Η έντονη ανησυχία που υπάρχει για το ιταλικό χρέος, με την ταυτόχρονη άνοδο σε αποδόσεις και spreads, έχει δημιουργήσει παράλληλα ένα πρόσφορα έδαφος για κέρδη.

Μέσα στο κλίμα αυτό τα hedge funds επιδίδονται σε ένα επικερδές trading στοιχηματίζοντας κατά των «2,3 τρισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα που έχει σε εκκρεμότητα η χώρα»

Και σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence, που δημοσιεύουν οι Financial Times, η αξία των ιταλικών ομολόγων που απόκτησαν οι επενδυτές για να «στοιχηματίσουν» σε πτώση των τιμών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008, ξεπερνώντας τα 39 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης – ΕΚΤ: Διοχετεύει δισεκατομμύρια ευρώ στα ομόλογα του νότου

Οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα

Η μεγάλη όρεξη που παρατηρείται μεταξύ των επενδυτικών κεφαλαίων να «στοιχηματίσουν» κατά της Ιταλίας είναι αποτέλεσμα τόσο των οικονομικών προβλημάτων από την άνοδο των τιμών του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, όσο και της πολιτικής αβεβαιότητας που υπάρχει που μαστίζει τη χώρα ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

«Είναι η πιο εκτεθειμένη [χώρα] αναφορικά με το τι συμβαίνει με τις τιμές του φυσικού αερίου και η πολιτική ζωή είναι προβληματική», δήλωσε ο Μαρκ Ντάουδινγκ, επικεφαλής επενδύσεων στην BlueBay Asset Management

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι ένα ρωσικό εμπάργκο φυσικού αερίου θα οδηγούσε σε οικονομική συρρίκνωση άνω του 5% την Ιταλία και άλλες τρεις χώρες.

Ο ρόλος της ΕΚΤ

Όπως επισημαίνουν οι FT οι επενδυτές θεωρούν επίσης την Ιταλία ως μία από τις πιο ευάλωτες χώρες σε ό,τι αφορά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να χαλαρώσει τα προγράμματα στήριξης, αυξάνοντας τα επιτόκια και σταματώντας τις αγορές ομολόγων, τα οποία στήριξαν την τεράστια αγορά χρέους της χώρας εν μέσω πανδημίας.

Διαβάστε επίσης: Η επιστροφή των υψηλών επιτοκίων και τη σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία

Μια περίοδος σχετικής πολιτικής ηρεμίας που ξεκίνησε με τον διορισμό του Μάριο Ντράγκι ως πρωθυπουργού τον Φεβρουάριο του 2021 τελείωσε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, όταν ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ παραιτήθηκε και η διοίκηση του συνασπισμού εθνικής ενότητας κατέρρευσε.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της πολιτικής αβεβαιότητας, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι υπάρχει πιθανότητα να επικρατήσουν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, παρατηρείται ένα έντονο selloff στα ιταλικά ομόλογα τις τελευταίες εβδομάδες.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αυξήθηκε στο 3,7%, με το spread να ανέρχεται πλέον στις 2,3 ποσοστιαίες μονάδες από 1,37 ποσοστιαίες μονάδες στην αρχή του έτους.

Παίζοντας με το spread

«Η Ιταλία φαίνεται ότι θα είναι η πιο ευάλωτη [χώρα]» στην επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, είπε στους FT ένας μεγάλος επενδυτής σε hedge funds, προσθέτοντας ότι τέτοια στοιχήματα είναι πλέον «ευρέως διαδεδομένα», με πολλούς μάνατζερ να παίζουν το spread μεταξύ γερμανικών και ιταλικών ομολόγων.

Σύμφωνα με έγγραφα που επικαλούνται οι FT, o Michael Hintze, ιδρυτής του hedge fund CQS, ήταν μεταξύ εκείνων που επωφελήθηκαν από τα στοιχήματα έναντι των ιταλικών ομολόγων στις αρχές του έτους.

To chicken game

Ωστόσο, ορισμένοι traders παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις συναλλαγές, λέγοντας ότι το μέσο προστασίας μετάδοσης που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την ΕΚΤ θα περιορίσει τις ανοδικές αποδόσεις. Το νέο εργαλείο σχεδιάστηκε για να συγκρατήσει το κόστος δανεισμού στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης από την υπερβολική άνοδο.

«Μου φαίνεται ότι [είναι] σαν να παίζεις ένα chicken game με την ΕΚΤ», δήλωσε ο Decio Nascimento, επικεφαλής επενδύσεων στο hedge fund Norbury Partners, ο οποίος αποφεύγει τέτοιου είδους στοιχήματα.

Ωστόσο, ο Dowding της BlueBay υποστηρίζει ότι το TPI είναι ελάχιστα αποτρεπτικό για την τοποθέτηση ενός πτωτικού στοιχήματος.

«[Η ΕΚΤ] απλώς δεν μπορεί να αγοράσει την Ιταλία», είπε, προσθέτοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα λειτουργούσε ως σήμα ότι η κεντρική τράπεζα θα παράσχει υποστήριξη σε χώρες που δεν έχουν δημοσιονομικό περιορισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές