Σαφή προειδοποίηση προς τις επιχειρήσεις και τους θεσμούς της Τουρκίας, που εξακολουθούν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία, ότι κινδυνεύουν με κυρώσεις, απηύθυνε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό γνωστοποίησε η κύρια επιχειρηματική ένωση της Τουρκίας, Tusiad, τονίζοντας ότι διαβιβάστηκε στην ένωση μια επιστολή, την οποία υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Αντεουάλε Αντεγιέμο, και στην οποία γίνεται γίνεται αναφορά στον κίνδυνο να επιβληθούν κυρώσεις σε επιχειρήσεις στην Τουρκία που συνδέονται με τα πρόσωπα και τους θεσμούς της Ρωσίας, που βρίσκονται στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων

Η επιστολή,  το περιεχόμενο δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, προειδοποιεί τις τουρκικές εταιρείες για «αυξημένο κίνδυνο» κυρώσεων,  υπογραμμίζοντας «τις απόπειρες της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει» την Τουρκία «ώστε να παρακάμψει τις κυρώσεις».

Διαβάστε επίσης – Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία για S-400: «Όχι» σε αγορές αμυντικού υλικού από Ρωσία αλλιώς έρχονται κυρώσεις

«Οι τουρκικές επιχειρήσεις δεν μπορεί να περιμένουν ότι θα κάνουν εμπόριο με τα άτομα ή τις οντότητες στη Ρωσία, στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις, και παράλληλα θα διατηρούν σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. (…) Οι τουρκικές τράπεζες δεν μπορούν να ελπίζουν να έχουν σχέσεις με τις ρωσικές τράπεζες, στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, και να διατηρούν τις σχέσεις τους με τις παγκόσμιες τράπεζες, καθώς και να έχουν πρόσβαση στα αμερικανικά δολάρια», προειδοποίησε, σύμφωνα με τη WSJ, το υπουργείο Οικονομικών σε επιστολή που απέστειλε στις βασικές εργοδοτικές οργανώσεις της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης – Τουρκία: Το «διπλό» παιχνίδι και η έκρηξη των εξαγωγών στη Ρωσία

Οι ανησυχίες των ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Αυγούστου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή τους στο Σότσι της Ρωσίας, κατέληξαν σε μια σειρά συμφωνιών για να ενισχύσουν την ενεργειακή και οικονομική τους συνεργασία.

Διαβάστε επίσης – Τουρκία: Καμπανάκι στη Δύση από την ολοένα στενότερη συμμαχία με τη Ρωσία σε όλα τα επίπεδα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι τουρκικές εξαγωγές προς τη Ρωσία από το Μάιο ως τον Ιούλιο σημείωσαν αύξηση κατά σχεδόν 50% σε σχέση με πέρυσι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Ουόλι Αντεγιέμο πραγματοποίησε τον Ιούνιο επίσκεψη στην Άγκυρα για να εκφράσει τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον σχετικά με τους ρώσους ολιγάρχες και τις ρωσικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τους δεσμούς τους με την Τουρκία για να παρακάμπτουν τις κυρώσεις.

Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν προς το παρόν αντιδράσει επισήμως στην επιστολή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα