Οι μεγάλες οικονομίες δεν θα πέσουν σε ύφεση εξαιτίας της νομισματικής πολιτικής το επόμενο έτος, ανέφερε η Goldman Sachs Group Inc., επικαλούμενη την πρόωρη αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να υποστηρίξει την άποψή της.

Η Goldman εξέτασε εννέα χώρες που ήταν από τις πρώτες που προχώρησαν σε αύξηση των επιτοκίων , κυρίως αναδυόμενες οικονομίες στη Λατινική Αμερική και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, καθώς και τη Νέα Ζηλανδία. Και διαπίστωσε ότι καμία από αυτές δεν παρουσιάζει σημάδια ύφεσης δεδομένου ότι οι αγορές εργασίας τους συνεχίζουν να αντέχουν.

Διαβάστε επίσης – Wall Street: Στο συμπόσιο της Fed και στην κρίσιμη ομιλία Πάουελ έχουν στραμμένο το βλέμμα τους οι επενδυτές

Σύμφωνα με τη έκθεση της Goldman Sachs, την οποία παρουσιάζει το Bloomberg, τρεις κύριοι παράγοντες υποστηρίζουν αυτές τις οικονομίες:

  1. Ισχυροί ισολογισμοί που υποστηρίζουν την απόσυρση της πλεονάζουσας αποταμίευσης και την ταχεία αύξηση της καταναλωτικής πίστης
  2. Η περιορισμένη ζήτηση εργατικού δυναμικού που έχει υποστηρίξει την ανάπτυξη θέσεων εργασίας σε αρκετές οικονομίες
  3. Το άνοιγμα της οικονομίας μετά τους περιορισμούς της πανδημίας εξακολουθεί να ενισχύει την ανάπτυξη

Διαβάστε επίσης – Citigroup: Πώς σκιαγραφεί τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας

Η αρνητική πλευρά

Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας αναφέρουν ότι η υπερθέρμανση των αγορών εργασίας και η αποδυνάμωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών είναι μεταξύ των αρνητικών στοιχείων, αν και υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η ασφυξία της αλυσίδας εφοδιασμού μειώνεται και ο πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφωθεί στις περισσότερες οικονομίες.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν οι οικονομίες που αύξηση τα επιτόκια νωρίς θα συρρικνωθούν τελικά, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να αποφύγουν μια σκληρή προσγείωση.

«Η ανθεκτικότητά τους υποστηρίζει την πρόβλεψή μας ότι καμία σημαντική οικονομία δεν θα εισέλθει σε ύφεση που καθοδηγείται από τη νομισματική πολιτική το επόμενο έτος», έγραψαν στο σημείωμα οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Jan Hatzius.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή