Μια άνευ όρων και κανόνων αντιπολίτευση, επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που σημαίνει ότι η παλιά, γνωστή φράση «σκληρό ροκ», θα μοιάζει με… βόλτα στο λιβάδι.

‘Ητοι, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει εντολή για σκληρές επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα, κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η υπόθεση των υποκλοπών δεν έχει κλείσει για την Κουμουνδούρου και σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, τη Δευτέρα στη Βουλή ετοιμάζεται… σόου με συνεχείς ρουκέτες κατά της κυβέρνησης.

‘Αλλωστε, η απόφαση για σκληρή αντιπολίτευση επιβεβαιώθηκε από τη στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση των μεταναστών στη νησίδα του Εβρου. Το ίδιο το tweet του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μίλησε για «καταραμένους του Εβρου», που «αργοπεθαίνουν σε μια νησίδα», είναι ενδεικτικό του που το πάει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Αδιαφορώντας για τις αποκαλύψεις που έγιναν σχετικά με το τουρκικό παιχνίδι με τους μετανάστες στον Εβρο, και για το γεγονός ότι δεν θα μπορούσε καμιά κυβέρνηση να διατάξει επέμβαση σε ξένο έδαφος, ο κ. Τσίπρας «παίζει με το θυμικό» και επιτίθεται κατά βούληση, ακόμη κι αν τα γεγονότα έγιναν διαφορετικά.

Αυτή η σκληρή αντιπολίτευση αναμένεται να κορυφωθεί στη ΔΕΘ, αλλά σε κάθε περίπτωση προδιαθέτει για μια προεκλογική περίοδο βαθιάς πόλωσης.

Μιας πόλωσης που, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, δεν προσφέρει, αντίθετα είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει πολλαπλές ζημιές στην οικονομία και την κοινωνία.

Η κυβέρνηση αναλύει τα… μερομήνια

Τα… μερομήνια, μαθαίνουμε, κοιτάνε στην κυβέρνηση για να δουν τι χειμώνα θα κάνει φέτος και πότε θα έρθουν τα πρώτα δυνατά κρύα. Ο λόγος προφανής. Μόλις έρθουν οι χειμωνιάτικες ημέρες θα ανάψουν τα καλοριφέρ, τα κλιματιστικά και τα άλλα θερμαντικά σώματα και θα «φουσκώσουν» για τα καλά οι λογαριασμοί.

‘Ετσι, λοιπόν, στην κυβέρνηση εύχονται να κρατήσει η καλοκαιρία όσο το δυνατόν περισσότερους μήνες προκειμένου να μην αναγκαστούν να πληρώσουν οι καταναλωτές «τρελούς» λογαριασμούς στο ρεύμα και στο πετρέλαιο θέρμανσης, ελπίζοντας ίσως σε μια αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών ή σε μια ευρωπαϊκή λύση για την ενεργειακή κρίση.

Από την άλλη, όσο πιο μακριά πάει η αύξηση της ζήτησης για ενέργεια κάθε είδους, τόσο πιο μικρή θα είναι η δοκιμασία του συστήματος, το τεστ αντοχής δηλαδή για το πόσο μπορεί η Ελλάδα να αντέξει με μειωμένο φυσικό αέριο.

Γι’ αυτό και βλέπουν τα… μερομήνια και κάνουν τους υπολογισμούς τους.

Oι ανοιχτές πληγές

Εκτενές θέμα για την Ελλάδα με αφορμή την έξοδο από την εποπτεία φιλοξένησε χθες το Politico. Όπως σημειώνει, η Ελλάδα εξακολουθεί να παλεύει με πολλές από τις αδυναμίες που έχουν επιβαρύνει την ανάπτυξη εδώ και δεκαετίες. Και αναλυτές λένε ότι αυτές αδυναμίες καθιστούν την οικονομία ιδιαίτερα ευάλωτη στους νέους κραδασμούς από τον πόλεμο της Ουκρανίας, την ενεργειακή κρίση και τον κίνδυνο στασιμότητας που επικρατούν στην ευρωζώνη.

Το άρθρο αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει από την εποχή της κρίσης. Το ποσοστό ανεργίας, το οποίο κατά τη διάρκεια της κρίσης έφτασε στο ιλιγγιώδες 28%, βρίσκεται τώρα στο 12,5%. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της αυξήθηκε κατά 8,3%το 2021 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι θα αυξηθεί κατά 4% το 2022 και 2,4% το 2023.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 11,5%, καθιστώντας το κόστος ζωής σχεδόν δυσβάσταχτο για πολλούς Έλληνες. Η Ελλάδα υστερεί επίσης σε σχέση με τις περισσότερες προηγμένες οικονομίες όσον αφορά την προσφορά καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Το Politico σημειώνει ακόμη ότι παρά τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να προωθήσει η Αθήνα στο πλαίσιο των συμφωνιών διάσωσης, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει μερικές από τις μεγαλύτερες διαρθρωτικές προκλήσεις.

Αυτά περιλαμβάνουν μια τεράστια γραφειοκρατία, ειδικά στο νομικό σύστημα, και τη χρόνια φοροδιαφυγή. Αντί να διαφοροποιεί την οικονομία της, η Ελλάδα παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τον τουρισμό. Και η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων — συνήθως μικρές επιχειρήσεις — θεωρούνται αφερέγγυες.

To «ελληνικό Watergate»

Η Ελλάδα έχει ωστόσο την τιμητική της στον ξένο Τύπο κυρίως για το θέμα των παρακολουθήσεων. Μετά τη Washington Post που υιοθέτησε τον χαρακτηρισμό «ελληνικό Watergate», όσον αφορά την υπόθεση των υποκλοπών και το σκληρό άρθρο των New York Times που έκανε λόγο για ένα «σκάνδαλο που θυμίζει τα χρόνια της χούντας», στο θέμα επανέρχονται τόσο ο βελγικός όσο και γαλλικός Τύπος.

«Το ελληνικό ‘Watergate’ φέρνει τον Πρωθυπουργό σε δύσκολη θέση» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην έντυπη έκδοση της βελγικής De Standaard που υπογραμμίζει ότι και η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στη λίστα των χωρών της ΕΕ όπου πολιτικοί και δημοσιογράφοι έπεσαν θύματα λογισμικού κατασκοπείας.

Σημειώνει δε ότι «ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μάχη για την επιβίωσή του» και προσθέτει ότι η Βουλή «θα επιστρέψει νωρίς από τις διακοπές» μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης που θέλει να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση «για το σκάνδαλο που έχει ήδη μετονομαστεί σε ελληνικό Watergate».

Στο εν λόγω δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ ανακάλυψε κατά έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απόπειρα παγίδευσης με λογισμικό παρακολούθησης Predator. Αναφέρεται δε ότι ο Ν. Ανδρουλάκης δήλωσε πως «δεν περίμενα ποτέ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα με κατασκοπεύσει καταφεύγοντας στις πιο σκοτεινές πρακτικές» και «αναφερόμενος στο καθεστώς των συνταγματαρχών».

«Ο πρωθυπουργός φαίνεται να διασώζεται»

Η De Standaard υπογραμμίζει ότι «μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2019, έφερε την υπηρεσία πληροφοριών απευθείας υπό τον έλεγχό του, γεγονός που τον αφήνει πλέον ευάλωτο». Υπενθυμίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θυσίασε όντως δύο έμπιστους: τον επικεφαλής τωνπληροφοριών και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησής του που τυγχάνει να είναι και ο ξάδερφός του, Γρηγόρη Δημητριάδη» και προσθέτει ότι «υποσχέθηκε επίσης ότι θα τεθούν πρόσθετες δικλείδες και διασφαλίσεις για την αποφυγή υποτροπών». Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι με αυτό ο Πρωθυπουργός «φαίνεται να διασώζεται (προς το παρόν), αν δεν υπάρξουν νέες αποκαλύψεις» που να διαψεύδουν άγνοιά του.

Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα «οι ελληνικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες που επικεντρώνονται στην ερευνητική δημοσιογραφία και που –σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης– δεν συνδέονται με πολιτικά κόμματα» ερευνούν το θέμα και «ήδη αποκάλυψαν επίσης τους στενούς δεσμούς του Δημητριάδη με τις ελληνικές εταιρείες που εμπορεύονται την Predator».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η υπόθεση διερευνάται δικαστικά, ενώ έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά την ευρεία χρήση του λογισμικού κατασκοπείας από κυβερνήσεις εντός και εκτός ΕΕ για την παρακολούθηση πολιτικών, δημοσιογράφων και ακτιβιστών.

Η εισηγήτρια της επιτροπής Sofie in ‘t Veld όπως επισημαίνεται «προτρέπει επίσης την Europol να κληθεί να βοηθήσει στην επίλυση της υπόθεσης Predator στην Ελλάδα». Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει τις αποκαλύψεις άβολες για τον Πρωθυπουργό, και καταλήγει υποστηρίζοντας ότι «οι εκλογές θα γίνουν κανονικά του χρόνου. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν ήδη ροκανίσει τη δημοτικότητά του» ενώ προσθέτει ότι έτσι εξηγείται γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιούν την υπόθεση για να πλήξουν την κυβέρνηση.

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μπλεγμένος σε σκάνδαλο κατασκοπίας»

Την ίδια στιγμή σε άρθρο της από τις 14 Αυγούστου, η γαλλική εφημερίδα Le Journal Du Dimanche, έχει τίτλο: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μπλεγμένος σε σκάνδαλο κατασκοπίας». Σημειώνει δε ότι «μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης βουλευτή από τις υπηρεσίες πληροφοριών, ο επί τρία χρόνια συντηρητικός επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης, κλονίζεται. Την παραίτησή του ζητά η αντιπολίτευση, που κατάφερε να επισπεύσει το άνοιγμα του Κοινοβουλίου».

Το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το ελληνικό Watergate θα τιμωρήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Η επιστροφή του Συντηρητικού Πρωθυπουργού υπόσχεται σε κάθε περίπτωση να είναι θυελλώδης».

Συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση δημοσιογράφων, «φθείρει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση που συγκλονίζεται εδώ και 15 μέρες από ένα ακόμη σκάνδαλο κατασκοπίας».

«Στις 26 Ιουλίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης, επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, του τρίτου κόμματος στη Βουλή, αποκάλυψε ότι το τηλέφωνό του παρακολουθείτο από την ΕΥΠ, την υπηρεσία πληροφοριών. Η υπόθεση αυτή έχει ήδη οδηγήσει στην παραίτηση δύο συνεργατών του πρωθυπουργού: του ανιψιού του, γενικού γραμματέα της κυβέρνησης και του επικεφαλής της ΕΥΠ. Σε διάγγελμά του τηνπροηγούμενη Δευτέρα ο Μητσοτάκης προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του. «Δεν το γνώριζα», εξήγησε» αναφέρει το δημοσίευμα.

Και αυτό το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός «όταν ανήλθε στην εξουσία το 2019, είχε ωστόσο ψηφίσει μια αμφιλεγόμενη τροπολογία που έθεσε την ΕΥΠ υπό την εποπτεία του. Στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι η παρακολούθηση ήταν ένα «ανεπίτρεπτο πολιτικό λάθος», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι αυτή η διαδικασία είχε εγκριθεί «νόμιμα» από το Ανώτατο Δικαστήριο. Δικαιολογία που κρίθηκε απαράδεκτη από τους αντιπάλους του που ζητούν την παραίτησή του και πρόωρες εκλογές. Κατόπιν αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα, του προκατόχου του και αρχηγού της Αριστεράς, το άνοιγμα της Βουλής μετατέθηκε για τις 22 Αυγούστου, όπου θα διεξαχθεί έκτακτη συζήτηση στην Ολομέλειά της».

Βολές κατά Παυλόπουλου

Μίλησε η στήλη με στελέχη της κυβερνώσας παράταξης για την παρέμβαση Παυλόπουλου, η οποία χαρακτηρίστηκε από ΜΜΕ ως «βόμβα» κατά Μητσοτάκη. Είναι η γνωστή αναφορά του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας περί ανάληψης ευθυνών από τους πολιτικούς. Μια αναφορά που θεωρήθηκε ως αιχμή κατά του Κ. Μητσοτάκη για την υπόθεση των υποκλοπών.

Όπως μας είπαν τα συγκεκριμένα στελέχη με αρκετά αιχμηρή γλώσσα: «Καλά θα κάνει ο κ. Παυλόπουλος να προβεί σε αυτοκριτική για τη θητεία του στο Προεδρικό Μέγαρο και την αγαστή σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Να θυμίσουμε ότι αυτός επέτρεψε την παρωδία διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου; Τις θεσμικές εκτροπές με τα Μνημόνια, με τις άδειες των καναλιών, με τη στοχοποίηση και προσπάθεια να κλειστούν στη φυλακή οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ; Και μιας και μιλάει για πολιτική ευθύνη, τι έκανε ο ίδιος ως υπουργός που επέτρεψε να καεί η Αθήνα το 2008 στα ‘’Δεκεμβριανά’’ μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου;»

Αυτά και άλλα πολλά έλεγαν πνέοντας μένεα κατά του πρώην Προέδρου.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories