Ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου θα καταγράψουν πλεόνασμα αυτό το τρίμηνο, και υποβαθμίζει τις προοπτικές για τη ζήτηση, ενισχύοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις για τις ανταγωνιστικές προμήθειες.

Ειδικότερα, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του, μείωσε τις προβλέψεις για την ποσότητα του αργού, που θα χρειαστεί να αντλήσει το τρίτο τρίμηνο κατά 1,24 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε 28,27 εκατομμύρια ημερησίως. Αυτό είναι περίπου 570.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερα από τα 13 μέλη του ΟΠΕΚ που αντλήθηκαν τον Ιούλιο.

Διαβάστε επίσης: ΙΕΑ: Στροφή από το αέριο στο πετρέλαιο, ενίσχυση αντιξοοτήτων στην οικονομία

Διιστάμενες απόψεις

Η αναθεώρηση αποκλίνει από εκείνη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η οποία ενίσχυσε τις προβλέψεις για τη ζήτηση την Πέμπτη, καθώς οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου αναγκάζουν τις εταιρείες και τα διυλιστήρια να στραφούν στη χρήση πετρελαίου.

Ωστόσο, η προοπτική του ΟΠΕΚ μπορεί να δώσει περαιτέρω εξήγηση για την ελάχιστη αύξηση της παραγωγής που συμφώνησε με τους συμμάχους του την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης – Δύο σενάρια στην αγορά πετρελαίου για το παζάρι Δύσης και Ιράν

Ο ΟΠΕΚ+ εξέπληξε τους traders στη συνάντηση της 3ης Αυγούστου με την απόφασή του να προσθέσει μόλις 100.000 βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο, παρά τις εκκλήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ανοίξει τις στρόφιγγες κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον ηγέτη του ομίλου Σαουδική Αραβία τον περασμένο μήνα.

Η συμμαχία εξήγησε την κίνηση λέγοντας ότι έπρεπε να αναπτύξει «σοβαρά περιορισμένη» πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα με «μεγάλη προσοχή».

Το τμήμα έρευνας του ΟΠΕΚ με έδρα τη Βιέννη μείωσε τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αυτό το τρίμηνο κατά 720.000 βαρέλια την ημέρα και ενίσχυσε τις προβλέψεις για την προσφορά εκτός ΟΠΕΚ κατά 520.000 ημερησίως. Αναμένει ότι η μέση κατανάλωση θα φτάσει τα 99,93 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια