Το περιεχόμενο των πρακτικών της Federal Reserve «έκοψε» τα φτερά της Wall Street δίδοντας τέλος στο ανοδικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων, χάρη στο οποίο οι δείκτες είχαν καλύψει μέρος των απωλειών του πρώτου εξαμήνου. Το κλίμα νευρικότητας για τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, καθώς οι επενδυτές θα έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στο μεγάλο ετήσιο ραντεβού των τραπεζιτών στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ, που πολλοί αποκαλούν και «καλοκαιρινό Νταβός», αλλά κυρίως στην κεντρική ομιλία του ίδιου του Τζερόμ Πάουελ, την ερχόμενη Παρασκευή.

Πραγματικά, για ακόμη μια φορά το συμπόσιο της Federal Reserve Bank of Kansas City (στις 25-27 Αυγούστου) στο ειδυλλιακό ορεινό θέρετρο του Τζάκσον Χολ, στα Βραχώδη Όρη θα κληθεί να δώσει απαντήσεις (ή έτσι τουλάχιστον ελπίζουν οι επενδυτές) στο γρίφο των προθέσεων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας και όχι μόνο για τον δύσκολο ερχόμενο χειμώνα.

Διαβάστε επίσης: Όπου ακούτε πτώση του πληθωρισμού, κρατήστε μικρό καλάθι 

Οι νέοι περιορισμοί 

Ο τίτλος της φετινής συνάθροισης από μόνος του, τα λέει όλα: «Επαναξιολογώντας τους Περιορισμούς στην Οικονομία και την Πολιτική». Ποιοι είναι οι περιορισμοί αυτοί και τα ασύμμετρα σοκ που άλλαξαν το τοπίο από τον περασμένο Αύγουστο: η συντήρηση της πανδημίας, ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση, η εκτίναξη του πληθωρισμού, η επιβράδυνση των οικονομιών, η απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων και βέβαια η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες ξεκινώντας από την ίδια την Fed.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας για τον Ιούλιο έδειξαν πως τα μέλη του συμβουλίου –ακόμη και τα πλέον μετριοπαθή- δεν έχουν πρόθεση να στηρίξουν επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, καθώς η τάση αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού θεωρείται για την ώρα αμελητέα δεδομένου πως στο 8,5% ο τιμάριθμος είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές πάνω από το όριο του 2%. Κάπως έτσι τα προγνωστικά της αγοράς που ήθελαν την αύξηση των επιτοκίων, κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, να κυμαίνεται τελικά στις 50 μονάδες βάσης και όχι στις 75, τέθηκαν σε αμφιβολία, εξού και το sell off στη Wall Street.

Η ομιλία Πάουελ 

Κάπως έτσι οι ελπίδες των αναλυτών στράφηκαν στον ίδιο τον Τζερόμ Πάουελ, μήπως και τελικά ξεκαθαρίσει το τοπίο. Προφανώς ο διοικητής της Fed δεν συνηθίζει να ανοίγει τελείως τα χαρτιά του. Όμως, οι αγορές θα περάσουν από… κόσκινο την ομιλία του, το πρωί της Παρασκευής στο Τζάκσον Χολ, προκειμένου να διαπιστώσουν πως «βλέπει» την πορεία της οικονομίας και του πληθωρισμού, ώστε να καταλήξουν προς ποια πλευρά κλίνει η πλάστιγγα.

Επίσης, περιμένουν από τον κ. Πάουελ περισσότερα στοιχεία για το σχέδιο μείωσης του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας, δεδομένου πως οι αξιωματούχοι της τράπεζας υπήρξαν μέχρι τώρα υπερβολικά… αόριστοι και ασαφείς.

Σημειωτέον πως μία μέρα πριν, την Πέμπτη, η ίδια η οικονομία θα έχει φανερώσει την κατεύθυνση της μέσα από τα στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης του δευτέρου τριμήνου. Θυμίζουμε πως το πρώτο τρίμηνο οι ρυθμοί ανάπτυξης υποχώρησαν κατά 1,6% και τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν υποχώρηση κατά 0,9% το δεύτερο τρίμηνο, κάτι που συνιστά υποχώρηση της οικονομίας σε τεχνική ύφεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή