Μπορεί ο παγκόσμιος τουρισμός να καταγράφει σημαντική ανάκαμψη και τα ταξίδια σε πολλές περιοχές να έχουν επανέλθει στα επίπεδα του 2019, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα επαγγελματικά ταξίδια.

Ο επίμονος πληθωρισμός, οι υψηλές τιμές ενέργειας, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τα lockdown στην Κίνα ενδέχεται να καθυστερήσουν την ανάκαμψη των παγκόσμιων δαπανών για επαγγελματικά ταξίδια για 18 μήνες έως το 2026.

Διαβάστε επίσης – UNWTO: Ο τουρισμός δείχνει σημάδια ισχυρής ανάκαμψης

Η Παγκόσμια Ένωση Επιχειρηματικών Ταξιδιών (GBTA) ανέφερε ότι οι δαπάνες για επαγγελματικά ταξίδια ανέκαμψαν κατά 5,5% στα 697 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 με τη Βόρεια Αμερική να ηγείται της ανάκαμψης, αλλά παρέμεινε πολύ χαμηλότερη από τα επίπεδα του 2019 των 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε επίσης – Τα ταξίδια το 2022 θα ξεπεράσουν τα επίπεδα πριν την πανδημία

Απαισιόδοξες προοπτικές

Οι προοπτικές ανάκαμψης είναι πιο απαισιόδοξες από την τελευταία πρόβλεψη της GBTA που εκδόθηκε πριν από ένα χρόνο, όταν ανέμενε πλήρη ανάκαμψη στα επίπεδα του 2019 έως το 2024.

Σύμφωνα με την έκθεση, τη ζήτηση για επαγγελματικά ταξίδια επηρεάζουν επίσης οι εκτιμήσεις για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και ο περιφερειακός αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία.

«Οι παράγοντες που πλήττουν πολλές βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο αναμένεται επίσης να επηρεάσουν την παγκόσμια ανάκαμψη των επαγγελματικών ταξιδιών το 2025», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της GBTA Suzanne Neufang προσθέτοντας: «Το προβλεπόμενο αποτέλεσμα είναι ότι θα πλησιάσουμε, αλλά δεν θα φτάσουμε και θα ξεπεράσουμε τα προ-πανδημικά επίπεδα του 2019 μέχρι το 2026».

Η Global Business Travel Group Inc (GBTG.N) , ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου εταιρικού ταξιδιωτικού πρακτορείου παγκοσμίως, American Express Global Business Travel, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα έσοδα φέτος αναμένονται κατά μέσο όρο περίπου στο 65% των επιπέδων του 2019, αν και αυτό δεν περιλαμβάνει τον αντίκτυπο μιας πιθανής ύφεσης.

Οι αεροπορικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία βασίζονται στην ισχυρή ζήτηση αναψυχής, ώστε να καλύψουν το κενό που αφήνει η μείωση των εταιρικών ταξιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή