Υπάρχει μεγαλύτερη δημοσκόπηση από το καφενείο στα χωριά τις ημέρες του καλοκαιριού;

Η απάντηση είναι όχι, γιατί στις πλατείες και τα πανηγύρια γίνονται πολιτικές ζυμώσεις. Οι… Αθηναίοι συγχρωτίζονται με τους ντόπιους και προκύπτουν πολλές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Κατ’ αρχάς αυτό που ρωτούν όλοι είναι το πότε θα γίνουν εκλογές. Αλλοι περιμένουν αιφνιδιασμό μέσα στο φθινόπωρο, άλλοι λένε για την άνοιξη.

Το δεύτερο που συζητιέται εντόνως είναι το ΠΑΣΟΚ. Στην επαρχία φαίνεται να υπάρχει μια δυναμική, κρυφή για όσους ζουν στις πόλεις. Οι κάτοικοι της περιφέρειας θέλουν κάτι καινούργιο, ψάχνονται με τον Ανδρουλάκη, δεν είναι και σίγουροι για το τι μπορεί να κάνει, αλλά σε γενικές γραμμές υπάρχει μια διάθεση να «τιμωρήσουν» τα δύο πρώτα κόμματα.

Η υπόθεση των υποκλοπών που «ανέβηκε» τις τελευταίες ημέρες, δε φαίνεται να απασχολεί και τόσο πολύ. Ασφαλώς κι έχει κάνει ζημιά στην κυβέρνηση, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο ο ντόρος που έχει σηκωθεί κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για Χούντες και για έλλειμμα δημοκρατίας.

Ο κόσμος στην περιφέρεια ακούει όσα λέγονται και διαβάζει όσα γράφονται, αλλά περισσότερο τον απασχολεί ο δύσκολος χειμώνας. Η ακρίβεια, το ενεργειακό κόστος, η αγροτική παραγωγή που γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Πάντως, για υποκλοπές δεν ακούς και πολύ, αν και είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση έχει χάσει ψηφοφόρους και σίγουρα το επικοινωνιακό παιχνίδι.

Ακόμη κι έτσι, πάντως, τα… γκάλοπ των χωριών δεν δείχνουν «ρεύμα» ΣΥΡΙΖΑ, με ό,τι σημαίνει αυτό για ένα κόμμα που έχει ξεκινήσει ανένδοτο.

 Οι επόμενες δύσκολες ημέρες και ο ανασχηματισμός

H… διαβολοβδομάδα που ξεκίνησε χθες, δεν θα κρατήσει μόνο μέχρι την Κυριακή, αλλά θα πάρει παράταση, όπως όλα δείχνουν, μέχρι τις 28 Αυγούστου. Κι όταν λέμε διαβολοβδομάδα εννοούμε τη φωτιά στο πολιτικό τοπίο, μετά από ένα χαλαρό τριήμερο για τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου.

Εννοούμε όμως και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το καλάθι της ΔΕΘ. Η ανακοίνωση της υπέρβασης των εσόδων κατά 5,1 δισ. ευρώ δίνει περιθώρια για περισσότερους ελιγμούς από το οικονομικό επιτελείο. Ητοι, αναζητούνται νέα μέτρα ανακούφισης των πολιτών που θα ανακοινωθούν όλα μαζί πακέτο στη ΔΕΘ.

Η επόμενη εβδομάδα θα σημαδευτεί από την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις υποκλοπές, όπου κάποιες φήμες δεν θα απέκλειαν ακόμη και πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα σενάριο που για το Μαξίμου είναι καλοδεχούμενο αφού όπως λένε θα συσπειρώσει περισσότερο την Κ.Ο. της ΝΔ που είναι αλήθεια ότι έχει… χαθεί στη μετάφραση ή κρύβεται για να μην εκτεθεί.

Ο παράγοντας Χ είναι για πολλούς ένας αιφνιδιασμός με ανασχηματισμό πριν από τη ΔΕΘ ώστε να διορθωθούν ορισμένες παραφωνίες στην κυβέρνηση. Αν και ο πρωθυπουργός δεν είναι των μεγάλων αλλαγών, δέχεται εισηγήσεις να διώξει υπουργούς και υφυπουργούς που δεν «τρέχουν» όσο πρέπει ή που διαχειρίζονται λανθασμένα ορισμένα κρίσιμα χαρτοφυλάκια.

Πάντως, είναι εξαιρετικά δύσκολο, λένε πηγές, να αλλάξουν πρωτοκλασάτοι υπουργοί, όπως στο Εξωτερικών, στο Άμυνας, στην Οικονομία.

Κι όπως έλεγαν οι παλιοί: Αν δεν αλλάζει ο τσάρος της οικονομίας, τότε αυτό δε λέγεται ανασχηματισμός.

Viral οι… αργοπορημένοι

Τον γύρο του διαδικτύου, ακόμη και στο εξωτερικό, κάνουν οι εικόνες από επιβάτες που τρέχουν να προλάβουν το πλοίο με προορισμό τα νησιά και στο τέλος μένουν πίσω.

Μάλιστα, πολλές φορές δεν είναι λίγοι αυτοί που διακινδυνεύουν τη σωματική τους ακεραιότητα, προκειμένου να επιβιβαστούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο επιβάτης που δεν ήθελε με τίποτα να χάσει το πλοίο και σε μία απέλπιδα προσπάθεια γαντζώθηκε πάνω στον καταπέλτη.

Ωστόσο η προσπάθεια ήταν μάταιη καθώς δεν τα κατάφερε, σκόνταψε και έπεσε πάνω στην προβλήτα του λιμανιού. Για καλή του τύχη, η πτώση έγινε στο έδαφος και όχι στη θάλασσα και δεν τραυματίστηκε, όμως -σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού- είναι πάρα πολλοί αυτοί που έρχονται τελευταία στιγμή και στο τέλος ζητούν και τα ρέστα, επειδή το πλοίο δεν γύρισε πίσω για να μπουν.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες αναφέρουν ρητά πως οι επιβάτες θα πρέπει να προσέρχονται στο λιμάνι τουλάχιστον μια ώρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα της αναχώρησης του πλοίου. Όσο για τους αργοπορημένους υπόκεινται τις συνέπειες της παραμονής -ολιγόωρης έστω- στο κλεινόν άστυ….

Ο Γερμανός… ασθενής

Έχει ο καιρός γυρίσματα. Κάποτε μιλάγαμε για τον Έλληνα.. ασθενή της Ευρωζώνης, τώρα μιλάμε, δίχως υπερβολή, για τον Γερμανό… ασθενή της Ευρωζώνης. Με μεγάλη διαφορά, βέβαια, ότι η Γερμανία αποτελεί την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, οπότε όταν αυτή ασθμαίνει είναι δύσκολο η υπόλοιπη περιοχή να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Η ενεργειακή κρίση είναι το σημείο κλειδί που έφερε στην επιφάνεια την «αχίλλειο πτέρνα» της γερμανικής οικονομίας, καθώς η χώρα ήταν και παραμένει υπερβολικά εξαρτημένη από την Ρωσία, ενώ το ράλι των τιμών εκτόξευσε το κόστος της παραγωγικής της μηχανής. Το ενεργειακό κραχ, ο υψηλός πληθωρισμός, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και… καπάκι τα πολλαπλά προβλήματα που έφερε η ξηρασία και η… εξαφάνιση των γερμανικών ποταμών δημιούργησαν ένα τοξικό κοκτέιλ που βάζει την οικονομία σε υφεσιακή τροχιά.

Ο δείκτης επενδυτικών προσδοκιών του έγκριτου ZEW Institute υποχώρησε σε επίπεδα που μπορεί να συγκριθούν μόνο με την εποχή της κρίσης χρέους που κλυδώνιζε την Ευρωζώνη, πέφτοντας στις -53,8 μονάδες που είναι χαμηλό έντεκα ετών. Οι τιμές του γερμανικού ηλεκτρικού ρεύματος στο ενεργειακό χρηματιστήριο άγγιξαν χθες νέο ιστορικό ρεκόρ στα 508 ευρώ ανά μεγαβατώρα και οι αναλυτές δεν τολμούν να κάνουν προβλέψεις για το που θα φτάσουν. Και όλα δείχνουν πως η επιβράδυνση του δευτέρου τριμήνου θα δώσει τη θέση της σε μια ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο.

Βεβαίως, συνολικά η ευρωπαϊκή οικονομία πιέζεται από τις τρέχουσες συνθήκες. Όμως, η Γερμανία ήταν αυτή που είχε την πιο αδύναμη επίδοση το δεύτερο τρίμηνο, μεταξύ των κρατών μελών και ουδείς αναλυτής εμφανίζεται αισιόδοξος πως τα πράγματα θα βελτιωθούν όσο θα πλησιάζει ο χειμώνας. Μάλλον το αντίθετο, αν λάβουμε υπόψη πως οι αυξήσεις-φωτιά σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένου του νέου έκτακτου τέλους φυσικού αερίου, είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν την καταναλωτική δύναμη των νοικοκυριών και την επενδυτική δραστηριότητα των επιχειρήσεων.

Να θυμίζουμε πως το ΔΝΤ στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του «έκοψε» τους εκτιμώμενους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας για τη φετινή χρονιά κάτω από το μισό, από το 1,9% στο 0,8%, που ήταν η μεγαλύτερη επί τα χείρω υποβάθμιση μεταξύ όλων των κρατών. Μια ακόμη θλιβερή πρωτιά για την πάλαι ποτέ κραταιά γερμανική οικονομία!

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories