Τρενάκι του λούνα παρκ (roller coaster) θυμίζουν το τελευταίο διάστημα οι τιμές του πετρελαίου, με την αγορά να χαρακτηρίζεται από έντονες και νευρικές διακυμάνσεις εν μέσω μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, που πλήττει πρωτίστως την Ευρώπη.

Σήμερα Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου κινούνται πτωτικά, παίρνοντας μια ανάσα από την άνοδο κατά σχεδόν 4% την προηγούμενη ημέρα, λόγω των φόβων για επικείμενη μείωση της παραγωγής από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους, ΟΠΕΚ+.

Διαβάστε επίσης – Ενέργεια: Νέα προβλήματα στον ανεφοδιασμό της Ευρώπης

Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent μειώθηκαν κατά 21 σεντς, ή 0,2%, στα 100,01 δολάρια το βαρέλι, μετά τη χθεσινή άνοδο που έσπασε το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων. Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate υποχώρησε 10 σεντς, ή 0,1%, στα 93,64 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άλμα 3,7% την προηγούμενη ημέρα.

Διαβάστε επίσης – Σαουδική Αραβία: Ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να προσαρμοστεί στις προκλήσεις μειώνοντας την παραγωγή πετρελαίου

Η «σχιζοφρενική» αγορά

Και τα δύο συμβόλαια εκτινάχθηκαν στα ύψη την Τρίτη, αφού η de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, επισήμανε την πιθανότητα να αποφασιστούν περικοπές, προκειμένου να εξισορροπήσει μια αγορά που περιέγραψε ως «σχιζοφρενική».

Ωστόσο, πηγές του ΟΠΕΚ διευκρίνισαν στο Reuters, ότι οι όποιες περικοπές στην παραγωγή μπορεί να μην είναι επικείμενες και είναι πιθανό να συμπέσουν με την επιστροφή του Ιράν στις αγορές πετρελαίου εάν η χώρα αυτή συνάψει τελικά την πυρηνική συμφωνία με τη Δύση.

Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα ότι το Ιράν έχει εγκαταλείψει ορισμένες από τις κύριες απαιτήσεις του για την αναβίωση μιας συμφωνίας.

«Το ράλι της Τρίτης ήταν υπερβολικό καθώς πολλοί επενδυτές γνώριζαν ότι θα χρειάζονταν αρκετοί μήνες για να εισρεύσει το ιρανικό πετρέλαιο στη διεθνή αγορά, ακόμη και αν γινόταν μια συμφωνία για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης του 2015, πράγμα που σημαίνει ότι ο ΟΠΕΚ+ δεν θα μείωνε την παραγωγή τόσο γρήγορα», δήλωσε ο Καζουχίτο Σάιτο, επικεφαλής αναλυτής της Fujitomi Securities.

«Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για την πτώση της αγοράς, λόγω της ισχυρής ζήτησης καυσίμων θέρμανσης για το χειμώνα», είπε, υπογραμμίζοντας ότι το πρόσφατο ράλι στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης των ΗΠΑ και η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μεγαλύτερη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης και στενότερη προσφορά αργού.

Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε στα ύψη το 2022, πλησιάζοντας τον Μάρτιο στο υψηλό όλων των εποχών των 147 δολαρίων, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ενέτεινε τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό. Οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η ασθενέστερη ζήτηση έχουν έκτοτε επιβαρύνει τις τιμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές