Στη ΔΕΘ με πακέτο 1,5 δισ.

Σε τροχιά Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης μπαίνει το πολιτικό σύστημα, ειδικά η κυβέρνηση, από σήμερα και μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.

Η φωτιά των υποκλοπών δε λέει να σβήσει και η αντιπολίτευση θα την συντηρεί με νύχια και με δόντια. Όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να γυρίσουν σελίδα και να στρέψουν το βλέμμα στην… τσέπη των νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Οι πληροφορίες που διαρρέονται, και που γράφτηκαν και στο χθεσινό φύλλο του Βήματος, αναφέρουν ότι θα δοθεί επιπλέον πακέτο μέτρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Και η πολιτική αντιπαράθεση θα ξανανάψει διότι η αντιπολίτευση θα καταγγείλει απόπειρα εξαγοράς του λαού και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Βεβαίως, δεν ξέρω πώς θα δικαιολογήσουν τα κόμματα το γεγονός ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού την τσέπη του σκέφτεται κι όχι τις παρακολουθήσεις.

Δηλαδή, από τη μια να καταγγέλλουν αποπροσανατολισμό κι από την άλλη να στρέφονται κατά των μέτρων που θα ανακοινωθούν; Είναι προφανής η δυσκολία της αντιπολιτευτικής τακτικής απέναντι σε φιλολαϊκά μέτρα.

Τα μέτρα που θα γεμίσουν το καλάθι

Όλοι, πάντως, ασχολούνται με το πώς θα γεμίσει το καλάθι της ΔΕΘ. Ποια μέτρα δηλαδή θα προκριθούν ως τα καλύτερα για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Πολλά είναι γνωστά, όπως η επιτάχυνση των διαδικασιών για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, στα 751 ευρώ.

Ή η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους ή ακόμη και το… τέλος του τέλους επιτηδεύματος για όλους.

Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό είναι πως στο τραπέζι έχει πέσει ξανά η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Αν και ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας το διαψεύδει είναι κι αυτό το μέτρο πιθανό.

Προς το παρόν σ’ αυτό που στρέφονται στην κυβέρνηση είναι στην ενίσχυση όσων νοικοκυριών χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Κατά τα λοιπά, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επέκταση του Fuel Pass και το επόμενο τρίμηνο, η νέα επιταγή ακρίβειας στα ευάλωτα νοικοκυριά καθώς και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, και σε χρήμα, αλλά και σε περισσότερους δικαιούχους.

Η μάχη της Κρήτης στην πολιτική

Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση έδειξε και από την θυελλώδη συνεδρίαση στη Βουλή για το που θα το πάει. Ανοίγει διμέτωπο, και κατά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Προσέξτε: Όχι κατά του ΠΑΣΟΚ, αλλά κατά του προέδρου του, του κεντρικού προσώπου του σκανδάλων των υποκλοπών.

Η αρχή έγινε την Παρασκευή στη Βουλή όπου ο πρωθυπουργός απηύθυνε μήνυμα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ λέγοντάς τους να προσέξουν μήπως αν ψηφίσουν Ανδρουλάκη τους βγει Τσίπρας.

Το επόμενο χτύπημα θα είναι «υπόγειο», δηλαδή μηνύματα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ με το εξής περιεχόμενο: «Ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να συνταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εσύ;». Η πλαγιοκόπηση θα είναι συνεχής με σκοπό την αναζωπύρωση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου και την ενίσχυση του φόβου της επιστροφής στη διακυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου από το 2015.

Το… θύμα των παρακολουθήσεων, ο κ. Ανδρουλάκης, θα γίνει, όπως όλα δείχνουν το πρόσωπο στο οποίο θα στοχεύσουν ξεκάθαρα μέχρι τις εκλογές στο Μέγαρο Μαξίμου.

Και ο λόγος προφανής. Να αφαιρέσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ και να ακυρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το σενάριο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25 κ.λπ.

Θα έχουμε με λίγα λόγια, μάχη των Κρητικών, Κ. Μητσοτάκη και Ν. Ανδρουλάκη.

Οργή στη Χαριλάου Τρικούπη

Όμως, πλέον είναι ξεκάθαρο ότι έχει τελειώσει και οποιοδήποτε σενάριο συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές. Ή τουλάχιστον της συνεργασίας για μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη. Στη Χ. Τρικούπη πνέουν μένεα κατά του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του. Τόσο για την υπόθεση των υποκλοπών όσο και για το γεγονός ότι επιλέγουν στο Μαξίμου να στοχοποιήσουν τον ίδιο τον Ν. Ανδρουλάκη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και οι στενοί του συνεργάτες θα αντεπιτίθενται σε υψηλούς τόνους κατά του κ. Μητσοτάκη, όμως αυτό δεν σημαίνει, όπως λένε, σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα θελήσουν με πολλούς τρόπους να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει καμιά συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα σε επίπεδο διακυβέρνησης της χώρας. Δηλαδή θα τονίζουν ότι ναι μεν στο σκάνδαλο των υποκλοπών συμπλέουν, στα υπόλοιπα όμως, τους χωρίζει χάσμα.

Αλέξης κατά Κατερίνας

Και μια άλλη φήμη που κυκλοφορεί σε πολιτικό επίπεδο, έχει να κάνει με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Οι πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι οι σχέσεις του με την Πρόεδρο έχουν διαρραγεί και ότι δεν πρόκειται να στηρίξει νέα θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο. Στην κ. Σακελλαροπούλου χρεώνουν πολλά, και κάνουν λόγο για σύμπλευση με τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.

Να θυμίσουμε ότι η Πρόεδρος εξελέγη το 2020 με 261 ψήφους, φυσικά και με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2025 φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει τέτοια στήριξη, εφόσον η κ. Σακελλαροπούλου προταθεί εκ νέου για Πρόεδρος, και ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν αυτόν που θα στηρίξουν. Ανάλογα, βεβαίως, με το πώς θα έχουν διαμορφωθεί οι πολιτικοί συσχετισμοί εκείνη την εποχή, ειδικά μετά τις εκλογές του 2023 και τις συμμαχίες και συμπράξεις που ενδεχομένως θα προκύψουν.

Το μήνυμα του Ισραήλ

Στις αρχές Αυγούστου το Ισραήλ δέσμευσε περιοχές νοτίως της Κρήτης για να προχωρήσει σε ναυτική άσκηση. Η απόφαση αυτή συνέπεσε με τις τουρκικές προκλήσεις για την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου.

Η κίνηση αυτή, έστω και εικονική άσκηση, θεωρήθηκε ως ευθεία αμφισβήτηση του τουρκολυβικού συμφώνου, κι έγινε σε συνεννόηση με την Αθήνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει και συνέχεια, ειδικά σε περίπτωση που οι Τούρκοι κλιμακώσουν τις προκλήσεις τους.

Φαίνεται ότι υπάρχει ένας ευρύτερος σχεδιασμός του Ισραήλ με την Ελλάδα, κάτι που όπως λένε διπλωματικές πηγές, θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες.

Η απογείωση της Μεσσηνίας

Όσοι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στον Μεσσηνιακό κόλπο δεν αντιλαμβάνονται το τουριστικό μπουμ που συντελείται. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες που είναι περιζήτητες από τους τουρίστες. Και δεν εννοούμε μόνο το υπερπολυτελές Costa Navarino, το οποίο ουσιαστικά έβαλε για τα καλά τη Μεσσηνία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Υπάρχουν κι άλλες ξενοδοχειακές μονάδες που προσελκύουν κόσμο και που καθιστούν την περιοχή σε πρωταγωνιστή της φετινής περιόδου.

Για του λόγου το αληθές, όπως ανακοινώθηκε, το ξενοδοχείο W Hotels, μέλος της Marriott που λειτούργησε πρόσφατα στην περιοχή Navarino Waterfront, έγινε από την αρχή περιζήτητο. Πρόκειται για πολυτελές resort που άνοιξε στις 9 Αυγούστου και η πληρότητα ήδη έφτασε το 85% ενώ υπάρχουν προκρατήσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της διοίκησης, κατά τους χειμερινούς μήνες θα συνεχιστούν οι κατασκευαστικές εργασίες, προκειμένου το καλοκαίρι του 2023 να έχουν παραδοθεί τα δωμάτια και οι κατοικίες στο σύνολό τους κι επιπλέον να έχει διαμορφωθεί η εμπορική «γειτονιά» του νέου συγκροτήματος, οι εγκαταστάσεις με αθλητικές δραστηριότητες κι άλλες προγραμματισμένες υποδομές, έτσι ώστε το W Escape να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Το W Costa Navarino απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες και εφήβους που έχουν κλείσει το 12ο έτος της ηλικίας του. Βρίσκεται σε παραθαλάσσια έκταση 130 στρεμμάτων, κατά μήκος μίας αμμώδους παραλίας 450 μέτρων με θέα στον ιστορικό Κόλπο του Ναβαρίνου.

Φορολογικές δηλώσεις ώρα μηδέν

Δεν πρόκειται να υπάρξει νέα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις παρά το γεγονός ότι αρκετοί είναι αυτοί που ζητούν να υπάρξει η δυνατότητα κατάθεσής τους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Έτσι, απέμειναν ουσιαστικά δύο 24ωρα προκειμένου να ξεμπερδεύουν με αυτή την εκκρεμότητα χιλιάδες φορολογούμενοι, μετά έρχονται πρόστιμα.

Η καταβολή του φόρου για τις δηλώσεις αυτές πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την 31η.8.2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των έξι (6) επόμενων μηνών.

Όταν ο φόρος που οφείλεται, με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021, για τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης σε δόσεις, καταβληθεί εφάπαξ, μέχρι και την 31η.8.2022, παρέχεται, στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία τοις εκατό (3%).

Σε περίπτωση που υποβληθεί εμπρόθεσμα δήλωση μέχρι την 30ή Αυγούστου 2022 είτε στη ΔΟΥ (χειρόγραφα) είτε με χρήση της διαδικτυακής Υπηρεσίας υποβολής δηλώσεων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και ο φορολογούμενος κληθεί για έλεγχο δικαιολογητικών στη Δ.Ο.Υ., εάν η δήλωση εκκαθαριστεί μετά την 31η Αυγούστου 2022, ο φόρος δύναται να καταβληθεί εφάπαξ ή σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Αν ο φόρος στην περίπτωση αυτή εξοφληθεί εφάπαξ εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης, παρέχεται η έκπτωση 3% του άρθρου 72 παρ. 79 του ΚΦΕ.

Η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών.

Άσχημα τα πράγματα στα ράφια

Μαύρα είναι τα μαντάτα από το μέτωπο των σούπερ μάρκετ και τις τιμές στα ράφια. Όσοι επέστρεψαν από τις διακοπές τους και πήγαν σε σούπερ μάρκετ να ψωνίσουν, κατάλαβαν αμέσως τη διαφορά στις τιμές. Όμως, το σοκ δεν σταματά εδώ αφού εκτιμάται ότι έρχονται νέες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, έως και 30% από τις αρχές του επόμενου μήνα.

Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος στα ράφια, κι αυτό το λένε και οι ειδικοί. Ο Γιώργος Πηλίδης, πρόεδρος Συλλόγου Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, μίλησε στο Mega και είπε ότι: «Η συνεχόμενη αύξηση που παρατηρείται οφείλεται κυρίως στην ενεργειακή κρίση, που φέρνει μία αλυσιδωτή κρίση, η οποία επηρεάζει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό το ράλι τιμών έχει ξεκινήσει από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και δεν προβλέπεται αποκλιμάκωση», υπογράμμισε ο κ. Πηλίδης.

Αναφερόμενος στον χειμώνα προέβλεψε ότι τα πράγματα δεν πρόκειται να έχουν καλή πορεία, καθώς ήδη το κόστος του ρεύματος στα μικρά σούπερ έχει αυξηθεί 3 φορές πάνω. Κι όπως είπε, ο χειμώνας θα είναι «βουνό» για τα νοικοκυριά. Ανέφερε δε ότι τον χειμώνα που θα εκλείψει το τουριστικό εισόδημα θα φανούν και οι αντοχές του κόσμου.

Αποκάλυψε δε ότι σε αυτά τα μικρά σούπερ μάρκετ, ανάλογα με το μέγεθος του μαγαζιού, οι λογαριασμοί που έρχονται στο ρεύμα για τον Αύγουστο κινούνται από 2 έως 5 χιλιάδες ευρώ, τρεις φορές υψηλότεροι από το παρελθόν.

Είναι φανερό ότι η κατάσταση στα σούπερ μάρκετ θα γίνει η νούμερο ένα συζήτηση το επόμενο διάστημα.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories