Σε αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού σε υψηλό 24 ετών  – έχει αγγίξει το 80% – και τη λίρα να διαπραγματεύεται αποδυναμωμένη κοντά σε νέο χαμηλό ρεκόρ.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, με επικεφαλής τον διοικητή Σαχάπ Καβτσίογλου, μείωσε την Πέμπτη το επιτόκιο αναφοράς στο 13%, αφού το διατήρησε στο 14% τους τελευταίους επτά μήνες, αιτολογώντας την απόφαση ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης. Και οι 21 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg προέβλεπαν να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Διαβάστε επίσης: Κακά μαντάτα για την τουρκική λίρα από το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

«Οι πρόδρομοι δείκτες για το τρίτο τρίμηνο δείχνουν απώλεια δυναμικής στην οικονομική δραστηριότητα», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.  «Είναι σημαντικό οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες να συνεχίσουν να προσφέρουν υποστήριξη, ώστε να διατηρηθεί η αναπτυξιακή δυναμική της βιομηχανικής παραγωγής και η θετική τάση της απασχόλησης σε μια περίοδο αυξανόμενων αβεβαιοτήτων όσον αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς και την κλιμάκωση του γεωπολιτικού κινδύνου» σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση.

Η πτώση της τουρκικής λίρας

Το τουρκικό νόμισμα  υποχώρησε κατά περίπου 1% και διαμορφώθηκε στο 18,14 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ενδοσυνεδριακά από την εποχή της σοβαρής διολίσθησής του στα τέλη του περασμένου έτους.

Η λίρα έχει σημειώσει πτώση άνω του 25% το 2022, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και η έντονη ανησυχία για την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας ώθησαν τους ξένους επενδυτές να εγκαταλείψουν την αγορά.

Η διαφορετική πορεία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας

Η Τουρκία έχει υιοθετήσει διαφορετική νομισματική πολιτική για να διαχειριστεί τον πληθωρισμό μειώνοντας το κόστος δανεισμού σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζας.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Σαχάπ Καβτσιόλγου, ενστερνίζεται την παράδοξη οικονομική θεωρία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό.

Ο Καβτσιόγλου, ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι της τράπεζας πέρυσι, άρχισε να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική τον Σεπτέμβριο, μειώνοντας τα επιτόκια από το 19%. Από τότε ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η κεντρική τράπεζα κατέγραψε απότομη αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της, κυρίως λόγω εισροής κεφαλαίων από ξένες κυβερνήσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών. Αυτό μπορεί να ενθάρρυνε τον κεντρικό τραπεζίτη, να προχωρήσει στην αφνιδιαστική κίνηση της μείωσης των επιτοκίων. Ωστόσο, αν συνυπολογιστούν οι υποχρέωσεις προς άλλες τράπεζες καταγράφει ταμειακό έλλειμμα, που ανέρχεται σε 61 δισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs.

Η αντίδραση της αγοράς

«Άλλη μια ηλίθια κίνηση», είναι το σχόλιο του ανώτερου αναλυτή αναδυόμενων αγορών  στην BlueBay Asset Management, Τίμοθι Ας.

«Παράλογη κίνηση, με τον πληθωρισμό στο 80% να εξακολουθεί να αυξάνεται, η CBRT μειώνει τα επιτόκια, κόντρα στις προσδοκίες κατά 100 μονάδες βάσης σε μόλις 13%», έγραψε στο Twitter, αναφερόμενος στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας με το ακρωνύμιο της.

«Γελοία κίνηση. Προφανώς έχουν μετρητά στις τσέπες τους από τη Ρωσία και τον Κόλπο και νομίζουν ότι μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια και να κρατήσουν τη λίρα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...