«Άνοιγμα» στην Αφρική πραγματοποιεί η Ιαπωνία, υποσχόμενη βοήθεια ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη της ηπείρου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μιλώντας σε σύνοδο κορυφής Ιαπωνίας-Αφρικής στην Τυνησία, ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε ότι το Τόκιο θα εργαστεί για να διασφαλίσει τις αποστολές σιτηρών στην Αφρική εν μέσω ελλείψεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

30 δισ. σε τρία χρόνια

«Εάν εγκαταλείψουμε την κοινωνία που βασίζεται σε κανόνες και επιτρέψουμε μονομερείς αλλαγές του status quo με τη βία, ο αντίκτυπος αυτού θα επεκταθεί όχι μόνο στην Αφρική, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Κισίντα μέσω βιντεοκλήσης (βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό), αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Κισίντα δήλωσε ότι τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια θα δοθούν σε τρία χρόνια, υποσχόμενος μικρότερα ποσά για την επισιτιστική ασφάλεια σε συντονισμό με την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τυνησίας επικαλέστηκε τον Ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι, ο οποίος δήλωσε ότι η Ιαπωνία χορηγεί στην Τυνησία 100 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει στον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας.

Ακροατήριο για τον «δικτάτορα» Σαΐντ

Η σύνοδος κορυφής έδωσε στον Τυνήσιο πρόεδρο Κάις Σαΐντ το μεγαλύτερο διεθνές ακροατήριο μετά την εκλογή του το 2019 και έρχεται αφότου κατέλαβε ευρείες εξουσίες, που κατοχυρώθηκαν επίσημα μέσω ενός συνταγματικού δημοψηφίσματος, μια κίνηση που πολλοί χαρακτηρίζουν πραξικόπημα.

Μιλώντας την Παρασκευή σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιάπωνα ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας Οθμάν Τζεράντι τόνισε επανειλημμένα τη δέσμευση της Τυνησίας στη δημοκρατία, η οποία αμφισβητείται από τους επικριτές του Σαΐντ.

Διαμάχη με το Μαρόκο

Η σύνοδος κορυφής προκάλεσε διαμάχη μεταξύ της Τυνησίας και του Μαρόκου, το οποίο εξοργίστηκε από την απόφαση του Σαΐντ να προσκαλέσει το κίνημα Polisario που επιδιώκει την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας, μια περιοχή που το Ραμπάτ θεωρεί δική του.

Το Μαρόκο και η Τυνησία ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους από τις χώρες τους για διαβουλεύσεις. Το Ραμπάτ δήλωσε ότι η απόφαση να προσκληθεί ο ηγέτης του Polisario Brahim Ghali ελήφθη ενάντια στις επιθυμίες της Ιαπωνίας. Το Τόκιο δεν έχει ακόμη σχολιάσει.

Η ίδια η Τυνησία έχει ανάγκη από οικονομική στήριξη, καθώς αντιμετωπίζει μια διαφαινόμενη κρίση στα δημόσια οικονομικά. Αυτή την εβδομάδα σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές στα πρατήρια λόγω έλλειψης καυσίμων, ενώ τα καταστήματα άρχισαν να διαθέτουν ορισμένα αγαθά με δελτίο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή