Οι προοπτικές για την πορεία του πληθωρισμού δεν βελτιώθηκαν μετά την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, είχε σχολιάσει προ ημερών η Ιζαμπέλ Σνάμπελ. Η Γερμανίδα που συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν είναι η μοναδική που έχει την άποψη αυτή. Στην ανάγκη να συνεχίσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων έως ότου τεθούν υπό έλεγχο οι πληθωριστικές πιέσεις αναφέρθηκε, το Σάββατο, και ο διοικητής της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ.

Βέβαια, το ζήτημα δεν είναι το αν, αλλά το πόσο, θα αυξήσει ακόμη τα επιτόκια η ΕΚΤ, ξεκινώντας από την επικείμενη κρίσιμη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Το πρώτο είναι βέβαιο, όμως το δεύτερο δεν είναι απλό, με τις αγορές να ποντάρουν εσχάτως σε πολύ δυναμική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από το συμβούλιο, δεδομένου πως το ράλι των ενεργειακών τιμών είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις.

Διαβάστε επίσης: Ευρωζώνη: Οι 6 μήνες πολέμου και η νέα κανονικότητα της… ύφεσης

Οι traders στέλνουν… σήμα 

Πραγματικά, σήμερα, για πρώτη φορά οι αγορές χρήματος πόνταραν σε ένα θεαματικό άλμα των επιτοκίων κατά μία ποσοστιαία μονάδα μέχρι τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. Μια τέτοια αύξηση θα διαμορφώσει το βασικό επιτόκιο στο 1%, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Το περιεχόμενο των πρακτικών της συνεδρίασης του Ιουλίου, που θα δημοσιευτούν αύριο, ενδεχομένως να ρίξουν περισσότερο φως σε σχέση με τις προθέσεις των μελών του συμβουλίου. Όμως, με την ταχύτητα που κινούνται οι εξελίξεις, το διάστημα που μεσολάβησε είναι υπέρ αρκετό για να αλλάξει τα δεδομένα, αν λάβουμε υπόψη πως το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίζεται με αδιάκοπο ρυθμό.

Βέβαια παράλληλα έχουν επιδεινωθεί και τα στοιχεία αναφορικά με την πορεία των οικονομιών επιβεβαιώνοντας την υφεσιακή τροχιά στην οποία έχει περιέλθει η Ευρωζώνη. Όλες οι οικονομίες βρίσκονται σε πίεση, με πρώτη και κυριότερη τη γερμανική ατμομηχανή. Μάλιστα, η αυριανή δημοσίευση των αναθεωρημένων στοιχείων για το γερμανικό ΑΕΠ, το δεύτερο τρίμηνο, πιθανότατα θα συμπληρώσει το παζλ, αν λάβουμε υπόψη τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για διεύρυνση της κάμψης. Ωστόσο, η όποια ανάσχεση είναι μάλλον αδύνατο να πείσει το συμβούλιο να παρεκκλίνει από το μονοπάτι που έχει χαράξει.

Μεγαλύτερη η πίεση για την BoE

Το ίδιο ισχύει και για την έτερη μεγάλη κρατική τράπεζα της Γηραιάς Ηπείρου, την Τράπεζα της Αγγλίας. H BoE ήδη έγραψε ιστορία, στις αρχές του μηνός, προχωρώντας σε άνοδο των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, που ήταν η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και 27 χρόνια. Όμως, αυτό δεν είναι… τίποτε, αν λάβουμε υπόψη τις εκτιμήσεις των αγορών.

Οι traders ποντάρουν σε διπλασιασμό των επιτοκίων από το 1,75% που είναι σήμερα στο 3,5% μέχρι τα τέλη της χρονιάς, όταν μόλις δέκα μέρες πριν «έβλεπαν» διαμόρφωση των επιτοκίων κάτω από το 3%.

Τι άλλαξε; Και εδώ η απάντηση βρίσκεται στα ρωσικά παιχνίδια που συνεχίζουν να τροφοδοτούν το ενεργειακό ράλι προκειμένου η Ευρώπη να φτάσει στα όρια της και να… λυγίσει μέσα στο χειμώνα, έτσι ώστε να ξανασκεφτεί τη στάση της έναντι του πολέμου και της Ουκρανίας και να αναγκαστεί να πιέσει το Κίεβο να δεχτεί μια εκεχειρία με τους όρους της Μόσχας.

To νέο ενεργειακό ράλι 

Το αν αυτό συμβεί ή όχι, θα φανεί στην πορεία. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση το νέο ενεργειακό ράλι είναι γεγονός δοκιμάζοντας τις αντοχές των ευρωπαϊκών αγορών και των κοινωνιών τους.

Ήδη η Γερμανία σήμερα ανακοίνωσε το τελικό πακέτο των μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας το χειμώνα, επισημαίνοντας πως, ανεξαρτήτως της συνεχιζόμενης προσπάθειας να διασφαλιστούν εναλλακτικοί προμηθευτές φυσικού αερίου, θα πρέπει και ο λαός να κάνει το χρέος του κλείνοντας τα φώτα και κατεβάζοντας τους θερμοστάτες.

«Τα πάντα έχουν να κάνουν με τις ενεργειακές τιμές» σχολίασε ο Πίτερ Τσάτγουελ, της Mizuho International, σχολιάζοντας την αλλαγή κλίματος στις αγορές χρήματος, αλλά και τις διαταραχές στις αγορές συναλλάγματος, όπως αποτυπώνονται στην ελεύθερη πτώση του ευρώ και τη βουτιά της στερλίνας.

Πάντως, μέσα στο κλίμα αυτό ο νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς, κατάφερε να ρίξει τη… βόμβα του: «η αύξηση των επιτοκίων δεν λύνει τα προβλήματα» σχολίασε, εξηγώντας πως η επιθετική αύξηση του κόστους δανεισμού από τις κεντρικές τράπεζες μπορεί τελικά να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό, καθώς δεν λύνει τα προβλήματα που συνδέονται με την προσφορά.

Βέβαια τα γεράκια έχουν διαφορετική άποψη και για την ώρα έχουν σαφώς το… πάνω χέρι σε όλες τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή