Ράλι άνω του 20% κατέγραψε η μετοχή της Gazprom μετά την ανακοίνωση των θεαματικών κερδών που κατέγραψε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός κατά το πρώτο μισό του έτους. Ανάμεσα στους μετόχους που… τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση είναι φυσικά και το Κρεμλίνο, δεδομένου πως ελέγχει το 49,3% του Ομίλου.

Ο ρωσικός γίγαντας είδε τα κέρδη του να υπερδιπλασιάζονται στα 2,5 τρισ. ρούβλια ή 41,75 δισ. δολάρια για το πρώτο εξάμηνο, χάρη βεβαίως στην εκτόξευση των ενεργειακών τιμών. Σχεδόν τα μισά από τα χρήματα αυτά θα καταλήξουν στα ταμεία του Πούτιν, καθώς το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε παχυλό μέρισμα ύψους 51,03 ρουβλίων ανά μετοχή. Αν και η τελική απόφαση θα ληφθεί από την επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων, στις 30 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Μόλις κατά 0,4% συρρικνώθηκε η ρωσική οικονομία το α’ εξάμηνο 

Η ροή σχεδόν είκοσι δισ. «ζεστού χρήματος» στα κρατικά ταμεία έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός πως το ράλι των τιμών των commodities έχει σώσει κυριολεκτικά τη ρωσική οικονομία από τη τεράστια ζημιά που θα μπορούσαν να της προκαλέσουν οι κυρώσεις. Μόλις νωρίτερα η εθνική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε πως για το πρώτο εξάμηνο, η επιβράδυνση για τη ρωσική οικονομία κυμάνθηκε μόλις στο 0,4% κόντρα στα καταστροφικά σενάρια που κυκλοφορούσαν στις αρχές του πολέμου.

Οι κυρώσεις μείωσαν τις ρωσικές εξαγωγές προς τη Δύση, όμως η Μόσχα διασφάλισε εύκολα εναλλακτικούς αγοραστές κυρίως από την Ασία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]