Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που πρέπει να αντιληφθεί ο κόσμος και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής. Μόλις γίνει αυτό, νομίζω ότι τότε μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μια λύση. Και η λύση είναι πολύ ξεκάθαρη. Ο ΟΠΕΚ έχει τη λύση: επενδύστε, επενδύστε, επενδύστε», είπε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης – ΟΠΕΚ: Προβλέπει «πλεονάσματα» στην αγορά πετρελαίου
Ο Αλ Γκάις από το Κουβέιτ ανέλαβε τα ηνία του πετρελαϊκού καρτέλ, για μία τριετή θητεία, διαδεχόμενος τον Νιγηριανό βετεράνο της βιομηχανίας πετρελαίου Μοχάμεντ Μπαρκίντο, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 63 ετών τον περασμένο μήνα , λίγες μέρες πριν αποχωρήσει από τον οργανισμό.
Ο ΟΠΕΚ κάνει το καθήκον του
Ερωτηθείς εάν ο ΟΠΕΚ, ο οποίος παράγει περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, θα έπρεπε να επωμιστεί την ευθύνη για την άνοδο των τιμών της ενέργειας που αυξάνει τον πληθωρισμό, ο Αλ Γκάις απάντησε: «Όχι, απολύτως όχι. Εννοώ ότι είναι όλα σχετικά κι αυτό είναι το νούμερο ένα».
Διαβάστε επίσης – Δύο σενάρια στην αγορά πετρελαίου για το παζάρι Δύσης και Ιράν
«Το νούμερο δύο είναι ότι ο ΟΠΕΚ κάνει το καθήκον του. Αυξάνουμε την παραγωγή σύμφωνα με αυτό που βλέπουμε σε έναν σταδιακό μηχανισμό που είναι πολύ διαφανής… Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επαναφέρουμε την αγορά σε ισορροπία, αλλά υπάρχουν οικονομικοί παράγοντες που είναι πραγματικά πέρα από τον έλεγχο του ΟΠΕΚ», πρόσθεσε.
Η σχέση του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία είναι «στερεή»
Σχετικά με τους δεσμούς της ενεργειακής συμμαχίας με τη Ρωσία, ο Αλ Γκάις είπε ότι η ομάδα έχει μια «στερεή» σχέση με τη Μόσχα και επιδιώκει πάντα να διαχωρίζει την πολιτική από τους στόχους της για τη σταθεροποίηση της αγοράς.
«Πρώτα από όλα, αν κοιτάξετε την ιστορία, αν μου επιτρέπεται, τέτοιες προκλήσεις δεν είναι καινούριες για τον ΟΠΕΚ και την ιστορία του ΟΠΕΚ», είπε ο Αλ Γκάις, αναφερόμενος στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ τη δεκαετία του 1980 και την εισβολή στο Κουβέιτ το 1990.
«Προσπαθούμε πάντα στις συναντήσεις μας να διαχωρίζουμε την πολιτική και τις πολιτικές πτυχές από αυτό που κάνουμε όσον αφορά τη διαχείριση της ισορροπίας της αγοράς και όσον αφορά το τι κάνουμε ως ΟΠΕΚ+, νομίζω ότι η μεθοδολογία είναι ξεκάθαρη», ξεκαθάρισε.
Μάλιστα υπογράμμισε ότι η θέση της Ρωσίας ως προς τη συνεργασία στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ είναι ξεκάθαρη από το 2017, ενώ ερωτηθείς αν εμπιστεύεται τη Μόσχα, ο Αλ Γκάις απάντησε: «Ναι».


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ