
Απογοητευτικές χαρακτηρίζει το WWF Ελλάς τις επιδόσεις της χώρας μας στην εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου για τα πλαστικά μιας χρήσης, σύμφωνα με την πρώτη έκθεσή του για την πορεία εφαρμογής του νόμου, την οποία δίνει σήμερα στη δημοσιότητα.
«Οι νόμοι από μόνοι τους δεν επαρκούν για να περιοριστεί η πλαστική ρύπανση. Εάν δεν συνοδευτούν από καλή εφαρμογή και ουσιαστικούς και συστημικούς ελέγχους, οι νόμοι αποτελούν κενό γράμμα. Αν η κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί πως η πλαστική ρύπανση είναι πρόβλημα, τότε ήρθε η ώρα να εφαρμόσει σωστά τον νόμο που η ίδια θέσπισε και να κάνει σαφές πως δεν θα υπάρξουν άλλες εκπτώσεις», δηλώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος προγραμμάτων μείωσης αποτυπώματος του WWF Ελλάς.
Διαβάστε επίσης: Κινέζοι κατασκεύασαν ρομποτικό ψάρι που θα “τρώει” μικροπλαστικά
Σύμφωνα πάντα με το WWF: Tο μόνο θετικό σημείο που καταγράφει η έκθεση είναι η εφαρμογή κάποιων ρυθμίσεων του νόμου για τα πλαστικά μπουκάλια.

Τα προβληματικά σημεία
Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό η οργάνωση, τα πλέον προβληματικά σημεία στην εφαρμογή του νόμου έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα πλαστικά καλαμάκια εξακολουθούν να κατακλύζουν την αγορά, παρατηρείται κακή εφαρμογή των ρυθμίσεων για πλαστικά κύπελλα και φαγητοδοχεία, ενώ οι δημόσιες βρύσες εξακολουθούν να αποτελούν είδος προς εξαφάνιση σχεδόν στο σύνολο των μεγάλων αστικών κέντρων, αφού δεν έχει προχωρήσει επαρκώς η επέκτασή τους. Επιπλέον, άκρως προβληματικές είναι οι μεθοδεύσεις στη δημιουργία συστήματος επιστροφής εγγύησης για πλαστικά μπουκάλια.
Παράλληλα με την παραπάνω έκθεση, το WWF Ελλάς δίνει σήμερα στη δημοσιότητα και τη νέα ανανεωμένη έκδοση του «Οδηγού αντικατάστασης και ανακύκλωσης πλαστικών». Μέσω του Οδηγού, οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για την ανακυκλωσιμότητα ή μη των πλαστικών μιας χρήσης που κατακλύζουν την αγορά, καθώς και να μάθουν περισσότερα για την αντικατάσταση αυτών των ειδών με άλλες εναλλακτικές λύσεις ή προϊόντα.

Απειλή για το περιβάλλον
Σύμφωνα με την οργάνωση: «Η πλαστική ρύπανση αποτελεί μια μεγάλη παγκόσμια απειλή για το θαλάσσιο και το χερσαίο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο διαρρέουν στους ωκεανούς 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι μόνο στις ελληνικές θάλασσες καταλήγουν ετησίως 11.500 τόνοι πλαστικών.
Η κατανάλωση των πλαστικών μιας χρήσης αυξάνεται όλο και περισσότερο, πράγμα που οδήγησε την ΕΕ να εκδώσει το 2019 οδηγία για τη μείωση των επιπτώσεων από την πλαστική ρύπανση (ΕΕ 2019/904).
Με νόμο που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2020 (ν. 4736/2020), η Ελλάδα έγινε μια από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο την εν λόγω οδηγία, εκπλήσσοντας θετικά. Ο νόμος, έχοντας ως βασικό στόχο τη σταδιακή μείωση της πλαστικής ρύπανσης, προβλέπει μια σειρά από ρυθμίσεις για την κατάργηση ορισμένων προβληματικών πλαστικών μιας χρήσης, τον περιορισμό σειράς άλλων πλαστικών προϊόντων και την ορθολογική διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων που προκύπτουν».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση με κόστος για τους ιδιοκτήτες
Υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων νομοθετεί η ΕΕ - Εντονες οι αντιδράσεις καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων επωμίζονται υψηλό κόστος

Σε συμφωνία «άμεσα» για την πράσινη μετάβαση καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Τι αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων του συμβουλίου για το ζήτημα της ενέργειας

Στρατηγικό deal της Hyundai στο υδρογόνο με άρωμα... Ελλάδας
Συμφωνία από κοινού ανάπτυξης υπέγραψαν η Hyundai Motor Company και η Advent Technologies

Οι προκλήσεις της πράσινης οικονομίας για τις ΜμΕ - Τι δείχνει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ
Η χρηματοδότηση, οι οικονομίες κλίμακας και η τεχνολογία

Βήμα προς το μέλλον της ενεργειακής μετάβασης ο κανονισμός FuelEU Maritime
Μετά από μήνες έντονων συζητήσεων, οι διαπραγματεύσεις για το FuelEU Maritime ολοκληρώθηκαν

Οδηγός για τα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη»: Πώς θα πάρετε επιδότηση έως και 75% του κόστους
Ενεργειακή αυτονομία και χαμηλό κόστος ρεύματος για όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα

Η «συνταγή» για την πράσινη μετάβαση - Πώς θα φθάσει στο 80% η συμμετοχή των ΑΠΕ
Ο γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει πιο πλούσιο αιολικό δυναμικό σε σχέση με τις γειτονικές χώρες

Αποκάλυψη ΟΤ: Το ελληνικό σχέδιο για πράσινη ενέργεια σε όλη την Ευρώπη - Η πρόταση Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής
Πλέγμα τεσσάρων μέτρων για την ενίσχυση των δικτύων ηλεκτρισμού

Απαραίτητη η επεξεργασία επιπλέον 8,56 δισ. κυβικών μέτρων λυμάτων ετησίως
Ερευνα αποκαλύπτει την ανάγκη σε ετήσια βάση για επενδύσεις σε 469 νέες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων

Αφαλάτωση, η λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας
Μπορεί η αφαλάτωση να είναι μια ενεργοβόρα και περιβαλλοντικά τοξική διαδικασία, αλλά έχει ζωτική σημασία για την ανάκτηση πόσιμου νερού και την ανθρώπινη επιβίωση