Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, καθώς συνέχισαν τις μικρές διακυμάνσεις εν μέσω παγκόσμιας αβεβαιότητας αλλά και εταιρικών αποτελεσμάτων, οι οποίες διαφοροποίησαν αρκετά τα χαρτοφυλάκια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,8%, με τον κλάδο των ταξιδίων να χάνει 3%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,11% στις 7.550 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,12% στις 13.544 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,94% στις 6.495 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Στο κόκκινο οι δείκτες

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο FTSE 100 σημείωσε κέρδη 0,66%, ενώ ο DAX έχασε 1,8% και ο CAC40 έκλεισε το πενθήμερο με απώλειες 0,9%.

Η εικόνα στο ταμπλό-Ποια μετοχή κατέρρευσε

Αυτό που έκανε εντύπωση σήμερα ήταν η κατάρρευση της μετοχής της βρετανικής αλυσίδας κινηματογράφου Cineworld Group, η οποία έχασε πάνω από 67%,  μετά από αναφορές ότι ετοιμάζεται να κηρύξει πτώχευση, αφού δεν κατάφερε να προσελκύσει τους θεατές να επιστρέψουν στις κινηματογραφικές αίθουσες μετά την  πανδημία.

Το Cineworld είναι το πιο πρόσφατο θύμα της βιομηχανίας του κινηματογράφου, η οποία δυσκολεύεται να ξαναβρεί το ρυθμό της μετά τα lockdown από την πανδημία του κορωνοϊού, με τους θεατές να τείνουν όλο και περισσότερο στο home entertainment.

Επίσης, οι μετοχές της γαλλικής εταιρείας υπηρεσιών τροφίμων Sodexo υποχώρησαν κατά 2%. Η Jefferies μείωσε τη σύσταση της μετοχής σε «hold» από «buy», μειώνοντας επίσης την τιμή στόχο στα 88 ευρώ από 91 ευρώ.

Το επενδυτικό κλίμα

Το επενδυτικό κλίμα παραμένει επιφυλακτικό, όπως και σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με τις αγορές να προσπαθούν να αξιολογήσουν πως θα επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα νέα δεδομένα από το μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας. Ο επιθετικός τόνος της Federal Reserve σχετικά με την πολιτική σύσφιξης επηρεάζει σημαντικά την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, γεγονός που επηρεάζει με τη σειρά του και τις εξαγωγικές επιδόσεις της γηραιάς ηπείρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε σε νέο χαμηλό ρεκόρ των -44 μονάδων τον Αύγουστο. Η εταιρεία ερευνών GfK δήλωσε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης μειώθηκε κατά 3 μονάδες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

«Το επίπεδο του δείκτη έπεσε τρεις μονάδες τον Αύγουστο, ήτοι το χαμηλότερο από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές το 1974. Όλοι οι υποδείκτες μειώθηκαν, αντανακλώντας έντονες ανησυχίες καθώς το κόστος ζωής εκτοξεύεται στα ύψη», δήλωσε ο Joe Staton, διευθυντής στρατηγικής πελατών της GfK.

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Αγγιξε» και τις 900 μονάδες

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έκλεισε ένα παραδοσιακά ήπιο πενθήμερο (+2,3%) το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς πλασαρίστηκε στη ζώνη των 900 μονάδων, για πρώτη φορά μετά από τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου και κόντρα στη ραστώνη της εβδομάδας του Δεκαπενταύγουστου.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,17% στις 899,16 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα να ξεπερνά στα 84 εκατ. ευρώ, εξαιτίας κυρίως των μεγάλων πακέτων σε ΟΠΑΠ και τράπεζες, τα οποία ανέβασαν τον τζίρο κατά 37,6 εκατ. ευρώ. Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,32%

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές