Για «τέλος της αφθονίας» και «της ανεμελιάς» προειδοποίησε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τις διακοπές.

«Βιώνουμε μια μεγάλη ανατροπή», υπογράμμισε, επικαλούμενος τις πρόσφατες «αλλεπάλληλες σοβαρές κρίσεις», από την Ουκρανία και τον πληθωρισμό, μέχρι την ξηρασία.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Σε χαμηλό 1,5 έτους ο δείκτης PMI

«Η στιγμή που ζούμε μπορεί να μοιάζει πως αποτελείται από μια σειρά σοβαρών κρίσεων (…) και θα μπορούσαν μερικοί να θεωρήσουν ότι η μοίρα μας είναι να διαχειριζόμαστε αιωνίως κρίσεις ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Πιστεύω από την πλευρά μου πως αυτό που ζούμε ισοδυναμεί με μια μεγάλη ανατροπής ή μια μεγάλη αναστάτωση», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον των υπουργών, η οποία κατ’ εξαίρεση αναμεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης.

Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους

Την στιγμή που, αντιμέτωποι μ’ αυτή την κατάσταση, «οι συμπατριώτες μας μπορεί να αντιδρούν με πολλή ανησυχία», ο Μακρόν κάλεσε τα μέλη της κυβέρνησης «να λένε τα πράγματα», να τα «κατονομάζουν με πολλή σαφήνεια και χωρίς καταστροφολογίες», γράφει η Les Echos.

«Περιμένω από την κυβέρνηση να σεβαστεί τον λόγο που έχει δοθεί και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει έναντι του έθνους», πρόσθεσε.

«Αυτό που επιθυμώ να μπορέσουμε να κάνουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες, είναι να επαναβεβαιώσουμε μια πολύ ισχυρή ενότητα της κυβέρνησης, των δυνάμεων της πλειοψηφίας» γύρω «από μια πορεία που θα μας επιτρέψει να σταθεροποιήσουμε την κυριαρχία μας, τη γαλλική και την ευρωπαϊκή ανεξαρτησία μας», πρόσθεσε.

Μην υποκύπτετε στη δημαγωγία

Μπροστά «στην άνοδο ανελεύθερων καθεστώτων» και «στην ενίσχυση των αυταρχικών καθεστώτων», ο πρόεδρος κάλεσε τους υπουργούς του να επιδεικνύουν «σοβαρότητα», «αξιοπιστία» και να μην υποκύπτουν στον πειρασμό της «δημαγωγίας».

«Είναι εύκολο να υποσχόμαστε τα πάντα, μερικές φορές να λέμε τα πάντα και ό,τι να ‘ναι. Ας μην υποκύπτουμε σ’ αυτούς τους πειρασμούς, είναι ο πειρασμός της δημαγωγίας. Ανθούν σήμερα σε όλες τις δημοκρατίες, σε ένα περίπλοκο κόσμο που φοβίζει. Μπορεί να εξακολουθεί να φαίνεται γοητευτικό να λέει κάποιος αυτό που οι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν (…), όμως πρέπει πρώτα να σκεφτόμαστε και να θέτουμε το ερώτημα αν είναι αποτελεσματικό και χρήσιμο», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή