Οι Ευρωπαίοι που επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές θα βρουν μια πιο εύθραυστη οικονομία που κινδυνεύει να λυγίσει υπό τις απειλές του ενεργειακού σοκ, του πληθωρισμού ρεκόρ και της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, οι δείκτες υπευθύνων προμηθειών, που θα ανακοινωθούν αύριο Τρίτη, πιθανότατα θα δείξουν συρρίκνωση της παραγωγής του ιδιωτικού τομέα για δεύτερο μήνα, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι μια ύφεση στη ζώνη του ευρώ των 19 εθνών είναι πλέον πιο πιθανή. Και μάλιστα οι δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία πιθανότατα θα επιβεβαιώσουν αυτήν την τάση.

Διαβάστε επίσης – Σνάμπελ – ΕΚΤ: Δεν απέδωσε η πρώτη αύξηση των επιτοκίων

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχει αναδειχθεί ως ο αδύναμος κρίκος της περιοχής, με την υπερμεγέθη βιομηχανική της βάση να υποφέρει δυσανάλογα από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και την επίμονη έλλειψη προμηθειών. Εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες δεν βλέπουν το ίδιο εύρος τουριστικής έκρηξης που επικρατεί στις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης – Νάγκελ – ΕΚΤ: Χρειάζονται κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων

Τα στοιχεία της εβδομάδας

Τα στοιχεία για τις επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου της Γερμανίας την Πέμπτη θα αποκαλύψουν εάν η αμελητέα συρρίκνωση που αναφέρθηκε αρχικά, αρκετά μικρή για να στρογγυλοποιηθεί, θα αναθεωρηθεί σε μεγαλύτερη ή εάν οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν αρκετά ισχυρές για να αποτρέψουν τη μείωση της παραγωγής για την ώρα.

Τα στοιχεία της εβδομάδας θα αποτελέσουν βασικά συστατικά για τις συζητήσεις σχετικά με το πού κατευθύνεται η νομισματική πολιτική αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα τον Ιούλιο και σηματοδότησε «περαιτέρω ομαλοποίηση» τον Σεπτέμβριο χωρίς να έχει προηγηθεί δέσμευση για το μέγεθος. Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ απέχει λιγότερο από τρεις εβδομάδες και οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν ακόμη εκφράσει τις προτιμήσεις τους.

Διαβάστε επίσης – Μια δεκαετία με «οτιδήποτε χρειαστεί»

Στο Jackson Hall

Η δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης του Ιουλίου που αναμένεται την Πέμπτη μπορεί να προσφέρει κάποιες πληροφορίες και περίπου οι μισοί από τους 25 ρυθμιστές επιτοκίων της ΕΚΤ,  συμπεριλαμβανομένου του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής Ιζαμπέλ Σνάμπελ και του επικεφαλής της Bundesbank Γιοαχίμ Νάγκελ, θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τις απόψεις τους κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Συμποσίου Οικονομικής Πολιτικής της Fed στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα πραγματοποιήσει το ταξίδι στο Grand Tetons φέτος. Όμως, οι δηλώσεις της μετά την απόφαση του Ιουλίου, μαζί με μια άλλη αύξηση του πληθωρισμού σε λίγο κάτω από το 9% και τις προσδοκίες ότι οι πιέσεις στις τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω, υποδηλώνουν ότι κλίνει προς μια μεγαλύτερη κίνηση: «Πρέπει να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2% στο μέσο όρος», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή