Κυβερνήσεις και ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να συνεργαστούν για να φέρουν τρόφιμα και λιπάσματα από τη Ρωσία καθώς και σιτηρά από την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη τον Ιούλιο.

Αυτό δήλωσε το Σάββατο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Το άλλο μέρος αυτής της συμφωνίας-πακέτου είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές των ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων, τα οποία δεν υπόκεινται σε κυρώσεις», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη. «Είναι σημαντικό να συνεργαστούν όλες οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας για να τα φέρουν στην αγορά.»

«Η εξαγωγή περισσότερων τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία και τη Ρωσία είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ηρεμία των αγορών εμπορευμάτων και τη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές», ανέφερε ακόμα ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Πάνω από μισό εκατομμύριο τόνοι σιτηρά εξήχθησαν από την Ουκρανία

Σημειώνεται ότι από τις αρχές Αυγούστου, από την Ουκρανία είχαν εξαχθεί μέσω της Μαύρης Θάλασσας περισσότεροι από μισό εκατομμύριο τόνοι σιτηρά.

Ο ΟΗΕ διευκρίνισε ότι μετά την επίτευξη της συμφωνίας στα τέλη του περασμένου μήνα για επανέναρξη των εξαγωγών, έχουν εγκριθεί 36 διελεύσεις. Και πρόσθεσε ότι 21 πλοία αναχώρησαν από ουκρανικά λιμάνια προς την κατεύθυνση του Βοσπόρου και 15 πέρασαν το στενό με κατεύθυνση προς τη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, συνολικά 27 φορτηγά πλοία ερευνήθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου της Κωνσταντινούπολης.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 20 εκατ. τόνοι σιτηρά και άλλα προϊόντα είναι αποκλεισμένα στα ουκρανικά σιλό και αποθήκες από τότε που άρχισε ο πόλεμος, επιβάλλοντας αποκλεισμό στα λιμάνια της γειτονικής της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, από τα προϊόντα που εξήχθησαν πάνω από το ένα τέταρτο είχε προορισμό την Τουρκία, το 22% το Ιράν και τη Νότια Κορέα, το 8% την Κίνα και το 6% την Ιρλανδία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως