Ακόμα και εντός των επόμενων «λίγων» ημερών θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (International Atomic Energy Agency – IAEA) στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, που εδώ και εβδομάδες δέχεται βομβαρδισμούς – με τη Μόσχα και το Κίεβο να αλληλοκατηγορούνται για τον κίνδυνο πρόκληση πυρηνικού ατυχήματος.

Προϋπόθεση, να καρποφορήσουν οι συνομιλίες για την πρόσβαση των ελεγκτών του Οργανισμού στο πυρηνικό εργοστάσιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι.

«Συνεχίζω να διαβουλεύομαι ενεργά και εντατικά με όλες τις πλευρές» ανέφερε ο Γκρόσι σε ανακοίνωσή του. «Η αποστολή αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων, λίγων ημερών, εάν επιτύχουν οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τζόνσον, Μπάιντεν, Μακρόν και Σολτς

Την Κυριακή, οι ηγέτες της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για τις εξελίξεις στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια και τον κύνδινο ενός πυρηνικού ατυχήματος.

«Στην τηλεφωνική επικοινωνία τους, ο πρωθυπουργός (Τζόνσον), ο πρόεδρος (των ΗΠΑ, Τζο) Μπάιντεν, ο πρόεδρος (της Γαλλίας, Εμανουέλ) Μακρόν και ο καγκελάριος (της Γερμανίας, Όλαφ) Σολτς, (…) τόνισαν ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ασφαλής (λειτουργία) και η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων και χαιρέτισαν τις πρόσφατες συνομιλίες με τις οποίες κατέστη δυνατή η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στις εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού.

Τι είπαν Μακρόν – Πούτιν

Είχε προηγηθεί, την Παρασκευή, τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, για το θέμα της Ζαπορίζια.

Στο επίκεντρο βρέθηκε το εφιαλτικό ενδεχόμενο ενός πυρηνικού ατυχήματος.

Σύμφωνα με το Ελυζέ, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε στον Ρώσο ομόλογό του τις ανησυχίες του για τους κινδύνους ασφαλείας στον πυρηνικό σταθμό, με τον Πούτιν να συμφωνεί να σταλεί στο σημείο αποστολή ειδικών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα