Η επιθετική αύξηση του κόστους δανεισμού από τις κεντρικές τράπεζες που έχει στόχο να τιθασεύσει τον πληθωρισμό κατά το μέρος εκείνο που προέρχεται από τη ζήτηση ενέχει τον κίνδυνο να επιφέρει το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Δηλαδή, να επιδεινώσει τον πληθωρισμό.

Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε ο νομπελίστας οικονομολόγος και καθηγητής στο Columbia, Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε συνέντευξή του στο Λιντάου της Γερμανίας.

Διαβάστε επίσης: Στίγκλιτς: Σκοτώνοντας την οικονομία με την άνοδο των επιτοκίων δεν λύνεις το πρόβλημα του πληθωρισμού

Κάτι που «δεν έχουμε ξανακάνει»

Την ώρα που η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται σε πορεία επανεκκίνησης μετά τα lockdown και χώρες όπως η Κίνα δίνουν μάχη για να αποκαταστήσουν την ομαλότητα, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με κάτι που «δεν έχουμε ξανακάνει», είπε ο Στίγκλιτς.

Διαβάστε επίσης: Στίγκλιτς – Γιατί η Ευρώπη δεν πρέπει να επιστρέψει στους «παλιούς» δημοσιονομικούς κανόνες

«Κλειδί» τα σημεία συμφόρησης

Όπως εξήγησε, «η αύξηση των επιτοκίων δεν λύνει τα προβλήματα που συνδέονται με την προσφορά».

Μάλιστα, πρόσθεσε, «μπορεί να τα επιδεινώσει, γιατί αυτό που θέλουμε να κάνουμε αυτήν τη στιγμή είναι να επενδύσουμε περισσότερα στα σημεία συμφόρησης που έχουν να κάνουν με την προσφορά, αλλά η αύξηση των επιτοκίων καθιστά πιο δύσκολη την πραγματοποίηση αυτών των επενδύσεων».

Ο ίδιος δεν είναι και τόσο βέβαιος ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα τιθασεύσει την επιτάχυνση του πληθωρισμού και ότι θα κρατήσει υπό έλεγχο την άνοδο των τιμών.

Με την αμερικανική οικονομία και άλλες χώρες να δείχνουν ξεκάθαρα σημάδια «ισχύος της αγοράς» -με τις εταιρείες, δηλαδή να μπορούν να  αυξάνουν τις τιμές χωρίς να χάνουν από τις δουλειές τους- τα τυπικά οικονομικά μοντέλα υποδηλώνουν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων μπορούν να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερο πληθωρισμό, προειδοποίησε.

Η αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ

Ανέφερε ενδεικτικά την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ιδιοκτήτες μεταφέρουν τα υψηλότερα επιτόκια στους ενοικιαστές μέσω αύξησης των ενοικίων.

«Πώς [λοιπόν] η αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσει σε περισσότερα τρόφιμα, περισσότερη ενέργεια και θα λύσει το πρόβλημα της προμήθειας ημιαγωγών; Καθόλου», κατέληξε ο νομπελίστας καθηγητής, προσθέτοντας ότι «δεν θα πάνε [τα αυξημένα επιτόκια] στη βασική πηγή του προβλήματος. Και ο πραγματικός κίνδυνος είναι ότι θα κάνει τα πράγματα χειρότερα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή