Mεγαλύτερη οικονομική βοήθεια ζητάει η κυριότερη εταιρεία φυσικού αερίου Uniper της Γερμανίας από την κυβέρνηση της χώρας για τη διάσωσή της, ανεβάζοντας τον λογαριασμό στα 19 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς οι αυξημένες τιμές φυσικού αερίου απορρόφησαν τα αποθέματα οικονομικής ρευστότητας που διέθετε.

Η εκτόξευση των τιμών σε δυσθεώρητα επίπεδα έχει επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση του μεγαλύτερου εισαγωγέα ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, που τώρα αναζητά  μεγαλύτερη οικονομική ρευστότητα, και ενώ οι λεπτομέρειες για τη συμφωνία οικονομικής διάσωσης από τη γερμανική κυβέρνηση που επιτεύχθηκε τον προηγούμενο μήνα δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Διαβάστε επίσης: Uniper: Κολοσσιαία ζημιά ύψους 12,5 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο κατέγραψε η κορυφαία γερμανική εταιρεία φυσικού αερίου

Η Uniper, την πλειοψηφία της οποίας έχει η φινλανδική Fortum, ανακοίνωσε ότι έχει δαπανήσει ήδη τα 9 δισ. ευρώ που έλαβε ως δάνειο από την κρατική τράπεζα επενδύσεων KfW, ενώ έχει αιτηθεί τη χορήγηση νέων πιστώσεων 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Κατά 24% έχει πέσει η βιομηχανική χρήση φυσικού αερίου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

«Πλάτη» από τους εργαζόμενους

Δίνοντας το στίγμα της έντασης της πίεσης που υφίσταται η εταιρεία, εκπρόσωποι των εργαζομένων έστειλαν μία επιστολή στον γερμανό υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ με ημερομηνία 26 Αυγούστου, την οποία επικαλείται το Reuters, με την οποία ζητούν από την κυβέρνηση να επιδιώξει και να αναλάβει ένα πλειοψηφικό ποσοστό στη Uniper. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης που γνωστοποιήθηκε τον Ιούλιο, η κυβέρνηση συμφώνησε να λάβει ποσοστό 30% των μετοχών της Uniper.

Η μετοχή της Uniper ανέβηκε χθες κατά 3%, ενώ της Fortum κατέγραψε αύξηση 5,9%. Η Fortum, ανακοίνωσε χθες ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση της Φινλανδίας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο, μπορεί να διασφαλίσει την οικονομική ρευστότητα που χρειάζεται.

Δυο μέρες πριν τη διακοπή του Nord Stream

Ιδιαιτέρως επισημαίνει το ρεπορτάζ του Reuters τον χρόνο κατά τον οποίο γνωστοποιεί το αίτημά της η Uniper, που είναι δύο ημέρες πριν την τριμήερη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τον Nord Stream προς την Ευρώπη λόγω προγραμματισμένης συντήρησης.

Οι απώλειες για την εταιρεία που εξελίσσεται σε σύμβολο του ενεργειακού κραχ, ξεπερνούν «κατά πολύ» τα 100 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Κλαους-Ντίετερ Μάουμπαχ.

«Συνεργαζόμαστε πλήρως με τη γερμανική κυβέρνηση για την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης σε αυτή την έκτακτη κατάσταση. Σε αντίθετη περίπτωση, η Uniper δεν θα μπορεί πλέον να εκπληρώσει την κρίσιμη λειτουργία του συστήματός της για τη Γερμανία και την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Μάουμπαχ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια