Ιστορική από κάθε άποψη είναι η αυριανή ημέρα, 20 Αυγούστου

Η Ελλάδα βγαίνει από το στάδιο των μνημονίων και της μεταμνημονιακής επιτήρησης και μπαίνει στην μεταπρογραμματική παρακολούθηση.

Όχι ότι αλλάζει κάτι τρομερά για τους πολίτες, αλλά πρόκειται για μια ουσιαστική δημοσιονομική αναβάθμιση η οποία αποτελεί και το τελευταίο σκαλοπάτι πριν από την περίφημη επενδυτική βαθμίδα.

Το ουσιαστικό περιεχόμενο για την Ελλάδα είναι ότι δεν είναι πλέον «μαύρο πρόβατο», δεν είναι «σκουπίδι» της Ευρώπης στα οικονομικά. Εχει θυσιάσει πολλά, έχουν γίνει πολλά θετικά και από την προηγούμενη και από την τωρινή κυβέρνηση, έχουν ολοκληρωθεί μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει πριν από δεκαετίες.

Είναι σίγουρο ότι στην κυβέρνηση θα πανηγυρίσουν για την ημέρα αυτή, άλλωστε πιστεύουν ότι μπορεί να είναι η διέξοδος στα προβλήματα των τελευταίων εβδομάδων.

Όμως, η σπουδαία αυτή ημέρα είναι κατά κύριο λόγο δημιούργημα του ελληνικού λαού, και αυτό κανείς δεν μπορεί να το καρπωθεί.

Από την άλλη, επειδή πριν από πολλές δεκαετίες, αυτή την ημέρα ο Τσώρτσιλ είχε εκφωνήσει μια από τις διάσημες πολεμικές ομιλίες του, να θυμηθούμε ότι είχε πει: «Ποτέ τόσοι πολλοί δεν όφειλαν τόσα πολλά σε τόσους λίγους».

Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιοι λίγοι που όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια έσωσαν τη χώρα από τη χρεοκοπία, από την επιστροφή στη δραχμή, από την Ελλάδα πραγματικό παρία της Ευρώπης. Κάποτε θα πρέπει να γράψει η ιστορία όλα όσα έγιναν, και τα στραβά και ανάποδα, αλλά και εκείνα που έσωσαν τη χώρα.

Πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά

Είναι, ναι ιστορική ημέρα η αυριανή αλλά έχουν ακόμη να γίνουν πάρα πολλά. Ειδικά τώρα που η ενεργειακή κρίση χτυπά και την Ελλάδα. Μετά από 12 χρόνια μνημονίων, με την πανδημία να έχει σαρώσει τη χώρα μας, η ελληνική οικονομία παραμένει ευάλωτη στους κραδασμούς.

Η οικονομική ανάπτυξη μοιάζει με ασανσέρ, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλά 30 ετών, η χώρα ζει με τον τουρισμό μόνο, το εμπορικό έλλειμμα παραμένει μεγάλο, οι μισθοί είναι εξαιρετικά χαμηλοί, το δημόσιο χρέος είναι από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη, η γραφειοκρατία και η φοροδιαφυγή δεν «γιατρεύονται».

Το παρήγορο είναι η πτώση της ανεργίας κάτω από 12% όταν κάποτε είχε φτάσει στο 28%. Κι ότι μετά τα 72 δις ευρώ μέτρα λιτότητας που μας επέβαλαν οι δανειστές, οι Ελληνες άντεξαν και προχωράνε.

Μέχρι πόσο όμως; Και ως πότε θα στηριζόμαστε στα δανεικά και στα υψηλά επιτόκια δανεισμού; Ως πότε ο τουρισμός θα είναι το μοναδικό μέσο «δημιουργίας χρήματος»;

Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν στην μετά την αυστηρή επιτήρηση περίοδο που ξεκινά από αύριο.

Τι κρύβει αυτή η σιωπή;

H ραστώνη του καλοκαιριού έχει χτυπήσει για τα καλά την πολιτική επικαιρότητα στην Ελλάδα, κι αν δεν υπήρχε η υπόθεση με τη νησίδα στον Εβρο και τους ταλαίπωρους μετανάστες, θα λέγαμε ότι τα κόμματα «το έκλεισαν το μαγαζί».

Ούτε οι υποκλοπές, εξαιρετικά σοβαρό θέμα, δεν «πουλάνε», με πολλούς να πιστεύουν ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα επανέλθουμε στα κανονικά. Με συγκρούσεις στη Βουλή, με τα τηλεπαράθυρα που θα ξανανοίξουν στα κανάλια, με αντιπαραθέσεις για όλα τα θέματα, με το καλάθι της ΔΕΘ που θα γεμίζει συνεχώς.

Μήπως και με ανασχηματισμό; Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτή η σιωπή από την πλευρά της κυβέρνησης, και ειδικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κρύβει σημαντικές αποφάσεις. Αλλωστε, μια αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα «ταιριάζει» με τα όσα συμβαίνουν τώρα και όσα θα συμβούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι εισηγήσεις πολλές. Όπως μια «φυγή προς τα εμπρός» με αλλαγή ατζέντας μέσω ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, σημαντικών αποφάσεων για την οικονομία, θεσμικών μεταρρυθμίσεων που θέλει να προωθήσει ο πρωθυπουργός και που πιστεύει ότι θα μείνουν ως σπουδαίο έργο το οποίο θα ψηφιστεί από τον ελληνικό λαό.

Πολιτικός από το χώρο της ΝΔ έλεγε πρόσφατα: «Δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να βγάλει χειμώνα χωρίς να αλλάξει. Χωρίς να δοθεί στους πολίτες η αίσθηση ότι μπορεί να γίνει restart πριν καν ξεκινήσουν οι δύσκολες ημέρες του «ρωσικού χειμώνα» στα ενεργειακά». Αλλά ο Κ. Μητσοτάκης αποφασίζει, και σχεδόν πάντα όχι εν θερμώ. Ιδωμεν…

Τα μέτρα στήριξης και η «έκπληξη»

Χαμηλό προφίλ κρατά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορικά με το πακέτο στήριξης που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ. Παρά το γεγονός ότι το νέο ρεκόρ που αναμένεται στον τουρισμό σε συνδυασμό με την υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας για τη δημιουργία ικανού δημοσιονομικού χώρου, προκειμένου να στηριχθούν οι πολίτες. Με βάση τις πληροφορίες, στο νέο πακέτο μέτρων στήριξης, περιλαμβάνονται η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, η χορήγηση «επιταγής ακρίβειας», νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και το Fuel Pass 3.

Επίσης πάντα στα υπόψιν του ΥΠΟΙΚ είναι η υλοποίηση της δέσμευσης για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023 για το σύνολο των εργαζομένων και τους συνταξιούχους. Εάν τα πράγματα κυλήσουν καλύτερα, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποια «έκπληξη» στο καλάθι της ΔΕΘ, η οποία δεν είναι η στήριξη για την πρόσβαση σε κατοικία στους νέους, η οποία προαναγγέλθηκε ουσιαστικά από τον υπουργό Επικρατείας, Ακη Σκέρτσο. Εάν «βγαίνουν» οι αριθμοί, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποια κίνηση μείωσης κάποιου φόρου, ο οποίος σχετίζεται με την ακρίβεια, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες.

Το κυβερνητικό πάρκο…

Είπε κι άλλα ενδιαφέροντα χθες ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στην ΕΡΑ. Αναφερόμενος στο «φιλόδοξο», όπως το χαρακτήρισε, σχέδιο δημιουργίας κυβερνητικού πάρκου, είπε πως «αυτό που διαπιστώσαμε τα τελευταία τρία χρόνια είναι ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει σημαντικότατη ακίνητη περιουσία, για την οποία όμως δεν έχει κάνει την παραμικρή δουλειά εδώ και δεκαετίες ως προς την καταγραφή, ταξινόμηση και αξιοποίησή της. Διαπιστώσαμε για παράδειγμα ότι έχουμε 19 υπουργεία τα οποία στεγάζονται στο λεκανοπέδιο σε 191 κτήρια και από αυτά, τα 141 είναι μισθωμένα. Ενώ, δηλαδή, έχει δική του ακίνητη περιουσία, νοικιάζει για να στεγάσει τις υπηρεσίες του με κόστος 60 εκατ. το χρόνο».

Κατά συνέπεια, συμπέρανε, το ποσό είναι «τεράστιο» και υπολογίζοντας πως μπορούν αν εξοικονομηθούν τουλάχιστον τα 40 εκατ., αυτά «μπορούν να χρηματοδοτήσουν σημαντικές κοινωνικές πολιτικές, μπορούμε να διευρύνουμε το δίχτυ προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων. Εδώ, πρέπει να γίνει δουλειά νοικοκυρέματος, η οποία απαιτεί χρόνο βέβαια».

Περισσότερο αναλυτικός στη συνέχεια για το μελλοντικό κυβερνητικό πάρκο, είπε πως είναι «ένα εξαιρετικό ακίνητο 157 στρεμμάτων στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού, στα 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας», αλλά από την άλλη, «ένα ξένο σώμα εντός του δήμου».

Εκεί, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, πρόκειται να μεταφερθούν «εννέα από τα 19 υπουργεία που είναι πολυδιασπασμένα σε όλη την Αττική», όπως είπε φέρνοντας και δύο παραδείγματα: «Το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αυτή τη στιγμή διασπασμένο σε 37 κτήρια σε όλη την Αθήνα, το υπουργείο Οικονομικών σε 19 κτήρια. Αυτό είναι εικόνα τριτοκοσμικής χώρας», παρατήρησε ο κ. Σκέρτσος.

…και η «ανάσταση» του κέντρου

Διαβεβαιώνοντας πως θα συνεχίσουν να λειτουργούν πολλές δημόσιες υπηρεσίες στο κέντρο, εξήγησε πάντως πως η παρουσία τέτοιων υπηρεσιών και μόνον, δεν αποτελεί λύση. Το κέντρο «νεκρώνει» από κάποια ώρα και μετά, το απόγευμα, ανέφερε και υπογράμμισε πως «στο σχέδιο που επεξεργαζόμαστε, θα υπάρξει μεγάλη έμφαση για την προσέλκυση πολλαπλών χρήσεων. Το κέντρο της Αθήνας πρέπει πρωτίστως να επανακατοικηθεί», ήταν ο στόχος που έθεσε.

Αυτό συνεπάγεται κίνητρα για φθηνότερη στέγη στους νέους, που θα έλθουν να κατοικήσουν «σε μαραμένες οικονομικά και κοινωνικά περιοχές. Έχουμε δει τα τελευταία 10 – 15 χρόνια σημαντική υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας».

Μέσω, εξάλλου, του project για το κυβερνητικό πάρκο, «θα απελευθερωθούν περίπου 350.000 τετραγωνικά μέτρα στο κέντρο της πόλης». Συγχρόνως, όμως, «θα πρέπει να συζητήσουμε και για την απελευθέρωση κάποιων από τα κτήρια και οικόπεδα ώστε να γίνουν χώροι πρασίνου, να διευρύνουμε δηλαδή και το μέρισμα του πρασίνου στο συνολικό δημόσιο χώρο», είναι ένας άλλος, παράλληλος, στόχος.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories