Εντείνεται η αγωνία στην Ευρώπη, καθώς η Gazprom ανακοίνωσε παράταση της διακοπής λειτουργίας του Nord Stream 1 κατά μία ημέρα.

Έτσι, οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού θα διακοπούν τελικά για τέσσερις και όχι για τρεις ημέρες, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, με τη στρόφιγγα να παραμένει κλειστή από 31 Αυγούστου ως 3 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Πεσκόφ: Μοναδική αιτία για τη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream οι δυτικές κυρώσεις

Συγκεκριμένα, η άντληση φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 θα διακοπεί από τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 31 Αυγούστου έως τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 3 Σεπτεμβρίου, λόγω επισκευών της μοναδικής εναπομείνασας μονάδας συμπιεστή φυσικού αερίου που βρίσκεται σε λειτουργία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Gazprom στην πλατφόρμα πληροφοριών Seeburger, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Να σημειωθεί ότι οι μετοχές της Gazprom σημείωσαν άνοδο 6%, μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών σχετικά με την αναστολή της άντλησης φυσικού αερίου.

Ο αγωγός Nord Stream 1 λειτουργεί στο 20% της μέγιστης δυναμικότητάς του, λόγω της διακοπής λειτουργίας αεριοστροβίλων από τις 27 Ιουλίου.

Η επίσημη ανακοίνωση της Gazprom

«Οι ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα διακοπεί από τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 31 Αυγούστου έως τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 3 Σεπτεμβρίου λόγω εργασιών επισκευής της μοναδικής μονάδας άντλησης αερίου που παραμένει σε λειτουργία», αναφέρει η ανακοίνωση της Gazprom.

Όταν επανέλθει η λειτουργία, μετά δηλαδή από την ολοκλήρωση των επισκευών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gazprom, θα αρχίσουν εκ νέου οι ροές των 33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως.

Το κλείσιμο της «στρόφιγγας» αναμένεται να αυξήσει τις πιέσεις στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Διακοπή των παραδόσεων στην Engie

Στο μεταξύ, το βράδυ της Τρίτης η Gazprom ανακοίνωσε ότι σταματά τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την γαλλική εταιρεία Engie λόγω αθέτησης πληρωμής για τις παραδόσεις που έγιναν τον Ιούλιο.

«Η Gazprom Export ενημέρωσε την Engie για την πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 μέχρι την αποπληρωμή του συνόλου των οφειλών για τις παραδόσεις», ανέφερε ο ρωσικός όμιλος σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης στον λογαριασμό του στο Telegram.

Το διάταγμα Πούτιν

Σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στα τέλη Μαρτίου, «απαγορεύεται η παράδοση φυσικού αερίου σε ξένο αγοραστή που δεν έχει καταβάλει πληρωμή εντός της καθορισμένης περιόδου που προβλέπεται στη σύμβαση». Επικαλούμενη το διάταγμα, η Gazprom υπογραμμίζει ότι δεν έλαβε σήμερα το σύνολο της οφειλής για τις παραδόσεις του Ιουλίου.

Η διοίκηση της γαλλικής Engie δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) για σχολιασμό. Η γαλλική εταιρεία έχει διαβεβαιώσει ότι έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μέτρα προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες της ακόμη και σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Gazprom. Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Engie είχαν ήδη μειωθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια