Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έκλεισε ένα παραδοσιακά ήπιο πενθήμερο (+2,3%) το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς πλασαρίστηκε στη ζώνη των 900 μονάδων, για πρώτη φορά μετά από τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου και κόντρα στη ραστώνη της εβδομάδας του Δεκαπενταύγουστου.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,17% στις 899,16 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα να ξεπερνά στα 84 εκατ. ευρώ, εξαιτίας κυρίως των μεγάλων πακέτων σε ΟΠΑΠ και τράπεζες, τα οποία ανέβασαν τον τζίρο κατά 37,6 εκατ. ευρώ. Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,32%

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Στο κόκκινο οι δείκτες

Οι προσδοκίες της αγοράς

Η σημερινή, αν και «χλιαρή», άνοδος ήταν η πρώτη προσπάθεια του ΧΑ να ξαναβρεθεί πάνω από τα επίπεδα των 900 μονάδων και να καλύψει το χαμένο έδαφος και της δεύτερης πτωτικής περιόδου που βίωσε στο πρώτο μισό του 2022, αν και οι προσδοκίες για τη συνέχεια είναι ακόμη χαμηλές. Το ΧΑ χρειάζεται να μαζέψει τις δυνάμεις του για να μπορέσει να κάνει μια ισχυρή και ηχηρή ανοδική διάσπαση, η οποία να κρατήσει τον ρυθμό για τα υψηλότερα επίπεδα.Μέχρι τότε οι διορθωτικές κινήσεις δεν θα λείψουν, όπως δεν έλειψαν ούτε και την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε σήμερα, με τους περισσότερους τίτλους του, αν και με μικρό τζίρο, να έχουν αφομοιώσει τα επίπεδα, σε μια δύσκολη μάλιστα χρονική στιγμή, κατά την οποία πολλά χαρτοφυλάκια απουσιάζουν λόγω διακοπών.

Τι βλέπουν οι αναλυτές

Η αναρρίχηση του γενικού δείκτη στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του Ιουνίου εξέπληξε μάλιστα αρκετούς εγχώριους αναλυτές, που προσπαθούν να διαγνώσουν τα πραγματικά ερείσματά της. Βέβαια, η συνολική αποτίμηση δεν αναμένεται να έρθει πριν αλλάξει ο μήνας, καθώς από τότε θα υπάρχουν και εξελίξεις που θα δώσουν καλύτερο τόνο στην αγορά.Σύμφωνα με την Trader24, το πολυήμερο θετικό momentum οριοθετείται από τη στήριξη των 875, με επόμενο επίπεδο τις 912. Η κίνηση βρίσκει το ΧΑ να υπερέχει έναντι όλων των μεγάλων Χρηματιστηρίων τόσο σε απόδοση όσο και σε συμπεριφορά μεσοπρόθεσμης βάσης. Και τούτο είναι αληθές υπό το πρίσμα του υψηλότερου εβδομαδιαίου ποσοστού +2,15%, ενώ και τα συμπεράσματα επιρρωνύονται από την παρατήρηση ότι ο ΓΔ είναι ο μοναδικός Δείκτης παγκοσμίως με θετικό πρόσημο +1,78% από 1/1.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, το αρνητικό πρόσημο κυριάρχησε στο ταμπλό, αν και ο γενικός δείκτης είχε στο πλευρό του τα σημαντικά κέρδη των Motor Oil, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια και Coca Cola.

Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ έκλεισε με πτώση 2,10%, ενώ πτωτικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, Aegean, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Quest, Εθνική, ΟΠΑΠ,  Jumbo, ΟΤΕ και Alpha Bank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νευρικότητα στη σκιά της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Νευρικότητα στο ταμπλό, στη σκιά της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Πολλά χαρτοφυλάκια προσπαθούν να διαγνώσουν τις προεκτάσεις των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και να διαφοροποιήσουν τις θέσεις τους κινούμενα σε πιο αμυντικούς τίτλους