Νέα συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας της Κίνας τον Αύγουστο αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση του Reuters, η οποία αποδίδεται στην έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, στην καταπόνηση του κατασκευαστικού τομέα, καθώς και στην ενεργειακή κρίση στη νοτιοδυτική Κίνα η οποία έπληξε την παραγωγή.

Οι 23 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση, προβλέπουν ότι κατά μέσο όρο ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών της βιομηχανίας (PMI) αναμένεται να παραμείνει τον Αύγουστο κάτω από τις 50 μονάδες που είναι το όριο ανάμεσα στην ανάπτυξη και στη συρρίκνωση, και να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 49,2 τον Αύγουστο έναντι 49 τον Ιούλιο.

Διαβάστε επίσης: Κίνα: Απρόσμενη συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Ιούλιο

Αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι οι δείκτες υψηλής συχνότητας, όπως η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων και τα δεδομένα γύρω από τη ζήτηση χάλυβα, αποδυναμώθηκαν περαιτέρω τον Αύγουστο από τον Ιούλιο, προβλέποντας ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 48,8.

Ο κατασκευαστικός τομέας

Σύμφωνα με την οικονομολόγο της ING για την Κίνα, Iris Pang, η ζημιά που προκαλείται από την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της ξηρασίας ανέρχεται σε περίπου 1% του ΑΕΠ. Η «πιο ανησυχητική» πτυχή της κινεζικής οικονομίας, ωστόσο, ήταν η πολιτική του Πεκίνου  στην προσπάθεια περιορισμού της προσφοράς κατοικιών για να αποφύγει τη βουτιά στις τιμές και να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα μέσω περισσότερων κατασκευών.

Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο μείωσε ήδη το κόστος των στεγαστικών δανείων, καθώς ενισχύει τις προσπάθειες για τη στήριξη της αγοράς ακινήτων.

Η κεντρική της τράπεζα μείωσε το πενταετές επιτόκιο δανεισμού – το οποίο επηρεάζει το κόστος των στεγαστικών δανείων – κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,3%. Η Κίνα ανακοίνωσε επίσης ειδικά δάνεια για κατασκευαστές αξίας 200 δισεκατομμυρίων κινεζικών γιουάν (25 δισεκατομμύρια λίρες) για να τους βοηθήσει να ολοκληρώσουν ημιτελή σπίτια που έχουν ήδη πουληθεί.

Οι εκτιμήσεις της S&P δείχνουν ότι οι πωλήσεις ακινήτων στην Κίνα θα υποχωρήσουν κατά το ένα τρίτο φέτος, μια πτώση χειρότερη από ό,τι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Η αγορά ακινήτων αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του κινεζικού ΑΕΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή