Κατά 0,3% αυξήθηκε το ΑΕΠ των χωρών του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις.

Μεταξύ των χωρών της G7 , η τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 0,2% σε σύγκριση με μηδενική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Κι όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, αυτό το αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει μια μεικτή εικόνα:

Αφενός, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν αρνητική στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο (και οι δύο μείον 0,1%) και η αύξηση του ΑΕΠ στη Γερμανία επιβραδύνθηκε απότομα (0,1% έναντι 0,8% το προηγούμενο τρίμηνο). Από την άλλη πλευρά, η ανάπτυξη πέρασε σε θετικό έδαφος στην Ιαπωνία και τη Γαλλία (0,5%) και επιταχύνθηκε στην Ιταλία (1,0%) και στον Καναδά (1,1%).

Διαβάστε επίσης – ΟΟΣΑ: Επιδεινώνονται οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης

Οι παράγοντες που διαμορφώνουν την τάση

Πέντε χώρες της G7 έχουν ήδη δημοσιεύσει προκαταρκτικές λεπτομερείς εκτιμήσεις του ΑΕΠ, επιτρέποντας την ανάλυση των παραγόντων που επηρέασαν την αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Διαβάστε επίσης – Ολοταχώς προς ύφεση οι μεγάλες οικονομίες

Οι καθαρές εξαγωγές (εξαγωγές μείον εισαγωγές) ήταν ο κύριος μοχλός της θετικής αύξησης του ΑΕΠ στη Γαλλία . Οι καθαρές εξαγωγές συνέβαλαν επίσης θετικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες , αλλά αυτό αντισταθμίστηκε από τις μειώσεις των επενδύσεων σε αποθέματα (destocking) και στις δύο χώρες και από τις συρρικνώσεις των επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και της κρατικής κατανάλωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο .

Αντίθετα, οι καθαρές εξαγωγές συνέβαλαν αρνητικά στην αύξηση του ΑΕΠ στη Γερμανία, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση και η κρατική κατανάλωση είχαν θετικό αντίκτυπο.

Η «απόσταση» από τον πόλεμο

Μεταξύ άλλων χωρών του ΟΟΣΑ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η εικόνα ήταν επίσης μεικτή. Από τις χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Πολωνία μετακινήθηκε από την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε συρρίκνωση 2,3% το επόμενο τρίμηνο. Το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η Λετονία και η Λιθουανία είδαν επίσης μια αλλαγή από αύξηση σε συρρίκνωση του ΑΕΠ (μείον 1,4% και μείον 0,4% αντίστοιχα), ενώ η ανάπτυξη στην Ουγγαρία επιβραδύνθηκε από 2,1% σε 1,1%.

Ωστόσο, η ανάπτυξη ενισχύθηκε σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες το δεύτερο τρίμηνο του 2022, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών , που σημείωσαν αύξηση 2,6%, της Σουηδίας (1,4%), της Ισπανίας (1,1%), της Νορβηγίας και της Δανίας (και οι δύο 0,7%) και της Φινλανδίας (0,6%). Μεταξύ άλλων χωρών του ΟΟΣΑ μακριά από τη σύγκρουση, το Ισραήλ κατέγραψε την ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ (1,7%), ακολουθούμενο από το Μεξικό (1,0%).

Η Ιταλία και η Ιαπωνία υπερέβησαν τα προ πανδημίας (4 τρίμηνο του 2019) επίπεδα ΑΕΠ για πρώτη φορά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, κατά 1,0% και κατά 0,2%, αντίστοιχα. Επιπλέον, η Γερμανία έφτασε για πρώτη φορά το προπανδημικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 όλες οι χώρες της G7 καταγράφουν πλέον επίπεδα ΑΕΠ ίσα ή υπερβαίνοντα τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή