H τελευταία εβδομάδα των διακοπών για πολλούς, μπαίνει μεθαύριο, αλλά για το πολιτικό προσωπικό δεν υπάρχει άλλη ξεκούραση

Από Δευτέρα κάθε κατεργάρης στον πάγκο του σε μια περίοδο ιδιαίτερα φορτισμένη και «σκληρή» πολιτικά εξαιτίας της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.

Μεθαύριο θα γίνει μια ιδιαίτερα σκληρή μάχη στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το θέμα των υποκλοπών και τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αλλά και για το πότε θα διεξαχθεί η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών των κομμάτων.

Επικρατέστερες ημερομηνίες η ερχόμενη Τετάρτη ή η Παρασκευή 26 Αυγούστου, όμως, όλα θα ξεκαθαρίσουν τη Δευτέρα.

Σε κάθε περίπτωση μεγάλη μάχη θα γίνει για το ποια περίοδο θα ελέγξει η Εξεταστική Επιτροπή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βάλει στο κάδρο μόνο τις πρόσφατες αποκαλύψεις, η Νέα Δημοκρατία θέλει έρευνα σε βάθος 12ετίας και το ΠΑΣΟΚ δεν θα έλεγε όχι σε μια γενικευμένη έρευνα των πεπραγμένων και προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά εκτιμά ότι πρόκειται για «κόλπο» της ΝΔ και αποπροσανατολισμό από τον βασικό στόχο. Δηλαδή να ερευνηθεί ο λόγος παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, αλλά και αν υπάρχουν υποκλοπές και άλλων πολιτικών από την παρούσα κυβέρνηση.

Το σίγουρο είναι ότι έτσι θα πάμε μέχρι τη ΔΕΘ. Με σκληρές αντιπαραθέσεις οι οποίες θα ενταθούν, όχι μόνο γιατί θα ανοίξει η Βουλή, αλλά γιατί επιστρέφουν οι ενημερωτικές εκπομπές και τα τηλεπαράθυρα. Πεδίο δόξης λαμπρόν για το πολιτικό σύστημα…

Το όπλο της μείωσης του ΦΠΑ στο αέριο

H απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να μειώσει τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από το 19% στο 7%, θα χρησιμοποιηθεί ως «όπλο» από τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολιτευτική τακτική των επόμενων εβδομάδων. Κι όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο διατηρεί άλλωστε δεσμούς με τους Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας.

Κάθε φορά δηλαδή που η κυβέρνηση θα μιλά για μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, η αντιπολίτευση θα την «χτυπά» με το γερμανικό μέτρο που ανακοίνωσε ο Σολτς.

Όμως, κάποιοι στην κυβέρνηση τονίζουν ότι η μείωση του ΦΠΑ και στην Ελλάδα μπορεί να γίνει και να αποτελέσει τη θετική έκπληξη που ψάχνει το Μαξίμου. Λένε δηλαδή ότι τώρα που οι Γερμανοί θα εφαρμόσουν ένα τέτοιο μέτρο, ανοίγουν το δρόμο και για άλλες χώρες να το κάνουν.

Αυτό που σκέφτονται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι αν το εν λόγω μέτρο θα έχει θετικό αντίκτυπο στους λογαριασμούς, επισημαίνοντας ότι η τιμή του φυσικού αερίου ανεβαίνει συνεχώς και υπάρχει και το εφιαλτικό σενάριο του να ξεπεράσει τα 730 ευρώ ανά 1.000 κυβικά μέτρα. «Να μειώσουμε τον ΦΠΑ, αλλά μας ξεπερνά η εφιαλτική πραγματικότητα», λένε και επαναφέρουν το σενάριο του πλαφόν.

Πότε θα γίνει η πρόταση μομφής

Για να ξέρετε, διότι η στήλη πρώτη έγραψε ότι «παίζει» το σενάριο της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, και δεν είναι «γαλάζια φήμη», όπως έσπευσαν κάποιοι να χαρακτηρίσουν.

Στην Κουμουνδούρου το σκέφτονται σοβαρά και θα κρίνουν για το πότε «πυρηνικό όπλο» της πρότασης μομφής θα χρησιμοποιηθεί ώστε να αποφέρει πολιτικά κέρδη στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Για παράδειγμα λένε: «Αν τις επόμενες εβδομάδες αποκαλυφθούν νέες παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και η κυβέρνηση στριμωχτεί για τα καλά στη γωνία, τότε θα μπορούσαμε να πυροδοτήσουμε τη βόμβα. Η οποία θα μπορούσε να συνδυαστεί και με τα εφιαλτικά σενάρια για την οικονομία, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, αλλά και την πορεία της πανδημίας από τις αρχές Σεπτεμβρίου και μετά».

Το σίγουρο είναι ότι μια πρόταση μομφής θα σημάνει και ουσιαστικά την έναρξη μιας σκληρής προεκλογικής περιόδου που κανείς δε γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί.

Χαμός με τα φοιτητικά σπίτια

Μπορεί η θερινή ραστώνη να έχει παγώσει τα πάντα, αλλά κάπου γίνεται στην κυριολεξία… χαμός. Ο λόγος για την ενοικίαση φοιτητικών σπιτιών όπου η ζήτηση στις περιοχές με σχολές έχει φτάσει στα ύψη.

Αν δείτε στις γειτονιές μια μητέρα με το παιδί της να σημειώνουν κάτι από κολώνες με ενοικιαστήρια, να είστε σίγουροι ότι πρόκειται για φοιτητές που ψάχνουν σπίτι.

Ψάχνουν, αλλά βρίσκουν; Είναι το μεγάλο ερώτημα. Οι ιδιοκτήτες λένε ότι υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια, ότι είναι για όλα τα βαλάντια κ.λπ. αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Οι τιμές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, ειδικά για διαμερίσματα κοντά στα Πανεπιστήμια και οι γονείς είναι σε απελπισία. Διότι αν για να ενοικιάσεις ένα σπίτι 30 τ.μ., δηλαδή μια μικρή γκαρσονιερούλα, πρέπει να διαθέσεις 300 και 350 ευρώ, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Καλή η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης για τα νέα ζευγάρια, που θα ανακοινωθεί σύντομα, αλλά με τη μεγαλύτερη «μπίζνα» της κτηματαγοράς, σε βάρος των οικογενειακών προϋπολογισμών, θα γίνει κάτι.

Θα επανέλθει η στήλη με καταγγελίες και παραδείγματα.

Αποκαλυπτήρια των νέων τιμών της κιλοβατώρας

Με τους πολίτες σε απόγνωση για την ακρίβεια στο ρεύμα, αναμένονται σήμερα τα… αποκαλυπτήρια των νέων τιμών της κιλοβατώρας για τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου (θα φανούν στα τιμολόγια ρεύματος Οκτωβρίου), τις οποίες θα αναρτήσουν όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας στις ιστοσελίδες τους, στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού της αγοράς που έχει τεθεί σε ισχύ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στελέχη εταιρειών προμήθειας ρεύματος, καθετοποιημένων και μη, «όσοι πάροχοι έχουν κάνει hedging οι νέες τιμές προμήθειας που θα δώσουν για τον Σεπτέμβριο αναμένεται να κινηθούν ανάμεσα σε 0,65 ευρώ και 0,70 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ όσοι δεν έχουν κάνει hedging, ο τιμοκατάλογος θα κινηθεί άνω των 0,70 και ίσως και των 0,80 ευρώ ανά κιλοβατώρα». Το ενδιαφέρον πάντως εστιάζεται στη ΔΕΗ, καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο «παίκτη» της αγοράς, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για χρεώσεις πολύ πάνω από τα 0,7 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κοντά στα 0,8 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση αναμένονται τιμές – φωτιά, πολύ πάνω από εκείνες του Αυγούστου. Κοντός ψαλμός…

Προς το τέλος της ημέρας θα ξέρουμε. Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι σε τι επίπεδο θα κινηθούν οι κρατικές επιδοτήσεις της κιλοβατώρας (σ.σ. θα ανακοινωθούν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας), καθώς η άνοδος των τιμών δεν έχει προηγούμενο.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories