Άτοκα δάνεια, επιδοτήσεις και κρατικές ενισχύσεις αναμένεται να περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης, το οποίο πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Η νέα στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης θα τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο έτος και θα έχει ως στόχο την στήριξη των νέων ζευγαριών αξιοποιώντας το αποθεματικό ύψους 1,5 δισ. ευρώ της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ).

Διαβάστε επίσης: ΔΕΘ: Mέτρα με το βλέμμα στο μέλλον

Προσφάτως ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «επανακινήσει» τη στεγαστική πολιτική, καθώς για πολλά χρόνια, δεν υπήρχε ουσιαστική, κεντρική και συντονισμένη στεγαστική πολιτική.

Κυρίως νέα ζευγάρια

Η νέα στεγαστική πολιτική θα επικεντρώνεται κυρίως στα νέα ζευγάρια, καθώς το κόστος στέγης είναι υψηλό και αυτό το γεγονός δημιουργεί πίεση και επιτείνει και το δημογραφικό.

Για τον λόγο αυτό έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας με αντικείμενο τη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων υλοποίησης των διατάξεων του σχετικού νόμου, ενώ με το θέμα αυτό ασχολούνται στελέχη σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, αφού τις τελικές ανακοινώσεις θα κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Επιδότηση ενοικίου και δανειοδότηση

Σε άμεση προτεραιότητα είναι τα μέτρα επιδότησης ενοικίου και έπειτα η δανειοδότηση απόκτησης κατοικίας. Και αυτό γιατί η δανειοδότηση θα χρειαστεί την άντληση μεγάλων ποσών από τα αποθεματικά της ΔΥΠΑ-ΟΑΕΔ στην Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά και την εμπλοκή -τουλάχιστον στην περίπτωση της επιδότησης επιτοκίων- και των τραπεζών.

Στον πρόσφατο νόμο του σημερινού υπουργού Εργασίας δίνεται η δυνατότητα στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης να αποκτά αδόμητα και δομημένα ακίνητα που είναι απαραίτητα για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της και την επίτευξη των στεγαστικών πολιτικών της. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί η ΔΥΠΑ να συμπράττει με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση ακινήτων με σκοπό την προώθηση των κυβερνητικών πολιτικών σχετικά με τη στεγαστική προστασία του εργατικού δυναμικού και των οικογενειών αυτού.

Η ΔΥΠΑ θα μπορεί να αγοράζει ή να εκμισθώνει οικόπεδα για ανάπτυξη μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και θα εφαρμόζει ποικιλία επιμέρους δράσεων που μπορεί να είναι:

  • Η παραχώρηση με χαμηλό ενοίκιο ώστε σε μερικά χρόνια με κατάλληλες ρυθμίσεις ο εργαζόμενος να μπορεί να αγοράσει το ακίνητο (rent-to-own).
  • Η επιδότηση ενοικίου.
  • Η επιδότηση επιτοκίου.
  • Η επιδότηση για αγορά πρώτης κατοικίας ή ανακαίνιση υπαρχόντων κτιρίων προκειμένου να διατεθούν σε εργαζόμενους.

Τα στεγαστικά προγράμματα δεν θα απευθύνονται μόνο στο εργατικό δυναμικό αλλά και στους νέους συνολικά, καθώς την κυβέρνηση ενδιαφέρει να στηρίξει το ξεκίνημα των νέων ζευγαριών με στόχο την αντιμετώπιση του οξυμένου δημογραφικού προβλήματος και τη στέγαση των εργαζομένων, ιδιαίτερα των νέων.

Τέλος, υπάρχουν εισηγήσεις που προτείνουν την δυνατότητα κάλυψης έως και του 80% του ενοικίου, μέσω του προγράμματος επιδότησης ενοικίου. Το ποσοστό της επιδότησης, θα καθορίζεται από κριτήρια τα οποία έχουν να κάνουν με το δηλωτέο εισόδημα των δικαιούχων αλλά και το ύψος του ενοικίου και τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα