Η πατάτα και συγκεκριμένα οι κόνδυλοι του φυτού αποτελούν μία από τις σημαντικότερες τροφές του ανθρώπου εδώ και αιώνες. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, εισήχθη στην Ευρώπη την εποχή των Ανακαλύψεων, κάπου τον 16ο αιώνα, ενώ στον ελλαδικό χώρο έγινε γνωστή αμέσως μετά την Επανάσταση, χάρη στον Ιωάννη Καποδίστρια.

Ωστόσο, το προϊόν αυτό, που πρωταγωνιστεί στα ευρωπαϊκά τραπέζια κινδυνεύει…

Το εξαιρετικά ζεστό καλοκαίρι της Ευρώπης προβλέπεται να οδηγήσει στη μικρότερη καλλιέργεια πατάτας εδώ και χρόνια, και κατ΄επέκταση σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών για δημοφιλή τρόφιμα όπως οι πατάτες τηγανητές.

Διαβάστε επίσης – Αλυσίδες φαστ-φουντ: Ανεβάζουν τιμές, «κόβουν» μερίδες, λανσάρουν apps

Οι πατάτες συγκαταλέγονται στις καλοκαιρινές καλλιέργειες που έχουν υποφέρει φέτος από θερμοκρασίες ρεκόρ και τη χειρότερη ξηρασία της Ευρώπης τα τελευταία 500 χρόνια.

Συνθήκες ξηρασίας

Σύμφωνα με αναλυτές της World Potato Markets, οι συνθήκες ξηρασίας στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο – τη βορειοδυτική ζώνη που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πατάτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – θα μπορούσαν να ωθήσουν την παραγωγή της ΕΕ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Διαβάστε επίσης – Ευρώπη: Καύσωνας και ξηρασία απειλούν την οικονομία

Το υπουργείο Γεωργίας της Γερμανίας δεν έδωσε καμία πρόβλεψη για τη συγκομιδή σε έκθεσή του για την καλλιέργεια πατάτας της 26ης Αυγούστου, αλλά είπε ότι οι προοπτικές «έχουν επιδεινωθεί δραματικά».

Ανησυχία για τους καλλιεργητές

Η υπηρεσία παρακολούθησης των καλλιεργειών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα μείωσε τις μηνιαίες προβλέψεις της για την απόδοση της πατάτας κατά 2,5%, αν και οι αναθεωρημένες προοπτικές της αντιστοιχούσαν στον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Γαλλία μπορεί επίσης να πληγεί σκληρά. Οι αποδόσεις εκεί μπορεί να είναι τουλάχιστον 20% κάτω από τον μέσο όρο των 20 ετών, σύμφωνα με την ομάδα γαλλικών παραγωγών UNPT.

Οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν κίνδυνο τόσο για τις αποδόσεις όσο και για την ποιότητα, με το σχήμα και το χρώμα των κονδύλων να αλλοιώνεται.

Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πονοκεφάλους για την επεξεργασία της πατάτας, για την οποία τα συμβόλαια ορίζουν διάφορα ποιοτικά κριτήρια.

Στο χρηματιστήριο EEX, τα πιο ενεργά ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πατάτας, για παράδοση Απριλίου 2023, έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 50% μέχρι στιγμής φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO