Με κέρδη κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες όμως αναμένουν αφενός τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, στη Γαλλία και την Ιταλία, και αφετέρου την ομιλία του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,5%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να κερδίζει 1,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,53% στις 7.519 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,49% στις 13.3538 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,51% στις 6.413 μονάδες.

Οι αγορές έχουν σήμερα στραμμένο το βλέμμα τους στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ, και ειδικότερα στην ομιλία του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, αναζητώντας επιπρόσθετα στοιχεία για την πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό χωρίς να βυθίσει τη χώρα σε ύφεση.

Επενδυτικό κλίμα

Πέραν της σημερινής εικόνας των αγορών όμως, το επενδυτικό κλίμα παραμένει επιφυλακτικό, όπως και σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με τις αγορές να προσπαθούν να αξιολογήσουν πως θα επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα νέα δεδομένα από το μέτωπο της πολιτικής της Fed. Ο επιθετικός τόνος της Federal Reserve σχετικά με την πολιτική σύσφιξης επηρεάζει σημαντικά την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, γεγονός που επηρεάζει με τη σειρά του και τις εξαγωγικές επιδόσεις της γηραιάς ηπείρου.

Και όλα αυτά, την ώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία άγγιξαν νέα επίπεδα ρεκόρ με τους δείκτες να ανεβαίνουν έως και κατά 8,9%. Με τον τρόπο αυτό οι τιμές βρίσκονται και πάλι στα επίπεδα που είχαν φτάσει τις πρώτες εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και το χειρότερο είναι πως οι αγορές φοβούνται πως η πίεση θα αυξηθεί περαιτέρω όσο πλησιάζουμε στο χειμώνα!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές