Η κινεζική Xiaomi ανακοίνωσε πτώση των εσόδων της κατά το β’ τρίμηνο του έτους επηρεασμένη σαφώς από τα αυστηρά περιοριστικά λόγω κορωνοϊού στην Κίνα που ουσιαστικά συρρίκνωσαν τη μεγαλύτερη αγορά smartphone στον κόσμο.

Τα έσοδα από πωλήσεις ήταν μειωμένα κατά 20% φτάνοντας τα 10,31 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να πετυχαίνει τις προβλέψεις των αναλυτών και κάνοντας απότομη βουτιά σε σχέση με τα έσοδα του αμέσως προηγούμενου τριμήνου. Τα καθαρά κέρδη έπεσαν κατά 67%, επίσης απογοητεύοντας τους αναλυτές.

Διαβάστε ακόμα: Με κάμερες Leica τα επόμενα smartphone-ναυαρχίδες της Xiaomi

Τα αίτια της πτώσης

«Στην κινεζική αγορά σημειώθηκε αναζωπύρωση της πανδημίας, με αποτέλεσμα η ζήτηση να είναι αδύναμη και να αντιμετωπίζει δυσκολίες», ανέφερε ο πρόεδρος της Xiaomi, Wang Xiang.
Ο ίδιος, κατά την ενημέρωση των επενδυτών, πρόσθεσε ότι η άνοδος των τιμών των καυσίμων, η αύξηση στα κόστη παραγωγής και ο πληθωρισμός επηρέασαν επίσης τις πωλήσεις και εκτός Κίνας. Σημείωσε δε ότι τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν σαν αποτέλεσμα της πίεσης για εκκαθάριση του αποθέματος σε συσκευές μέσω εκπτώσεων και προωθητικών ενεργειών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία μετρήσεων Canalys καταγράφει μία ετήσια μείωση στις παραδόσεις συσκευών smartphone στην Κίνα έως και 10%. Οι πωλήσεις smartphone της Xiaomi, που αποτελούν πάνω από το μισό των συνολικών εσόδων της εταιρείας, έπεσαν κατά 29%.

Βραχύβια άνοδος

Προηγουμένως, το 2021, η Xiaomi είχε ουσιαστικά επωφεληθεί κερδίζοντας αυξημένα μερίδια αγοράς από την ανταγωνίστριά της Huawei, η οποία με τη σειρά της αντιμετώπιζε προβλήματα με τις αμερικανικές σχετικά με τη χρήση εξαρτημάτων και λογισμικού προέλευσης ΗΠΑ.

Ωστόσο, η άνοδος ήταν βραχύβια και η τιμή της μετοχής της εταιρείας έχει υποχωρήσει σχεδόν 40% από τις αρχές του 2022, επηρεασμένη από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και την αποδυνάμωση της ανάπτυξης στο εξωτερικό.

Στην Ινδία, τη μεγαλύτερη αγορά για τη Xiaomi εκτός Κίνας, η εταιρεία έγινε αντικείμενο κυβερνητικών ερευνών για πιθανή φοροδιαφυγή. Οι έρευνες κατέληξαν στις αρχές Απριλίου σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ύψους 725 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς οι ινδικές αρχές αποφάνθηκαν ότι η Xiaomi μετέφερε παράνομα κεφάλαια στο εξωτερικό υπό το πρόσχημα των πληρωμών δικαιωμάτων. Σημειώνεται ότι η εταιρεία αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή