Μπορεί τις τελευταίες ημέρες οι αποδόσεις στις διεθνείς αγορές ομολόγων να δείχνουν κάποια σημάδια υποχώρησης, με τον ελληνικό δεκαετή τίτλο να υποχωρεί σήμερα κάτω από το ψυχολογικό όριο του 3%, ωστόσο στην Ιταλία ο προβληματισμός είναι διάχυτος.

Η πολιτική αναταραχή και οι επικείμενες εκλογές, ανησυχούν τους επενδυτές και αυτό αποτυπώθηκε στην σημερινή δημοπρασία τίτλων διάρκειας 10 ετών, το επιτόκιο των οποίων παρέμεινε κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.

Σύμφωνα με την ιταλική υπηρεσία δημόσιου χρέους, η χώρα εξέδωσε 10ετές χρέος συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ με απόδοση 3,46%, σημειώνοντας πτώση 0,01 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοπρασία στις 30 Ιουνίου. Δημοπράτησε επίσης ομόλογα 5ετούς διάρκειας αξίας 2,75 δισ. ευρώ με απόδοση 2,82%,  το υψηλότερο κόστος δανεισμού από τον απόηχο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2013.

Διαβάστε επίσης – Ομόλογα: Κάτω από το 3% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Τα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με τη Γερμανία, τον βασικό δανειολήπτη της περιοχής, η οποία έχει δει το κόστος δανεισμού που έχει πληρώσει στις πωλήσεις νέου χρέους να μειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες. Το Βερολίνο πούλησε ομόλογα 10 ετών με απόδοση 0,94% την Τετάρτη, σε σύγκριση με 1,22 τοις εκατό σε δημοπρασία στις αρχές Ιουλίου.

Διευρύνεται το spread

Το διευρυνόμενο χάσμα δείχνει πώς οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις για τον κίνδυνο διακράτησης ιταλικών ομολόγων μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι νωρίτερα αυτό το μήνα. Σημαίνει επίσης την άνοδο των αποδόσεων σε δευτερογενείς αγορές όπου το εμπόριο ομολόγων διοχετεύεται στα δημόσια οικονομικά της Ρώμης.

Διαβάστε επίσης – Με χαμηλότερο κόστος δανείζεται πλέον η Ελλάδα από την Ιταλία

Ακόμη και πριν από την παραίτηση του Ντράγκι, η Ιταλία πάλευε με τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων που τροφοδοτήθηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και το τέλος μιας δεκαετίας εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής και αγορών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι αναλυτές ανησυχούν ότι μια κυβέρνηση λιγότερο δεσμευμένη στην ατζέντα του Ντράγκι για οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε να έρθει στην εξουσία μετά τις εκλογές στην Ιταλία στις 25 Σεπτεμβρίου.

«Βλέπουμε πολλαπλούς αντίθετους ανέμους για [τα ιταλικά κρατικά ομόλογα]», δήλωσε στους Financial Times ο Simon Freycenet, αναλυτής της Goldman Sachs.

Σημειώνεται ότι η Goldman Sachs ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι αναμένει η διαφορά στις αποδόσεις των 10ετών ιταλικών και γερμανικών αποδόσεων να διευρυνθεί στις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το τέλος του έτους από περίπου 2,3 μονάδες που είναι σήμερα λόγω.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...