Παρά τον υψηλό πληθωρισμό που «βλέπει» τριψήφια ποσοστά, η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε σημαντικά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, λαμβάνοντας ώθηση από την κατανάλωση.

Όπως ανακοίνωσε η τουρκική στατιστική υπηρεσία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας αυξήθηκε κατά 7,6% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση, με του αναλυτές στο Bloomberg να προβλέπουν ανάπτυξη 7,4%.

Διαβάστε επίσης – ΥΠΟΙΚ Τουρκίας: Η οικονομία μας είναι φιλελεύθερη και θα αντέξει

Όπως σχολιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Εερντογάν, προσπαθώντας να βρει μια ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και πληθωρισμού ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους, υποστήριξε ένα οικονομικό μοντέλο που δίνει προτεραιότητα στις εξαγωγές, την παραγωγή και την απασχόληση σε βάρος της σταθερότητας των τιμών και του νομίσματος.

Διαβάστε επίσης – «Η ριψοκίνδυνη ανερμάτιστη πολιτική του Ερντογάν»

Ο μακροβιότερος ηγέτης της Τουρκίας — υποστηρικτής των χαμηλών επιτοκίων — στηρίζεται στην ανθεκτικότητα των νοικοκυριών και των εταιρειών στην αντιμετώπιση του ετήσιου πληθωρισμού που πιθανότατα θα ξεπεράσει το 80% με τη λίρα να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό.

Διαβάστε επίσης – Μπορεί ο τουρισμός να σώσει την τουρκική οικονομία;

Ειδικότερα:

  • Η κατανάλωση των νοικοκυριών, που συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη, αυξήθηκε κατά 22,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, μέτρο των επενδύσεων από τις επιχειρήσεις, αυξήθηκε κατά 4,7% ετησίως
  • Το ετήσιο ΑΕΠ αυξήθηκε στα 828 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο από 793 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο.
  • Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 16,4% σε ετήσια βάση. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,8%.
  • Οι κρατικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Δαπάνες, Τουρισμός

Το νομισματικό κίνητρο έχει αυξήσει τη ζήτηση και τον δανεισμό σε μια οικονομία όπου οι δαπάνες των νοικοκυριών αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής. Η χρήση της τουρκικής πιστωτικής κάρτας για αγορές σημείωσε αύξηση άνω του 112% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου από πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Διατραπεζικού Κέντρου Καρτών.

Η άνθηση του τουρισμού έχει δώσει άλλη μια ώθηση, με τις αφίξεις και τις δαπάνες ξένων να αυξάνονται κατά πολύ πάνω από 100% μέχρι στιγμής φέτος. Η ετήσια αύξηση των υπηρεσιών το δεύτερο τρίμηνο ήταν 18,1%, σύμφωνα με στοιχεία της Turkstat.

Ωστόσο, η ανάπτυξη της Τουρκίας μπορεί να μην συνεχίσει με την ίδια δυναμική. Μια ξεχωριστή έρευνα αναλυτών αυτόν τον μήνα έδειξε ότι η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να υποχωρήσει στο 3,3% αυτό το τρίμηνο και στο 1,3% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους.

Σημάδια επιβράδυνσης έχουν ήδη εμφανιστεί στη βιομηχανική παραγωγή και στις λιανικές πωλήσεις, με τις επιχειρηματικές συνθήκες μεταξύ των Τούρκων κατασκευαστών τον περασμένο μήνα να επιδεινώνονται περισσότερο από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή