Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 1,5 έτους βρέθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα της Γαλλίας για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία των δεικτών PMI της S&P Global.

Η γαλλική παραγωγή συρρικνώνεται για πρώτη φορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο (στο 49,8 ο PMI), αντικατοπτρίζοντας την τάση που παρατηρείται και στη Γερμανία, καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης υποκύπτουν στο νέο ρεκόρ που καταγράφει ο πληθωρισμός ρεκόρ, αλλά και στην αυξανόμενη αβεβαιότητα, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Ένας δείκτης δραστηριότητας του γαλλικού ιδιωτικού τομέα από την S&P Global (PMI) έπεσε τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021, περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι, και βρέθηκε κάτω από το όριο που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.

Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν τόσο στον τομέα των υπηρεσιών όσο και στον τομέα της μεταποίησης. «Ο υψηλός πληθωρισμός και η φθίνουσα ώθηση της ζήτησης μετά την Covid οδήγησε τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να περιορίσουν τις προαιρετικές δαπάνες», δήλωσε ο Joe Hayes, οικονομολόγος της S&P Global.

Πιθανή η ύφεση

Μια ύφεση στην ευρωζώνη των 19 μελών είναι πλέον πιο πιθανή, καθώς το ενεργειακό κόστος αυξάνεται μετά την επίθεση της Ρωσίας στη γείτονά της, σύμφωνα με αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Στη Γερμανία, η οποία βασίζεται περισσότερο στη Ρωσία για προμήθειες φυσικού αερίου και αντιμετωπίζει την προοπτική ελλείψεων αυτόν τον χειμώνα, η παραγωγή άρχισε να συρρικνώνεται από τον Ιούλιο και συρρικνώθηκε ξανά τον Αύγουστο, επεσήμανε η S&P Global σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

Η Νο. 1 οικονομία της Ευρώπης βλέπει μια εντεινόμενη «πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε ο Phil Smith, αναπληρωτής διευθυντής οικονομικών στο S&P Global Market Intelligence, περιγράφοντας τις προοπτικές ως «γεμάτες από αβεβαιότητα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή