Μία ακόμη μέρα, ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ για τις ενεργειακές τιμές στην Ευρώπη και δεν είναι τυχαίο πως ουδείς αναλυτής τολμά πλέον να κάνει προβλέψεις για το που θα φτάσει το απίστευτο αυτό ράλι.

Ειδικά στη Γαλλία οι τιμές της ηλεκτρικές ενέργειας «πιάνουν»… στρατόσφαιρα, μετά την ανακοίνωση της Electricite de France πως έξι από τις πυρηνικές της μονάδες που έχουν σταματήσει να λειτουργούν, θα αργήσουν πέραν του αναμενόμενου να επανέλθουν, κάτι που σημαίνει πως το έλλειμμα στα επίπεδα παραγωγής θα συντηρηθεί.

Διαβάστε επίσης: Σκρέκας: Έρχεται δύσκολος χειμώνας – Είμαστε προετοιμασμένοι 

Και νέα ρεκόρ 

Χθες οι τιμές για τα γαλλικά συμβόλαια της επόμενης χρονιάς έκαναν άλμα στα 900 ευρώ και σήμερα η ανοδική τους τροχιά κλιμακώθηκε με μια ακόμη αύξηση κατά 13% που έφτασε τις τιμές στην αστρονομική τιμή-ρεκόρ των 1.022 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στην αγορά του European Energy Exchange AG.

Σταθερά ανοδική παραμένει και η πορεία των τιμών στη Γερμανία, που σήμερα «έπιασαν» ένα ακόμη ιστορικό υψηλό στα 840 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συνολικά μόνο μέσα σε μια εβδομάδα, η άνοδος αγγίζει το 50%!

Ακόμη και οι σκανδιναβικές τιμές κινούνται επίσης από ρεκόρ σε ρεκόρ φτάνοντας σήμερα τα 277 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με ημερήσια αύξηση κατά 11%.

Την ίδια ώρα με τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου να έχουν εκτοξευτεί κατά το ιλιγγιώδες 550% μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες, οι αναλυτές συμφωνούν πως πλέον η τωρινή ενεργειακή κρίση έχει ξεπεράσει σε σοβαρότητα τόσο το κραχ της δεκαετίας του 1970 όσο και την κρίση του 1980.

Εντείνεται ο ρωσικός εκβιασμός 

Το νέο ράλι πυροδοτήθηκε, καθώς έγινε σαφές πως, όχι μόνο ο πόλεμος δεν τελειώνει, αλλά πως η Ρωσία έχει σαφή πρόθεση να εκβιάσει στο έπακρο την Ευρώπη κατά την χειμερινή περίοδο ποντάροντας στη δυσφορία των πολιτών της και την πίεση που θα ασκήσουν προς τις κυβερνήσεις της περιοχής, ώστε να αλλάξουν στάση έναντι της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης.

Η ανακοίνωση της Gazprom, εξάλλου, πως θα κόψει και πάλι τις ροές μέσω του Nord Stream 1 για τρεις ημέρες από την ερχόμενη Τετάρτη, 31 Αυγούστου, για υποτιθέμενες εργασίες συντήρησης θεωρήθηκε ως ένα ακόμη ρωσικό τεστ για την… ψυχραιμία της Ευρώπης, που τουλάχιστον σε επίπεδο αγορών επιβεβαίωσε το πόσο ευάλωτες παραμένουν.

Δεν είναι τυχαίο πως η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις της περιοχής αναγκάζονται στη δρομολόγηση νέων μέτρων, όχι μόνο για την εξοικονόμηση της ενέργειας ενόψει του χειμώνα, αλλά και για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που είναι προφανώς πως δεν θα μπορέσουν να αντέξουν το σερί των ανατιμήσεων.

Ενδεικτικά στη Βρετανία, η αρμόδια ενεργειακή αρχή της Ofgem, ανακοίνωσε σήμερα πως οι λογαριασμοί ρεύματος θα αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 80% από τον Οκτώβριο, κατά την προγραμματισμένη εξαμηνιαία αναθεώρηση των συμβολαίων, φτάνοντας κατά μέσο όρο τις 3.549 στερλίνες το χρόνο, από τις 1.277 στερλίνες που ήταν πέρυσι. Άφησε δε, να εννοηθεί πως πιθανότατα θα ακολουθήσει και νέα σημαντική αύξηση από τις αρχές της χρονιάς. Με τα δεδομένα αυτά τα βρετανικά νοικοκυριά θα χρειαστεί να αφιερώσουν το 10% του οικογενειακού εισοδήματος, ήτοι κυριολεκτικά διπλάσια χρήματα σε σχέση με πέρυσι, για τους λογαριασμούς αερίου, ηλεκτρισμού και θέρμανσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια