Κρίσιμη προμηνύεται η ερχόμενη εβδομάδα για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, καθώς το αποτέλεσμα της αξιολόγησης για τα επίπεδα της αμερικανικής παραγωγής σε στρατηγικά προϊόντα όπως το καλαμπόκι, τα σιτηρά και η σόγια εκτιμάται πως θα δώσει απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την αναπλήρωση των αποθεμάτων στην μεγάλη αμερικανική αγορά εν μέσω πολέμου και δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ειδικοί του κλάδου «οργώνουν» τη χώρα από τη Νεμπράσκα μέχρι το Οχάιο προκειμένου να αξιολογήσουν τα επίπεδα και την κατάσταση της αγροτικής παραγωγής, δεδομένου πως πολλές γωνιές της χώρας βίωσαν ακραίες καιρικές συνθήκες, ενώ η εκτίναξη των τιμών των λιπασμάτων δυσκόλεψε τους αγρότες.

Διαβάστε επίσης: Το νερό… νεράκι θα πουν και στις ΗΠΑ 

Το μέγεθος της αμερικανικής σοδειάς κυρίως σε καλαμπόκι, ευρύτερα σιτηρά και σόγια θα καθορίσει την κατεύθυνση των τιμών για αρκετούς μήνες, τουλάχιστον έως ότου δρομολογηθεί μια σεβαστή ποσότητα ουκρανικών σιτηρών προς τις δυτικές αγορές (υπό την προϋπόθεση βέβαια πως η ισχύουσα συμφωνία θα διατηρηθεί) και υπάρξει καλύτερη εικόνα και για την πορεία των καλλιεργειών στη νότια Αμερική, που το διάστημα αυτό βρίσκονται στη φάση της σποράς.

Με την Ευρώπη να «ψήνεται» από την ξηρασία και τους καύσωνες και την σπορά στην Αργεντινή να εκτιμάται πως θα καθυστερήσει λόγω της ξηρασίας που επίσης ταλαιπωρεί τη χώρα, το μέγεθος της αμερικανικής παραγωγής θα παίξει φέτος ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στα παγκόσμια αποθέματα.

Οι αποδόσεις και οι τιμές

Οι εκτιμήσεις για την αμερικανική παραγωγή είναι πως οι αποδόσεις θα είναι καλές, αλλά δυστυχώς όχι τόσο καλές όσο αναμενόταν αρχικά, λόγω των ζημιών που προκάλεσαν τα καιρικά φαινόμενα.

Ήδη επτά αμερικανικές πολιτείες τελούν, εδώ και λίγες ημέρες, υπό καθεστώς έκτακτων μέτρων για τη διαχείριση του νερού, λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας που έχει κατεβάσει τα αποθέματα στις δύο μεγαλύτερες πηγές πόσιμου νερού της χώρας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Στο αντίθετο άκρο οι πλημμύρες που σημειώθηκαν σε άλλες περιοχές δημιούργησαν επίσης σημαντικά προβλήματα, κυρίως στην παραγωγή σόγιας.

«Λαμβάνουμε δραματικά διαφορετικά στοιχεία από τους αγρότες, γεγονός που προσθέτει σημαντική ασάφεια στον υπολογισμό των αγροτικών αποδόσεων» εξηγεί η Ζακλίν Χόλαντ της Farm Futures.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή