Όπως άρχισε έτσι και σχεδόν τελείωσε τον Αύγουστο το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς σήμερα περιορίστηκε στο να σπάσει το πτωτικό σερί, χωρίς να αναλάβει κάποιο ρίσκο, καθώς το περιβάλλον παραμένει δύσκολο. Ο γενικός δείκτης έκλεισε τελικά με κέρδη 0,08%, στις 856,36 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει τα 90 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω μερικών κινήσεων που έγιναν στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων στις σταθμίσεις των μετοχών του MSCI διεθνώς, έστω και αν δεν υπήρξε αλλαγή από το ΧΑ.

Το ΧΑ προσπάθησε να απομακρυνθεί από τη ζώνη των 850 μονάδων, αλλά η νευρικότητα δεν επέτρεψε καλύτερες επιδόσεις, παραμένοντας σε επίπεδο μήνα πολύ κάτω από τις επιδόσεις που είχε έως και την περασμένη εβδομάδα. Έτσι, έκλεισε τον Αύγουστο με κέρδη μόλις 0,6%, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν πολύ λίγοι λόγοι για να προστεθεί κίνδυνος στα χαρτοφυλάκια, σε αντίθεση με τους λόγους που επιβάλουν μείωση ρίσκου.

Ο διεθνής παράγοντας

Η αγορά επιβεβαίωσε επίσης για ακόμη μία φορά ότι ενώ έχει την ψήφο εμπιστοσύνης των περισσοτέρων ξένων αναλυτών, αδυνατεί να ξεφύγει από τον κλοιό του risk off στον οποίο έχει περιέλθει το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα. Και αυτό αποδίδεται κατά πολλούς στον διεθνή παράγοντα, ο οποίος παραμένει τον βασικό «αντίθετο άνεμο» στην προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου εδάφους του έτους.

Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι ο γενικός δείκτης προσπάθησε να μην χάσει τις 850 μονάδες, η τεχνική του εικόνα έχει επιβαρυνθεί εκ νέου και η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει ροκανιστεί την ώρα μάλιστα που έρχεται ο δύσκολος πολιτικά Σεπτέμβριος και όχι μόνο, καθώς αναμένεται με μεγάλη αγωνία και η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία καλείται να λύσει μια δύσκολη εξίσωση. Το μείγμα χαμηλή ανάπτυξη, υψηλός πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση είναι ένα περιβάλλον στο οποίο η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει εάν και κατά πόσο θα αυξήσει το επιτόκιο της, καθώς εκ των πραγμάτων θα πρέπει να θυσιάσει κάποιο καταλύτη.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, Motor Oil και Πειραιώς παρείχαν σημαντικές στηρίξεις στην αγορά, με τα κέρδη τους που ξεπέρασαν το 2%, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή των ΕΛΧΑ, ΟΛΠ, Εθνική και Μυτιληναίου. Θετικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Titan, Coca Cola, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα και Ελληνικά Πετρέλαια.  Από την άλλη, ο Σαράντης σημείωσε απώλειες 4,44%, με την Aegean να κλείνει στο -2,29%. Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Quest, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Eurobank και Βιοχάλκο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών