Το Ιράν έχει αποσύρει ορισμένα από τα βασικά του αιτήματα για την αναβίωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, φέρνοντας πιο κοντά την πιθανότητα ενός συμβιβασμού, δήλωσε στο Reuters ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Μεταξύ αυτών είναι και το πάγιο αίτημα έως τώρα αίτημά του να σταματήσουν ορισμένες έρευνες των διεθνών επιθεωρητών στο ατομικό του πρόγραμμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν να απαντήσουν σύντομα σε ένα σχέδιο συμφωνίας που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα επαναφέρει την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν, την οποία ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε και ο σημερινός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιδίωξε να αναβιώσει.

Διαβάστε επίσης – Ευρώπη: Καλεί το Ιράν να έχει ρεαλιστικές απαιτήσεις αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα

«Διέβη τον Ρουβίκωνα»

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, είπε ότι αν και η Τεχεράνη λέει ότι η Ουάσιγκτον έχει κάνει παραχωρήσεις, το Ιράν έχει επίσης εγκαταλείψει ορισμένες από τις βασικές του απαιτήσεις.

«Πιστεύουμε ότι τελικά πέρασαν τον Ρουβίκωνα και κινήθηκαν προς την πιθανή επιστροφή στη συμφωνία με όρους που μπορεί να αποδεχθεί ο πρόεδρος Μπάιντεν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Αν είμαστε πιο κοντά σήμερα, είναι επειδή το Ιράν έχει προχωρήσει»

Διαβάστε επίσης – Iράν: Ζητάμε από τις ΗΠΑ μια «ρεαλιστική απάντηση» στις προτάσεις μας

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δεν είχε κανένα άμεσο σχόλιο.

Ο αξιωματούχους πρόσθεσε, ότι το Ιράν είχε ήδη υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό από το αίτημά του να άρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον χαρακτηρισμό του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση (FTO).

Υπογράμμισε ωστόσο , ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κενά μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν και ότι «θα μπορούσε να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο» για να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία, εάν είναι εφικτό.

«Μελετούμε την απάντηση του Ιράν τώρα και θα επανέλθουμε σύντομα», είπε ο αξιωματούχος.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, λέγοντας ότι «το αποτέλεσμα αυτών των συνεχιζόμενων συζητήσεων παραμένει ακόμη αβέβαιο καθώς υπάρχουν κενά».

Η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να άρει ορισμένες κυρώσεις σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η επιστροφή στη συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή πυρηνικής κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα