Άνοδο στις τιμές του πετρελαίου πυροδότησαν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας με τις οποίες επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για στενή προσφορά.

Ο Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν είπε ότι ο ΟΠΕΚ+ έχει τα μέσα και την ευελιξία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της παραγωγής.

Διαβάστε επίσης: Σαουδική Αραβία: Ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να προσαρμοστεί στις προκλήσεις μειώνοντας την παραγωγή πετρελαίου

Το Brent σημείωσε άνοδο 1,32 δολ. ή 1,4%, φθάνοντας στα 97,80 δολ. το βαρέλι στις 14:10 ώρα Ελλάδος. Το αμερικανικό αργό WTI σημείωνε άνοδο 1,65 δολ. ή 1,8%, στα 92,01 δολ.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Ενα βήμα πιο κοντά στην αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν

«Το αν η μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ ή του ΟΠΕΚ+ μετά τον Σεπτέμβριο είναι δικαιολογημένη, είναι συζητήσιμο», σχολίασε στο Reuters ο Τάμας Βάργκα της PVM.

Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, ενώ η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Brent έχει υποχωρήσει απότομα από τα υψηλά του τρέχοντος έτους στα οποία σκαρφάλωσε την άνοιξη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και υπό τον φόβο μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, η δομή της αγοράς και οι διαφορές τιμών στην φυσική αγορά πετρελαίου εξακολουθούν να υποδηλώνουν στενότητα προσφοράς.

Ενδεικτική της στενής προσφοράς είναι η μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο παράγοντας Ιράν

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την προοπτική μιας πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων που θα επιτρέψει στο Ιράν να ενισχύσει τις εξαγωγές πετρελαίου. Υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι το Ιράν έχει εγκαταλείψει ορισμένες από τις κύριες απαιτήσεις του για την αναβίωση μιας συμφωνίας.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε ότι αν και η Τεχεράνη υποστηρίζει πως η Ουάσιγκτον έχει κάνει παραχωρήσεις, το Ιράν έχει επίσης εγκαταλείψει ορισμένες από τις βασικές του απαιτήσεις.

«Πιστεύουμε ότι τελικά πέρασαν τον Ρουβίκωνα και κινήθηκαν προς την πιθανή επιστροφή στη συμφωνία με όρους που μπορεί να αποδεχθεί ο πρόεδρος Μπάιντεν», είπε χαρακτηριστικά. «Αν είμαστε πιο κοντά σήμερα, είναι επειδή το Ιράν έχει προχωρήσει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης